Follow us

Νότιο Αιγαίο, 30 αιώνες γευστικός πολιτισμός: το εορταστικό δείπνο στο Atlantica Imperial Resort & Spa

Ένα ακόμα δείπνο, που οργανώθηκε για την προβολή του Νοτίου Αιγαίου, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019, τίμησε την παράδοση του τόπου, στο ονειρικό περιβάλλον του fine dining εστιατορίου Blue Bay του Αtlantica Imperial, στη Ρόδο…

Νότιο Αιγαίο, 30 αιώνες γευστικός πολιτισμός: το εορταστικό δείπνο στο Atlantica Imperial Resort & Spa

Η φεγγαρόλουστη βραδιά στο roof top εστιατόριο Blue Bay του πολυτελούς resort Atlantica Imperial, στα Κολύμπια της Ρόδου, δημιούργησε ιδανικό σκηνικό για ένα ακόμα diner de gala, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Νότιο Αιγαίο, 30 αιώνες γευστικός πολιτισμός”, που οργανώθηκε από το Αθηνόραμα, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Παρόντες, πολλοί επώνυμοι της τοπικής κοινωνίας της Ρόδου, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και άλλων φορέων, καλεσμένοι από την Αθήνα, που δημιούργησαν ενδιαφέροντα πηγαδάκια, πίνοντας ένα κοκτέιλ πριν την έναρξη του δείπνου. Ανάμεσά τους, ξεχώριζε και η παρουσία του αεικίνητου και πολύ κοινωνικού guest chef Έκτορα Μποτρίνι.

Νότιο Αιγαίο, 30 αιώνες γευστικός πολιτισμός: το εορταστικό δείπνο στο Atlantica Imperial Resort & Spa

Η συνέχεια στα τραπέζια, συναρπαστική: εξαιρετική art de la table και πιάτα με ενδιαφέρον και απόλυτη σύνδεση με το κεντρικό θέμα των δείπνων, που είναι η ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας.
Δεκάδες κεράκια έπλεαν στα νερά, που περιβάλλουν το εστιατόριο, ο αέρας λίκνιζε τα λευκά τραπεζομάντηλα, στα τραπέζια έδιναν μοναδικό στυλ τα πολύχρωμα αντίγραφα προϊστορικών ειδωλίων, που είχαν παραγγελθεί ειδικά για τη βραδιά, υπογραμμίζοντας τη γαστρονομική συνέχεια του τόπου στο βάθος των αιώνων.
Ο έμπειρος και ταλαντούχος executive chef του εστιατορίου Ηλίας Κακούρης ανέδειξε με έμπνευση τοπικά πιάτα, με μελετημένη δημιουργικότητα και έμφαση στην αυθεντική γεύση.
Χάρμα οφθαλμών η “παραδοσιακή ελληνική σαλάτα”, με εντυπωσιακή παρουσίαση και ιδιαίτερο τοπικό στοιχείο τον καρπό κάππαρης.

Η “σούπα κακαβιά”, συνταγή που είχε πρωτοδοκιμάσει ο σεφ από ψαράδες της Ρόδου μέσα στο καΐκι, ακολούθησε τον παραδοσιακό τρόπο, με προσθήκη θαλασσινού νερού και τρία μόνο υλικά: ξερό κρεμμύδι, πατάτα και ψάρι. Το συμιακό γαριδάκι, που έκανε τη διαφορά, είναι εμβληματικό και πεντανόστιμο προϊόν της περιοχής. Συνοδεύτηκε έξοχα με Ασύρτικο Κτήματος Αργυρού.

