Follow us

Ένας αλλιώτικος τρόπος να απολαμβάνεις τα όσπρια!

Τα καινούργια προϊόντα από αλεύρι οσπρίων σε σχήμα ζυμαρικών της Barilla είναι ένα παγκόσμιο trend, που ανοίγει νέους δρόμους για γαστρονομικές απολαύσεις και όχι μόνο, αφού αυτά τα προϊόντα έχουν μια ολόκληρη σειρά από διατροφικά πλεονεκτήματα…

Ένας αλλιώτικος τρόπος να απολαμβάνεις τα όσπρια!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα “Casarecce από αλεύρι ρεβιθιών”, αφού τα ρεβίθια φαίνεται πως αποκτούν όλο και περισσότερους θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αν ρίξουμε μια ματιά στα Google Trends, θα δούμε πως οι αναζητήσεις, που περιλαμβάνουν τη λέξη “ρεβίθια”, παρουσιάζουν σταθερή και εντυπωσιακά μεγάλη άνοδο για 13 + χρόνια: από το 12% περίπου το 2004, έφθασαν το 76% το 2017 και η άνοδος προβλέπεται να συνεχιστεί και στο μέλλον. Kάτι τρέχει με τα ρεβίθια, λοιπόν, και δεν είναι σύμπτωση που μια εταιρεία ζυμαρικών, όπως η Barilla, λάνσαρε στην αγορά δύο καινούργια προϊόντα από αλεύρι οσπρίων σε σχήμα ζυμαρικού: “Penne από αλεύρι κόκκινης φακής” και “Casarecce* από αλεύρι ρεβιθιών”. Γι’ αυτά τα τελευταία, αξίζει ιδιαίτερη αναφορά (τα προϊόντα σε σχήμα ζυμαρικών από αλεύρι κόκκινης φακής έχουν τους δικούς τους aficionados, και δικαίως, αλλά γι’ αυτά, μια άλλη φορά).

Τα ρεβίθια, λοιπόν, είναι μια ειδική περίπτωση, που ξεκινάει από την υψηλή διατροφική τους αξία, περνάει στις γαστρονομικές τους αρετές και την ιδιαίτερη θέση, που έχουν κατακτήσει στις έθνικ κουζίνες ολόκληρου του κόσμου και καταλήγει στις γοητευτικές ιστορίες που τα περιβάλλουν, από την αρχαιότητα ακόμα. Για παράδειγμα, τα ρεβίθια ήταν αφιερωμένα από τους Ρωμαίους στην Αφροδίτη, καθώς πίστευαν στις αφροδισιακές τους ιδιότητες.

Αφήνοντας την Αφροδίτη και τον εκλεκτό της καρπό, οι σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι τα ρεβίθια περιέχουν μια σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης (23% τα 100 γρ.) και μεγάλη ποσότητα από το απαραίτητο φυλλικό οξύ, δηλαδή βιταμίνη Β9, που το σώμα μας δεν μπορεί να το συνθέσει μόνο του, καθώς και ένα σωρό ιχνοστοιχεία, ανάμεσα στα οποία μαγγάνιο και μαγνήσιο. Τα καινούργια προϊόντα της Barilla από αλεύρι ρεβιθιού σε σχήμα ζυμαρικού έχουν, λοιπόν, σημαντική διατροφική αξία.

Έχουν, όμως, και ένα σωρό γαστρονομικά προσόντα. Ταιριάζουν με όλες τις καυτερές γεύσεις -τσίλι, μπούκοβο, χαρίσα (η διάσημη καυτερή σάλτσα από τη βόρεια Αφρική). Ταιριάζουν, επίσης, με μπαχαρικά όπως το κύμινο και ο κόλιανδρος, ο κουρκουμάς και όλα τα μείγματα κάρι, και από τα αρωματικά βότανα με δυνατές γεύσεις, όπως είναι το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο. Όσον αφορά τα λαχανικά, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, οι μελιτζάνες, η ντομάτα και φυσικά το σκόρδο και το κρεμμύδι κάνουν στο ρεβίθι και στα προϊόντα από ρεβιθάλευρο σε σχήμα ζυμαρικού της Barilla, την πιο καλή παρέα.

Πριν κλείσουμε αυτή τη μίνι ελεγεία για τα προϊόντα σε σχήμα ζυμαρικού από ρεβιθάλευρο, είναι σημαντικό να πούμε, πως διατηρούν κατά το βρασμό τη μαστιχωτή τους υφή, αν και δεν περιέχουν γλουτένη, ενώ έχουν απαλή επίγευση ρεβιθιού και το ελαφρύ του άρωμα.
*Τα casarecce είναι κοντά ζυμαρικά από τη Σικελία, που μοιάζουν λίγο με τα δικά μας στριφτάρια.

Casarecce από ρεβίθια με κολοκύθα, πράσο, μπρόκολο, φασκόμηλο, παρμεζάνα και ελιές
Υλικά
(για 2 μερίδες )
120 γρ. Barilla Casarecce από ρεβίθια
150 γρ. κολοκύθα
50 γρ πράσο
75 γρ. μπρόκολο
50 γρ. παρμεζάνα
20 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι
10 γρ. φρέσκο θρούμπι
20 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Γλυκιά πάπρικα
Αλάτι

Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε την κολοκύθα και τη μαγειρεύουμε σε λίγο νερό. Καρυκεύουμε με αλάτι, ψιλοκομμένο θρούμπι και ελαιόλαδο και την περνάμε στο μπλέντερ, δημιουργώντας μια σάλτσα. Η σάλτσα θα πρέπει να έχει ουδέτερη γεύση. Κόβουμε το μπρόκολο σε μικρά κομμάτια και το ψήνουμε σε ένα τηγάνι για 3 λεπτά, με λίγο ελαιόλαδο. Κόβουμε το πράσο σε λεπτές λωρίδες, το προσθέτουμε και αυτό στο τηγάνι και το αφήνουμε για 1 ακόμη λεπτό. Βάζουμε μια άλλη κατσαρόλα με νερό στο μάτι και προσθέτουμε αλάτι. Βράζουμε τα Casarecce από ρεβίθια για 7 με 9 λεπτά. Στραγγίζουμε καλά τα Casarecce και τα αναμειγνύουμε με την κρεμώδη σάλτσα κολοκύθας. Προσθέτουμε τις ελιές και τα ψητά λαχανικά. Τέλος, καρυκεύουμε με γλυκιά πάπρικα και τριμμένη παρμεζάνα. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε στο πιάτο μας.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;