Follow us

Αγκιναρόπιτα ανοιχτή με κρέμα από γιαούρτι και αβγά

Αγκιναρόπιτα ανοιχτή με κρέμα από γιαούρτι και αβγά

Υλικά

Υλικά

1 ταψί στρογγυλό 40 εκ.

8 φύλλα χωριάτικα του εμπορίου ή 4 φύλλα σπιτικά

10 αγκινάρες φρέσκες ή κατεψυγμένες κομμένες κάθετα στα δύο

1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος

2  ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 κ. στραγγιστό γιαούρτι

6 -8 αβγά (ανάλογα με το μέγεθος)

½ κιλ.  γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα χοντροτριμμένη

¾ φλ.  ελαιόλαδο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες αν είναι φρέσκες, τις κόβουμε στα δύο και τις ρίχνουμε σε νερό με λεμόνι για να μην μαυρίσουν.

Αν είναι κατεψυγμενες τις κόβουμε στη μέση χωρίς να τις αποψύξουμε πρώτα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πλατιά κατσαρόλα και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά το ξερό κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και να συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαραθούν γύρω στα 8 -10 λεπτά.

Τραβάμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό.

Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε τα χορταρικά να χλιάνουν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170o C.

Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα φύλλα λαδώνοντας ανάμεσα και αφήνοντας ό,τι περισσεύει να κρέμεται απ΄έξω.

Βάζουμε τις αγκινάρες σε πλατιά ρηχή κατσαρόλα σε μια στρώση με το κοίλο μέρος προς τα κάτω και προσθέτουμε νερό ίσα με τη μέση τους, χυμό ½ λεμονιού και 1 -2 κουταλιές ελαιόλαδο.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά κουνώντας συχνά την κατσαρόλα, μέχρι να τρυπιούνται με το μαχαίρι (κανονικά πρέπει να απορροφήσουν σχεδόν όλο το υγρό).

Αν δεν χωρέσουν όλες οι αγκινάρες στην κατσαρόλα σε μια στρώση, φτιάχνουμε και δεύτερη μαγειρεψιά.

Τις βγάζουμε στραγγιχτά και τις αφήνουμε να κρυώσουν.Χτυπάμε το γιαούρτι με τον αβγοδάρτη να αφρατέψει.

Χτυπάμε ξεχωριστά τα αβγά.

Ενώνουμε τα δύο υλικά χτυπώντας καλά και προσθέτουμε το τυρί.

Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα την κρέμα μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μίγμα.

Στρώνουμε τα χόρτα επάνω στα φύλλα που έχουμε ετοιμάσει.

Στρώνουμε από πάνω σε σειρές τις αγκινάρες.

Γυρίζουμε τα φύλλα που περισσεύουν σε χοντρό «κόθρο»* γύρω –γύρω, έτσι ώστε να υψώνεται, ακουμπώντας στο εσωτερικό μέρος του στεφανιού του ταψιού, πάνω από τη γέμιση.

Απλώνουμε επάνω στις αγκινάρες προσεκτικά την κρέμα του γιαουρτιού – θα φθάσει στο 1/3 του ύψους του κόθρου.

Σκεπάζουμε ανάλαφρα με λαδόκολλα.

Ψήνουμε για 45 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150ο C και ψήνουμε άλλα 45 λεπτά στους 150ο C μόνο από το κάτω μέρος.

Βγάζουμε τη λαδόκολα, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180ο C μόνο από την πάνω μεριά και ψήνουμε 6 -8 λεπτά ακόμα μέχρι να κοκκινήσει η κρέμα.

*Ο κόθρος είναι ένα στεφάνι που γίνεται γυρίζοντας τα φύλλα της πίττας προς τα μέσα, σαν ρολό, γύρω –γύρω στο εσωτερικό μέρος της περιμέτρου του ταψιού.

Για να φτιάξουμε χοντρό κόθρο αφήνουμε τα φύλλα που κρέμονται έξω από το ταψί, άκοπα.

Α.Τ.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.