Το “ψάρι πλακί” είναι ένα ακόμα παραδοσιακό πιάτο του Αιγαίου, με παραλλαγές από νησί σε νησί. Ο Ηλίας Κακούρης συνδύασε στοιχεία από διάφορες συνταγές. Μαγειρεύεται με ντομάτα, πατάτες και κρεμμύδια. Στη δημιουργική εκδοχή του δείπνου, τα υλικά παραμένουν στη βάση τους ίδια και διαφοροποιείται η τεχνική. Το νόστιμο φιλέτο τσιπούρας συνοδευόταν με σάλτσα γλυκιάς ντομάτας, μπατόν πατάτας και υφές από κρεμμύδι. Συνοδεύτηκε με Σαντορίνη Ασύρτικο Κτήματος Γαβαλά.

Ακολούθησε το κλασικό “αρνί με ρεβιθάδα” ένα ακόμα πιάτο των Δωδεκανήσων, παιδική ανάμνηση από τη μαγειρική της γιαγιάς του σεφ: το αρνάκι μαγειρεύεται παραδοσιακά στη γάστρα στον ξυλόφουρνο. Η σπάλα αρνιού σιγοψήθηκε στον φούρνο και συνοδεύτηκε από confit ντομάτα και gravy αρνιού. Συνοδεύτηκε έξοχα με ένα κρασί από την Πάρο του Μωραΐτη, Μανδηλαριά και Μονεμβασιά.

Ακολούθησε ένα πλατό εξαιρετικών τυριών από νησιά του Αιγαίου: Αρσενικό Νάξου, γραβιέρα Ίου, κατσικίσιο τυρί Άνδρου, κρασοτύρι της Κω.
Το απολαυστικό γλυκό ήταν ένας έξυπνος συνδυασμός εμβληματικών προϊόντων των Δωδεκανήσων, με αρώματα που ξύπναγαν μνήμες: αμύγδαλα, ροδόνερο, εσπεριδοειδή. Σε μορφή πάστας αμυγδάλου, παστελιού αμυγδάλου, ζελέ ροδόνερου, coulis εσπεριδοειδών, μαζί με παγωτό βανίλια. Συνοδεύτηκε από γλυκό κρασί από Μοσχάτο του Αλεξανδρή.

Οι εντυπώσεις και η συνέχεια

Το κοινό απόλαυσε το δείπνο και οι εντυπώσεις ήταν πολύ θετικές: ο θεσμός συμβάλλει σίγουρα στην ανάδειξη της -για πολλούς άγνωστης- τοπικής κουζίνας και θα πρέπει να έχει συνέχεια, καθώς είναι ένα μεγάλο βήμα που μπορεί να προβάλει την περιοχή ως γαστρονομικό προορισμό.

Ο κ. Χρήστος Γεωργανάς, Γεν. Διευθυντής του Atlantica Imperial Resort & Spa, δήλωσε:
«Eίναι τιμή μας, που συμμετείχαμε σε αυτόν τον θεσμό και μπορέσαμε από δικιά μας πλευρά να προσκαλέσουμε Έλληνες και ξένους επισκέπτες, για να γνωρίσουν και να απολαύσουν τον γαστρονομικό πλούτο της αρχαιότερης και πλουσιότερης κουζίνας του κόσμου. Ελπίζουμε τέτοιες εκδηλώσεις-δράσεις να υπάρξουν σε ετήσια βάση, έτσι ώστε η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και τα προιόντα της να μπορέσουν να βρούν τη θέση τους στη διεθνή γαστρονομική σκήνη».

Ο σεφ Ηλίας Κακούρης μας είπε ότι η κεντρική ιδέα του menu βγήκε από προσωπικές του εμπειρίες, στην επαφή του με την παραδοσιακή κουζίνα του τόπου.

- Πιστεύεις ότι ο θεσμός αυτός προσφέρει ουσιαστικά και πρέπει να συνεχιστεί;
- Οι εκδηλώσεις που προωθούν με τον οποιοδήποτε τρόπο την παραδοσιακή μας κουζίνα θα πρέπει να υπάρχουν και να συνεχίσουν να υπάρχουν. Όχι μόνο για τον ξένο που έρχεται στην Ελλάδα και για την προώθησή της στο εξωτερικό, αλλά και για εμάς τους ιδίους. Να μπορέσουμε να κρατήσουμε την παραδοσιακή μας κουζίνα ζωντανή για εμάς αλλά και για της επόμενες γενιές μας.

