Υλικά
υλικά
2 κ. περίπου αγριογούρουνου γιά φούρνο κομμένο σε μικρότερα κομμάτια
500 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου
1 κεφάλι σκόρδο καθαρισμένο
2 κ.σ. κουκουνάρι
20 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 80% κακάο
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
1 καρότο σε φετάκια
1 πορτοκάλι, το ξύσμα και τον χυμό
600 γρ. κόκκινο κρασί
2 φλ.τσ. ζωμό κρέατος
2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
10 κόκκοι πιπεριού 5 κόκκοι μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος να μαριναριστούν με το κρασί, το ζωμό, κόκκους πιπεριού, θυμάρι, μπαχάρι, χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού γιά 20-24 ώρες.
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε 1 ώρα σε νερό.
Σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά κρεμμύδι, καρότο, σκόρδα μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και τα κρατάμε στην άκρη.
Ανάβουμε το φούρνο στους 150ο.
Αφαιρούμε το κρέας από τη μαρινάδα και τη βάζουμε να βράσει μέχρι να μειωθεί στα 2/3. Σκουπίζουμε το κρέας και το κοκκινίζουμε με 3-4 κ.σ ελαιόλαδο.
Το βάζουμε σε γάστρα και το αλατοπιπερώνουμε.
Στο ίδιο λάδι της κατσαρόλας ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια.
Τα γυρίζουμε 3'-4', μέχρι ν' αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και τα ρίχνουμε στη γάστρα, γύρω από το κρέας, μαζί με το λάδι τους.
Ρίχνουμε πάνω στο κρέας τα λαχανικά που σωτάραμε στην αρχή και περιχύνουμε με τη μαρινάδα.
Ρίχνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο γιά 4-5 ώρες, χαμηλώνοντας τη φωτιά στους 120ο μετά την πρώτη ώρα.
Το τελευταίο μισάωρο αφαιρούμε το καπάκι.
Βγάζουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα βάζουμε σε πλατειά κατσαρόλα.
Βγάζουμε προσεκτικά σε πιατέλα τα κρεμμυδάκια και τα στερεά υλικά της σάλτσας και περνάμε το υγρό από σουρωτήρι.
Αν είναι πολύ το βράζουμε, μέχρι να μειωθεί στα 2 φλ.τσ.
Σωτάρουμε ελαφρά σε λαδωμένο τηγανάκι το κουκουνάρι.
Τρίβουμε τη σοκολάτα στο χοντρό τρίφτη.
Βάζουμε σοκολάτα και κουκουνάρι στο μούλτι μαζί με 1/2 φλ.τσ.
από το ζωμό του ψησίματος και τα χτυπάμε.Αραιώνουμε αυτή τη σάλτσα με 1 φλ.τσ.
από το ζωμό και περιχύνουμε το κρέας.
Το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά να πήξει ελαφρά η σάλτσα.
Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα με τα κρεμμυδάκια τριγύρω και ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα.
Μπορούμε, αν θέλουμε, να το σερβίρουμε μέσα στη γάστρα που ψήθηκε.
Ταιριάζει με φρέσκες ταλιατέλες.