Follow us

Το “Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας” στη Θεσσαλονίκη

17 από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης στρώνουν τραπέζι με ειδικά set menus εμπνευσμένα από την αγιορείτικη κουζίνα, από τις 19 Μαρτίου έως την 1 Απριλίου…

Το “Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας” στη Θεσσαλονίκη

Το Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας είναι μια υψηλού επιπέδου γαστρονομική εκδήλωση, στο πλαίσιο του θεσμού «Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας», που για δεύτερη φορά φέτος οργανώνει το “αθηνόραμα”, με στόχο να αναδείξει τη μακεδονική κλασική και σύγχρονη κουζίνα, να κρατήσει ζωντανή τη γευστική της παράδοση, να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της και να την κάνει ευρύτερα γνωστή στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Ο μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός και η αγιορείτικη κουζίνα βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο του event.
Ειδικά η αγιορείτικη κουζίνα, έχει άρρηκτους ιστορικούς δεσμούς, πνευματικούς και γευστικούς, με τη γαστρονομική μακεδονική παράδοση. Κατά τη διάρκεια του “Δεκαπενθημέρου Αγιορείτικης Κουζίνας” και με την ευγενική σύμπραξη του μοναχού Επιφάνιου, 17 σεφ από τα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης θα δημιουργήσουν πιάτα με βάση τις συνταγές του Επιφάνιου από το βιβλίο του «Μαγειρική του Αγίου Όρους» (το οποίο σημειωτέον έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γερμανικά, τα ρώσικα, τα βουλγάρικα και τα ρουμάνικα), επιλέγοντας οι ίδιοι αν θα παρουσιάσουν στο μενού τους την παραδοσιακή συνταγή ή θα την εκσυγχρονίσουν. Σε κάθε περίπτωση, οι σεφ θα προτείνουν στο κοινό, ο καθένας ξεχωριστά και με τον δικό του τρόπο, ένα υψηλού επιπέδου set menu.

Το “Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας” στη Θεσσαλονίκη

Το menu θα περιλαμβάνει ένα “καλωσόρισμα” με βάση κάποιο χαρακτηριστικό προϊόν της μακεδονικής γης, ένα πρώτο και ένα κυρίως πιάτο, καθώς και ένα επιδόρπιο, με τουλάχιστον δύο πιάτα του μενού να αντλούν έμπνευση από τις συνταγές του μοναχού Επιφάνιου.

Ο στόχος

Οι «Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν ως κύριο στόχο να αναδείξουν τις συνταγές της παραδοσιακής κουζίνας της Μακεδονίας, εξελίσσοντας και παρουσιάζοντάς τις με έναν τρόπο διαφορετικό, πιο σύγχρονο και ταιριαστό με τις σημερινές διατροφικές συνήθειες. Κάθε χρόνο και με έναν συγκεκριμένο κάθε φορά θεματικό άξονα, παρουσιάζεται η σύγχρονη εκδοχή μακεδονικών συνταγών, σε συνεργασία με μια επιλογή από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης και τους σεφ, που υπηρετούν το μενού τους.

Φέτος, οι συνταγές πάνω στις οποίες δούλεψαν όλοι οι συμμετέχοντες, έχουν ως αφετηρία την αγιορείτικη κουζίνα, όπως την παρουσιάζει ο μελετητής και βαθύς γνώστης μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός και όπως την εξέλιξαν, με γνώση και φαντασία, δεκαεπτά chefs, που εργάζονται σε πολύ καλά εστιατόρια της πόλης.

Όλα τα πιάτα που προτείνονται, εκτός από την αναφορά τους στην αγιορείτικη κουζίνα, έχουν ακόμη ένα κοινό χαρακτηριστικό: διαβάζονται ελληνικά, ανασύρουν γευστικές μνήμες, είναι οικεία και μας θυμίζουν την κουζίνα της μητέρας μας, της γιαγιάς μας και του σπιτιού μας, γενικότερα.

Η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα της ελληνικής γεύσης

Γιατί, όμως, η Θεσσαλονίκη και όχι η Αθήνα; Η Αθήνα είναι μια μητρόπολη, πρωτεύουσα του κράτους και ταυτόχρονα η κύρια πύλη, μέσα από την οποία εισέρχονται στη χώρα μας οι μόδες, οι κοινωνικές συνήθειες και, γενικότερα, οι κανόνες του τρόπου ζωής, που επιβάλλονται σήμερα από την παγκοσμιοποίηση. Αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια, σε ένα σημαντικό βαθμό, του ελληνικού χαρακτήρα της εστίασης, όπως προτείνεται από την πρωτεύουσα.

Αντίθετα, η Θεσσαλονίκη, αν και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας μεγαλούπολης, που της δίνουν το απόλυτο προβάδισμα σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις, δεν έχει αλλοτριωθεί σημαντικά από εισαγόμενες διατροφικές και γευστικές μόδες. Μπορεί, επομένως, να υποστηρίξει ένα εγχείρημα, όπως οι “Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας”, που στοχεύει τόσο στη διάσωση της κλασικής ελληνικής κουζίνας, όσο και στην ανάδειξη μιας σύγχρονης κουζίνας με την εθνική γευστική μνήμη και τα νέα στοιχεία που επιβάλλει η συνεχής επικοινωνία και η επαφή λαών και πολιτισμών, να συνυπάρχουν αρμονικά.

