Follow us

Lasagne: η απολαυστική ιταλική γεύση σε... στρώσεις

Πιάτο που σκορπάει τον ενθουσιασμό όποτε κάνει την εμφάνισή του στο τραπέζι, τα lasagne είναι, ανάλογα με τη γέμιση, αντικείμενο πόθου για όλους –κρεατοφάγους και χορτοφάγους και εγγύηση επιτυχίας για οποιοδήποτε οικογενειακό ή φιλικό γεύμα.

Lasagne: η απολαυστική ιταλική γεύση σε... στρώσεις

Τα πασίγνωστα και άκρως δημοφιλή ιταλικά lasagne είναι ορθογώνια ζυμαρικά, που αραδιάζονται σε στρώσεις έχοντας ανάμεσα μια γευστική σάλτσα με οτιδήποτε αρέσει στον καθένα. Η επιφάνεια σκεπάζεται σχεδόν πάντα με μπεσαμέλ και πασπαλίζεται με τριμμένο τυρί για να δημιουργηθεί μια τραγανή κρούστα.

Για ένα τέλειο αποτέλεσμα, και μάλιστα μέσα σε λίγα λεπτά, τα Lasagne Barilla φτιαγμένα από σιμιγδάλι και αβγά είναι περίτεχνα ανοιγμένα σε φύλλο, έχουν την ιδανική υφή και απορροφούν υπέροχα τη σάλτσα που τα συνοδεύει. Ακόμα, τα Lasagne Barilla δεν χρειάζονται προβράσιμο, κι επομένως ετοιμάζονται ευκολότατα, εξοικονομώντας έτσι, πολύτιμο χρόνο. Όσον αφορά το ψήσιμο; Αρκούν μόλις 20 λεπτά στο φούρνο για να ετοιμαστούν! Αν και η πιο διάσημη συνταγή είναι τα Lasagna Bolognese, δηλαδή με σάλτσα από ψιλοκομμένο κρέας, λαχανικά και βότανα, που παραδοσιακά βράζει για ώρες, κάθε περιοχή της Ιταλίας έχει τη δική της σπεσιαλιτέ: στη Λιγουρία τρώνε τα lasagne τους με πέστο, στη Νάπολη τα ετοιμάζουν με κεφτεδάκια και σφιχτοβρασμένα αβγά δημιουργώντας ένα μεγαλοπρεπές πιάτο, στην Τοσκάνη φτιάχνουν τα lasagne με αλεύρι κάστανου και τα σερβίρουν με πράσα και λαρδί, αλλού τα φτιάχνουν με μανιτάρια, με αγκινάρες ή με ένα ραγού από συνδυασμό λαχανικών.

Tαυτισμένα με την ιταλική κουζίνα, σήμερα τα lasagne είναι από τα πιο αγαπημένα ζυμαρικά παγκοσμίως, καθώς μπορούν να συνδυαστούν σχεδόν με οτιδήποτε σε ένα υπέροχο, πεντανόστιμο και πλούσιο φαγητό. Τα Lasagne Barilla τα βρίσκουμε σε δύο τύπους: λευκά, από σιμιγδάλι σκληρού σίτου και αβγά και πράσινα, από σιμιγδάλι σκληρού σίτου με σπανάκι. Η συνταγή που ακολουθεί, συνδυάζει τα Lasagne Barilla, τη σάλτσα ντομάτας με βασιλικό Βasilico Barilla, μοτσαρέλα, παρμεζάνα και ένα πλούσιο ραγού λαχανικών και θα τη λατρέψουν κρεατοφάγοι και χορτοφάγοι για την ακαταμάχητη νοστιμιά της.

Lasagne στο φούρνο με ραγού λαχανικών και σάλτσα Basilico
Υλικά
Για 6 άτομα:
250 γρ. Lasagne Barilla
200 γρ. σάλτσα Basilico Barilla
100 γρ. μοτσαρέλα φρέσκια
50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
750 ml γάλα
60 γρ. αλεύρι
60 γρ. βούτυρο
1 1/2 πρέζα μοσχοκάρυδο
2 πρέζες αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1 κολοκυθάκι
1 καρότο
1 κόκκινη πιπεριά
1 σκελίδα σκόρδο
100 γρ. μανιτάρια champignion

Προετοιμασία
Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο με το αλεύρι, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε καλά για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
Κόβουμε όλα τα λαχανικά και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με ζεστό ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη σάλτσα Basilico και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 2 λεπτά ακόμα.
Μεταφέρουμε τη μισή μπεσαμέλ από την κατσαρόλα σε ένα μεγάλο μπόλ, προσθέτουμε το ραγού λαχανικών από το τηγάνι και ανακατεύουμε.
Βάζουμε μια μικρή στρώση από το μείγμα της μπεσαμέλ με τα λαχανικά στη βάση του ταψιού και από πάνω μια στρώση φύλλα Lasagne Barilla χωρίς να αφήσουμε κενά. Σε κάθε στρώση προσθέτουμε και λίγη μπεσαμέλ από την κατσαρόλα, λίγη τριμμένη παρμεζάνα και κομμάτια φρέσκια μοτσαρέλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι την άκρη του ταψιού, τελειώνοντας με το μείγμα της μπεσαμέλ με το ραγού λαχανικών.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα κι αφού το αφήσουμε 30 λεπτά να "ξεκουραστεί" για να μαλακώσουν τα Lasagne Barilla, το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά και τα τελευταία 5 λεπτά στο grill για να γίνει τραγανό.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…