O chef Ηλίας Κακούρης και ο guest Έκτορας Μποτρίνι

- Θεωρείς ότι η τοπική μας γαστρονομία αν προβληθεί σωστά, μπορεί να κάνει τη χώρα γαστρονομικό προορισμό;
- Εργαζόμενος στο εξωτερικό και στην Ελλάδα για πολλά χρόνια, συναντάω συχνά μια ιδιαίτερη συμπάθεια απέναντι στην ελληνική γαστρονομία. Πάντα έχει απήχηση και ζήτηση από τους ξένους. Πολλοί από τους chef, που είχα συνεργαστεί με αστέρι Michelin, μου ζήταγαν συχνά ιδέες από την ελληνική κουζίνα, για να εντάξουν στις συνταγές τους.
Η ελληνική γαστρονομία μπορεί να προβληθεί και να σταθεί άνετα, κατά την άποψη μου, στο εξωτερικό είτε από θέμα γεύσης, είτε από θέμα διατροφικής της αξίας. Όλα έχουν κάτι να προσφέρουνε, προϊόν ή συνταγή, πιστεύω ότι δεν έχουμε κάτι να ζηλέψουμε. Το μόνο πρόβλημα που εντοπίζω είναι ότι εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε πιστέψει σε αυτήν, παρ’ όλο που μας μεγάλωσε και μας ανέθρεψε.

- Υπάρχει τοπική παραγωγή επαρκής να υποστηρίξει μια αυθεντική τοπική κουζίνα;
- Η τοπική παραγωγή πιστεύω ότι, δυστυχώς, δεν επαρκεί να καλύψει της ανάγκες της ζήτησης. Παρ’ ότι έχουμε καταπληκτικούς παραγωγούς με γνώσεις στο αντικείμενο τους, για διάφορους λόγους δεν τους παρέχεται η δυνατότητα να μεγαλώσουν και να επεκταθούν έτσι, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν της ανάγκες της αγοράς. Μια άλλη πληγή είναι το δίκτυο διανομής των προϊόντων. Είναι σχεδόν ανύπαρκτο και αδιοργάνωτο, με αποτέλεσμα ο παραγωγός να αναγκάζεται και διακινεί τα πρϊόντα μέσω εμπόρων, μειώνοντας πάρα πολύ το ποσοστό κερδοφορίας του.

- Η γνώμη σου για τη συγκεκριμένη εκδήλωση;
- Την εκδήλωση στη γαστρονομική πρωτεύουσα της Ρόδου, σε συνεργασία με το Αθηνόραμα και τα πέντε ξενοδοχεία που οργάνωσαν της βραδιές, την θεωρώ αρκετά πετυχημένη. Εκτιμήθηκε πάρα πολύ από τους πελάτες μας και συζητήθηκε πολύ μεταξύ τους για ημέρες μετα το event, τα σχόλια ήταν πολύ θετικά για όλη τη βραδιά και ιδιαίτερα οι γεύσεις ήταν, από ότι μας είπαν, εντυπωσιακές.
Πιστεύω ότι σαν εκδήλωση θα μπορούσε να έχει συνέχεια, ότι γίνεται για τον τόπο μας και για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας είναι καλό. Σκοπός όλων μας, πιστεύω, είναι να διατηρήσουμε και να εξελίξουμε αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό που μας δόθηκε από τον τόπο μας και τους προγόνους μας.

Χορηγοί της δράσης «Νότιο Αιγαίο: 30 αιώνες γευστικός πολιτισμός» είναι η Metro Cash & Carry, η Nespresso Professional και η Aegean Airlines, αποκλειστικός αερομεταφορέας.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;