Follow us

Τα όσπρια επιστρέφουν στο ελληνικό τραπέζι

Με τις σύγχρονες έρευνες να υποστηρίζουν την ανάγκη μείωσης κατανάλωσης κρέατος, η «αναγέννηση» των οσπρίων στην Ελλάδα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα διατροφική αλλαγή...

Τα όσπρια επιστρέφουν στο ελληνικό τραπέζι

Η επίδραση της κρίσης στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων είναι γνωστή, αφού το μειωμένο εισόδημα οδήγησε σε μείωση του κρέατος και ψαριού και τη στροφή των καταναλωτών στα όσπρια και προϊόντα πλούσια σε υδατάνθρακες. Έτσι, τους ώθησε να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες και να επιλέγουν εκτός από όσπρια, πιο «εξωτικές» κουζίνες και εποχικά προϊόντα.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που Έλληνες επιλέγουν τα όσπρια, αφού πριν τα μέσα της δεκαετίας του ’70, προϊόντα όπως η φακή, τα ρεβίθια, η φάβα και φυσικά τα φασόλια αποτελούσαν σταθερά γεύματα στο εβδομαδιαίο τραπέζι. Σήμερα, τα όσπρια συμπεριλαμβάνονται σε εστιατόρια και αποτελούν μέρος περίτεχνων πιάτων, με τρόπο που αναδεικνύεται η αξία, αλλά και η νοστιμιά τους. Παράλληλα, με την ελληνική παραγωγή να μην επαρκεί, οι περισσότεροι παραγωγοί υιοθετούν καλύτερες πρακτικές, προτιμούν τις ελληνικές ποικιλίες, ενώ αρκετά όσπρια έχουν χαρακτηριστεί ως ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) και ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).

Ένα παγκόσμιο φαινόμενο

Τα όσπρια επιστρέφουν στο ελληνικό τραπέζι

Η τάση, βέβαια, κατανάλωσης και καλλιέργειας οσπρίων δεν εμφανίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις οσπρίων αυξήθηκαν, με τα ρεβίθια και τη φάβα να θεωρούνται ανερχόμενα. Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση «αγροτικές προοπτικές», του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στα επόμενα 10 χρόνια αναμένεται σε όλο τον κόσμο να αυξηθεί η κατανάλωση οσπρίων, αλλά και αυτή του κρέατος, λόγω του υπερπληθυσμού.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…