Follow us

Tinos Food Paths: η δράση που έφερε ένα νησί στο προσκήνιο

Οι εξαιρετικά σχεδιασμένες δράσεις της ομάδας Tinos Food Paths ρίχνουν φως στην τοπική παράδοση, ενώνουν το κομμένο νήμα της μνήμης και τη μεταφέρουν στο σήμερα, μέσω παραγωγών και επαγγελματιών, αναβαθμίζοντας το νησί…

Tinos Food Paths: η δράση που έφερε ένα νησί στο προσκήνιο

Έχει, πράγματι, περάσει η εποχή, που η Τήνος ήταν αποκλειστικά θρησκευτικός προορισμός, με εξαίρεση λίγους κι εκλεκτούς, που είχαν “ανακαλύψει” και εκτιμήσει τις κρυμμένες αξίες της. Τα πράγματα έχουν αλλάξει με εντυπωσιακό τρόπο τα τελευταία χρόνια και σ’ αυτό έχει βοηθήσει ουσιαστικά η επιτυχημένη ομάδα συνεργασίας Tinos Food Paths, που ξεκίνησε από λίγους επαγγελματίες για να φτάσει φέτος, 5η χρονιά, τους σχεδόν 400 εθελοντές. Η ομάδα δίνει ένα μοναδικό παράδειγμα συνεργασίας για τον κοινό στόχο κι έχει προβάλει την Τήνο τα τελευταία χρόνια καλύτερα από κάθε άλλο μέσο.

Tinos Food Paths: η δράση που έφερε ένα νησί στο προσκήνιο
(c) Photo4Frame

Ας πούμε, επιγραμματικά, ότι συνέβαλε στο να γίνει σταδιακά γνωστός, για ντόπιους και ξένους, ο γαστρονομικός και πολιτιστικός πλούτος του νησιού, με αποτέλεσμα να δώσει άλλη χροιά στην εικόνα του. Βοήθησε, ακόμα, να ανοίξουν τα μάτια επαγγελματιών και κατοίκων με διοργανώσεις σαν τα workshops στο ελαιόλαδο ή στα αλίπαστα, τις μαγειρικές επιδείξεις από επώνυμους καλεσμένους, αλλά και τη διοργάνωση Aegean Cocktail & Spirit Workshop με συμμετοχή κορυφαίων bartenders.
Η Τήνος, ζωντανό κυκλαδίτικο μουσείο ακόμα, κι όλη η προσπάθεια να μη χαθεί αυτό, αλλά και ν´ αναβιώσει, έπεσε στους ώμους αυτής της ομάδας, που το χειρίστηκε με συνέπεια γι άλλη μια χρονιά. Για να μεταφέρουμε και τα εύστοχα λόγια μιας εθελόντριας, «το Tinos Food Paths είναι μικρές ανθρώπινες στιγμές, που στο σύνολό τους συνθέτουν τη φυσιογνωμία ενός τόπου».

(c) Photo4Frame

Οι εκδηλώσεις του Tinos Food Paths δεν ήταν ποτέ κάτι κοινό και προβλέψιμο. Έκρυβαν πάντα πίσω τους μια φρέσκια ματιά και μια καινοτομία.
Πρόπερσι, άνοιξαν τα παλιά κατώγια των σπιτιών κι έδειξαν την παρασκευή των αλλαντικών, πέρσι είχαν σειρά οι περιστεριώνες, βασικό κομμάτι της ιστορίας της διατροφής τους. Φέτος, ξαναζωντάνεψαν οι ανεμόμυλοι και πήραμε μαζί τη διαδρομή του σπόρου μέχρι να γίνει ζεστό ψωμί, ακολουθώντας τον “Μαγικό Κύκλο της Ζωής”, σε μονοπάτια διανθισμένα με αυθεντικές διηγήσεις ανθρώπων, με ζωντανές μνήμες. Ακολουθώντας τα 2.000 μ. κόκκινης κλωστής, που έδειχνε τον δρόμο, κάθε στάση ήταν κι ένα παράθυρο στο ξεχασμένο παρελθόν, από τον λόφο των μύλων της Καλλονής μέχρι τη γεμάτη θρύλους ρεματιά προς τον Καρκάδο κι ακόμα παραπέρα. Μοναδική εικόνα τα πολύχρωμα σκιάχτρα στα χωράφια, εμπνευσμένη εικαστική παρέμβαση από μαθητές και δάσκαλους των σχολείων του νησιού.

Ολόκληρα χωριά συμμετέχουν, εθελοντές μαγειρεύουν με τηνιακά υλικά, η προβολή των προϊόντων, της κουζίνας, της πολιτιστικής κληρονομιάς τους, έξοχη. Κάθε φαγάκι κι ένα φιλί αυθεντικής φιλοξενίας στα κοινά τραπέζια, από τα σκέτα, πεντανόστιμα κηπευτικά της εποχής, ως τα ξεχασμένα φαγητά του πανηγυριού. Η ιστορία των οικισμών, οι παλιές εκκλησίες, οι λαϊκοί θρύλοι και οι δοξασίες αποτελούν κομμάτι της εμπειρίας, πολύτιμο όχι μόνο για τους επισκέπτες, αλλά και για τους νεότερους κατοίκους του νησιού.

(c) Photo4Frame

Δεν το συναντάς συχνά αυτό το πνεύμα συνεργασίας στους συντοπίτες μας. Η εξαίρεση της ομάδας Tinos Food Paths αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Άνθρωποι με σύμπνοια και θέληση να διατηρήσουν την παράδοση του τόπου τους, γνωρίζοντας το πολλαπλό όφελος, που άρχισε ήδη να φαίνεται. Βοήθησαν να έρθουν στο προσκήνιο τα τηνιακά προϊόντα, να ενταχθούν παραδοσιακές συνταγές στα μενού των εστιατορίων και, εν τέλει, ν’ αλλάξει σταδιακά το πρόσωπο της τηνιακής εστίασης και η γενικότερη εικόνα του νησιού προς το γνήσιο και αυθεντικό. Μακάρι να βρουν μιμητές και σε άλλους τόπους.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;