Follow us

Μαγειρεύοντας με τα διάσημα Linguine

Δεν χορταίνουμε τα ζυμαρικά! Να τα μαγειρεύουμε, να τα τρώμε, να ψάχνουμε καινούργιες συνταγές, να δημιουργούμε τις δικές μας. Ένα από τα πιο διάσημα και αγαπημένα ζυμαρικά σε όλον τον κόσμο, είναι και τα linguine (λινγκουΐνι) που συνδέονται με κάποιες από τις πιο γευστικές ιταλικές συνταγές.

Μαγειρεύοντας με τα διάσημα Linguine

Η διαδικασία παραγωγής της pasta είναι απλή -βασικά ένα μείγμα από σιμιγδάλι και νερό. Τα σχήματα, όμως, του τελικού προϊόντος είναι άπειρα και τα ονόματά τους, κάποιες φορές διασκεδαστικά: μακριοί λεπτοί σωλήνες, κοντά τετράγωνα, χορδές, σπείρες, λεία, ριγωτά, υπάρχουν περισσότερα από 200 είδη ζυμαρικών ανάλογα με την περιοχή της γενέτειρας της pasta, της Ιταλίας. Ένα από τα πιο διάσημα και αγαπημένα ζυμαρικά σε όλον τον κόσμο, είναι και τα linguine (λινγκουΐνι).

Υπάρχει μια γενική αμφιβολία σχετικά με τις διαφορές, που μπορεί να έχουν αυτές οι κοσμοαγάπητες “γλωσσίτσες” -αυτό σημαίνει linguine στα Ιταλικά- από τις fettuccine και τα bavette Ρίχνοντας μια ματιά στο σάιτ της Barilla, τη μεγαλύτερη και πιο γνωστή ιταλική εταιρεία παραγωγής ζυμαρικών παγκοσμίως, μαθαίνουμε πως τα λινγκουΐνι προέρχονται από την περιοχή της Λιγουρίας -οι περισσότεροι ξέρουμε τη Γένοβα, την πρωτεύουσα της περιοχής.

Το πιο γνωστό πιάτο με λινγκουϊνι είναι τα “Linguine al pesto Genovese” (Λινγκουΐνι αλ πέστο Τζενοβέζε), όπου pesto, είναι η διάσημη σάλτσα από τη Γένοβα με βασιλικό, σκόρδο, κουκουνάρι και παρμεζάνα και τα “Linguine alle vongole” (Λινγκουΐνι αλε βόνγκολε), μια σάλτσα με βάση τις μικρούτσικες φρέσκες αχιβαδούλες (vongole). Όπως διαβάζουμε και στο σάιτ της Barilla, τα λινγκουΐνι ταιριάζουν εκτός από το παραδοσιακό πέστο, με σάλτσες που περιλαμβάνουν ντομάτα, σάλτσες που βασίζονται στο ελαιόλαδο και σάλτσες με ψαρικά και θαλασσινά. Ένα τέτοιο πιάτο, ό,τι πρέπει για το ανοιξιάτικο τραπέζι είναι και η συνταγή “Linguine με γαρίδες και μαϊντανό”, που ακολουθεί.

Linguine με γαρίδες και μαϊντανό

Υλικά (για 2 άτομα)
160 γρ. Linguine Barilla
2 ώριμες κόκκινες ντομάτες
12 γαρίδες (με τα κελύφη και τα κεφάλια)
1 κρεμμύδι
2 κ. σ. κονιάκ
1 κ. σ. ντοματοπελτέ
½ κ.γ. πιπεριά τσίλι
Μαϊντανός
Έξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Αφαιρούμε τα κελύφη από τις γαρίδες και χωρίζουμε τις ουρές από τα κεφάλια. Κόβουμε τις ουρές σε μικρά κομμάτια και τις αφήνουμε στην άκρη. Πλένουμε και κόβουμε τις ντομάτες σε μικρούς κύβους, ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το ε. π. ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες και σιγομαγειρεύουμε. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και το κονιάκ και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε την πιπεριά τσίλι και νερό και αφήνουμε να σιγοβράσουν για λίγα λεπτά. Σουρώνουμε τη σάλτσα και την αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά λίγο ε.π. ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τις ουρές των γαρίδων για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τη σάλτσα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…