Follow us

“Να σ’ εύρω στην Κάσο”, ένα κασιώτικο πανηγύρι στη Ραφήνα

Λύρες, λαούτα, χοροί και κασιώτικο φαγητό θα μας φέρουν κοντά στα πανηγύρια του ακριτικού νησιού, που φημίζονται για τη γνησιότητα και το κέφι τους…

“Να σ’ εύρω στην Κάσο”, ένα κασιώτικο πανηγύρι στη Ραφήνα

To απόγευμα της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου, στην αυλή της Αγίας Τριάδας στα Περιβολάκια της Ραφήνας θα στηθεί ένα -όσο πιο γνήσιο γίνεται εκτός νησιού- κασιώτικο πανηγύρι. Όλα έχουν σχεδιαστεί για να μας μεταφέρουν την ατμόσφαιρα του αυθεντικού κασιώτικου πανηγυριού, από τα ελάχιστα στη χώρα, που έχουν διατηρήσει το παραδοσιακό τελετουργικό.
Για να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια με την παραδοσιακή κασιώτικη ευχή “να σ’ εύρω”, οι διοργανωτές έχουν φροντίσει να καλέσουν τον αρχιμάγειρα, τους μουσικούς, γνωστούς λυράρηδες του νησιού, αλλά και μαντιναδόρους από την Κάσο. Να σημειώσουμε, ότι οι μαντινάδες, γνωστές ή αυτοσχέδιες, είναι η ψυχή και το μεγάλο ενδιαφέρον του κασιώτικου πανηγυριού. Χορευτές με παραδοσιακές φορεσιές από τον Σύλλογο των εν Ελλάδι Κασίων θ’ανοίξουν τους χορούς, τοπικά προϊόντα του νησιού θα βρίσκονται εκεί για δοκιμές, και αναμένεται μεγάλο γλέντι, καθώς θα συμμετέχουν και πολλοί Κασιώτες από το νησί και την Αθήνα.

“Να σ’ εύρω στην Κάσο”, ένα κασιώτικο πανηγύρι στη Ραφήνα
Το σερβίρισμα του φαγητού στο κασιώτικο γλέντι

Σημαντική θα είναι κι εδώ, όπως και στα πανηγύρια στο νησί, η συμβολή των εθελοντών, που συμμετέχουν σε όλη την προετοιμασία, στο μαγείρεμα, στα κεράσματα και στην περίφημη “αλυσίδα του σερβιρίσματος”, που συμβάλει στο γρήγορο σερβίρισμα των πιάτων με το παραδοσιακό φαγητό του πανηγυριού.

Τόπος:
Αγία Τριάδα, Περιβολάκια Ραφήνας.
Το πρόγραμμα είναι: προετοιμασία κασιώτικου πιάτου ώρα 17:00, Εσπερινός-Αρτοκλασία, 18:00-19:30, Καλωσόρισμα 20:00, κασιώτικο πιάτο 20:30, κασιώτικο γλέντι: 21:30.
Φορείς της διοργάνωσης είναι ο Δήμος Ραφήνας, ο Δ.Ο.Π.Α.Π., ο εξωραϊστικός σύλλογος “Αγία Τριάδα” Ραφήνας, με τη συμπαράσταση του Δήμου Κάσου και του συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων.
Η συμβολική συμμετοχή είναι 3€.
Να σημειώσουμε, ότι η εκδήλωση είναι μέρος του προγράμματος Κοινωνικής Συνεισφοράς σε ακριτικά νησιά της Ελλάδας, με δράσεις εθελοντικών ομάδων από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο, τότε που οι κάτοικοι βιώνουν τις δυσκολίες της απομόνωσης της άγονης γραμμής.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;