Follow us

Αγριογούρουνο στιφάδο με κόκκινο κρασί και μανιτάρια

Αγριογούρουνο στιφάδο με κόκκινο κρασί και μανιτάρια

Υλικά

Υλικά

2,5 κ. αγριογούρουνο σπάλα χωρίς κόκαλο σε κύβους 3-4 εκατ .

300 γρ. καπνιστό μπέικον σε ένα κομμάτι

1 μεγάλο  καρότο σε ροδέλες

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 μπουκάλι κόκκινο κρασί (750 ml)

2-3 φλ. ζωμός κρέατος

1 κ.σ. πελτές  ντομάτας

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

25 κρεμμυδάκια στιφάδου καθαρισμένα

½ φλ. . ζωμό κρέατος

100 ml κόκκινο κρασί

500 γρ. φρέσκα μανιτάρια

1 μπουκέ γκαρνί (1 φύλο δάφνης 1 κλωναράκι θυμάρι + 4 κλωνάρια φρέσκος μαϊντανός δεμένο με σπάγκο)

Ελαιόλαδο, φρέσκο βούτυρο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο  πιπέρι, αλεύρι

Εκτέλεση

Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το κρέας.

Κόβουμε το μπέικον σε κομμάτια 3 εκ..

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220º C.

Ζεσταίνουμε 1/3 φλ. ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το μπέικον για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανό.

Το βγάζουμε σε μεγάλο μπολ με τρυπητή κουτάλα.

Στο ίδιο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε λίγα –λίγα τα κομμάτια του κρέατος (για να μην πέσει η θερμοκρασία της φωτιάς) απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα και τα μεταφέρουμε στο μπολ με το μπέικον.

Ρίχνουμε στο τηγάνι το καρότο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

Τα βγάζουμε σε ξεχωριστό μπολ.

Μεταφέρουμε σε μεγάλο αντικολλητικό ταψί το κρέας και το μπέικον και πασπαλίζουμε με ½ φλ.

αλεύρι.

Ανακατεύουμε και βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο για 5 –6 λεπτά, ανακατεύουμε πάλι και αφήνουμε άλλα 5 λεπτά μέχρι να κάνει το κρέας κρούστα.

Προσθέτουμε το σκόρδο και και αλατοπιπερώνουμε.

Ρίχνουμε στο ταψί το κρασί, τον ζωμό που είχε συγκεντρωθεί στο μπολ όπου είχαμε τοποθετήσει το κρέας και το μπέικον και τον ζωμό κρέατος μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει τον πελτέ, μέχρι να καλυφθεί το κρέας.

Μόλις αρχίζει να βράζει, καλύπτουμε με τετραπλό αλουμινόχαρτο, χαμηλώνουμε τη φωτιά 160ºC και ψήνουμε για 3 ώρες.Ετοιμάζουμε τα κρεμμυδάκια: σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε ½ φλ.

ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμισθεί, ρίχνουμε ¾ φλ. ζωμό κρέατος και αλατοπίπερο και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά σχεδόν τελείως.

Ετοιμάζουμε τα μανιτάρια: σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι καίμε 2 –3 κ.σ βούτυρο και σοτάρουμε τα μανιτάρια ανακατεύοντας για 10 λεπτά μέχρι να πάρουν καφέ χρώμα.

Σουρώνουμε τη σάλτσα από το ταψί με το κρέας και τακτοποιούμε γύρω του τα καρότα και τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια.

Βγάζουμε το πολύ λίπος από το ζουμί του κρέατος που σουρώσαμε και το ξαναρίχνουμε στο ταψί.

Ψήνουμε το φαγητό άλλη μισή ώρα να πήξει λίγο η σάλτσα, ξεφουρνίζουμε, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε μέσα από το ταψί μαζί με άσπρο ρύζι, ή ταλιατέλες ή πουρέ.

Α.Τ.

Επίσης...

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.

Η πιο Εύκολη Κιµαδόπιτα µε Λαχανικά

Πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη κιμαδόπιτα με λαχανικά.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Ρολό Κιµά µε Σάλτσα Ντοµάτας

Πώς θα φτιάξεις ρολό κιµά µε σάλτσα ντοµάτας.

Ρολό Κιµά µε Τρία Είδη Κρέατος

Η συνταγή για ρολό κιµά µε τρία είδη κρέατος.

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μπιφτέκια µε Πατάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για τα νοστιμότερα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο.

Μπιφτέκια Σπετσιώτικα

Πώς θα φτιάξεις σπετσιώτικα μπιφτέκια.