Εκτός από τα παραπάνω, είναι και η πλούσια ιστορία της Θεσσαλονίκης, που δείχνει ότι η πόλη δεν έπαψε ποτέ -ούτε κατά τους βυζαντινούς χρόνους, ούτε κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής- να αποτελεί ένα ισχυρό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο, γεγονός που είχε σημαντική επίδραση και στην τοπική γαστρονομία. Σήμερα, η Θεσσαλονίκη, ειδικά μετά τις μεγάλες ανακατατάξεις του 20ου αιώνα, έχει να επιδείξει μια πλούσια γαστρονομική παράδοση, στο πλαίσιο της οποίας τα παραδοσιακά τοπικά μακεδονικά στοιχεία συνυπάρχουν με αναφορές στην κουζίνα της Σμύρνης, του Πόντου, της οθωμανικής κατοχής, της εβραϊκής κοινότητας κ.λ.π..
Όλος αυτός ο πλούτος, μαζί και η αγάπη των Θεσσαλονικέων στην παράδοση της πόλης τους, αποτελούν μια ασφαλή εγγύηση για τη συγκεκριμένη επιλογή.

Οι “Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας” είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα, με πολλούς και πολύ σημαντικούς στόχους:
● Να αποτελέσει μια πανελλαδική σημαντική δράση, που θα κινητοποιεί –με διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο– τους επαγγελματίες και το κοινό της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, έτσι ώστε η πόλη να καθιερωθεί ως πρωτεύουσα της ελληνικής κουζίνας και αιχμή του δόρατος στην εξέλιξή της.
● Να ευαισθητοποιήσει τους επαγγελματίες της εστίασης και το καταναλωτικό κοινό, όχι μόνο σχετικά με την ελληνική γευστική παράδοση, αλλά και με τη μοντέρνα ελληνική κουζίνα, να κάνει ευρύτερα γνωστά τον πλούτο και την ιδιαιτερότητα της μακεδονικής κουζίνας, καθώς και το ενδιαφέρον που παρουσιάζει για την τουριστική ανάπτυξη και την οικονομία.
● Να κάνει γνωστά στο ευρύτερο ελληνικό κοινό τα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης.

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε για το μοναδικό “Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας”! Εσείς, το μόνο που έχετε, είναι να κλείσετε έγκαιρα τραπέζι, για να μη χάσετε αυτή τη μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Όλες οι λεπτομέρειες για το event στην ιστοσελίδα του www.macedoniancuisine.gr.

Τα εστιατόρια που συμμετέχουν στις “Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας”, στο πλαίσιο της οποίας οργανώθηκε και το “Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας”, καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα: εστιατόρια που υπηρετούν την ελληνική και τη μακεδονική κουζίνα στην κλασική της μορφή, εστιατόρια που υπηρετούν την ψαροφαγία, εστιατόρια που υπηρετούν τη fine dining πλευρά της κουζίνας, εστιατόρια που έχουν υιοθετήσει τη μοντέρνα ελληνική κουζίνα, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια, που συγκινούνται από την αστική ελληνική κουζίνα, όλα, άντλησαν έμπνευση από την αγιορείτικη κουζίνα, όπως εκφράζεται ιδανικά από τον μοναχό Επιφάνιο τον Μυλοποταμινό, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων της Βόρειας Ελλάδας. Η φαντασία και η δημιουργικότητα των σεφ στηρίχτηκαν γερά στο έδαφος του λιτού και ουσιαστικού που χαρακτηρίζει την αγιορείτικη κουζίνα, με αποτέλεσμα πιάτα νοστιμότατα και ευρηματικά, άλλοτε να βρίσκονται πολύ κοντά και άλλοτε σε επίπεδο υπαινιγμού όσον αφορά τις χαρακτηριστικές ελληνικές και μακεδονικές γεύσεις. Όλα όμως ενδιαφέροντα και κάποια άκρως απροσδόκητα στην πρωτοτυπία τους.

Τα 17 εστιατόρια της Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν στις “Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας”- “Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας”

Alfredo’s Grand Dining - Hyatt Regency Casino
Αεροδρόμιο, 2310491199
Μεσογειακή κουζίνα με διεθνές άρωμα
Ambrosia - Hyatt Regency Hotel
Αεροδρόμιο, 2310401234
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα με σαφή αναφορά στην παράδοση.
Γλυκάνισος
Μεγ. Αλεξάνδρου 46, Πυλαία, 2310302882
Κλασική ελληνική κουζίνα με έμφαση στο ψάρι.
Clochard
Προξ. Κορομηλά 4, 2310239805
Κοσμοπολίτικες και ελληνικές γεύσεις σε ατμόσφαιρα γαλλικού bistrot.
Dome Real Cuisine
Ασκληπιού 16-18, 2310401092
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα και πιάτα με premium κρέας σε ιδιαίτερες κοπές.
Grada Nuevo
Καλαποθάκη 14, 2310271074
Εστιατόριο ψαριού με σύγχρονες ελληνικές γεύσεις και τα κλασικά της σχάρας.
Karàbourno
Α/Δ Θεσσαλονίκης, Ν. Μουδανιών, Πυλαία, 2310475444
Ελληνικές θαλασσινές γεύσεις με προσωπικές πινελιές.
Μαϊάμι
Θέτιδος 18, Καλαμαριά, 2310447996
Θαλασσινή σύγχρονη ελληνική κουζίνα με κοσμοπολίτικα στοιχεία.
Μανιτάρι
Θ. Σοφούλη 37, Sofouli Center, 2310415289
Κουζίνα που εμπνέεται από την παράδοση χωρίς να φοβάται τις τολμηρές προσεγγίσεις.
Marea Sea Spirit
Στρ. Καλλάρη και Λώρη Μαργαρίτη, 2310257696
Φρέσκο ψάρι από την Ιερισσό με σύγχρονη προσέγγιση και αρκετούς μεζέδες.
Μασσαλία
Μανουσογιαννάκη 6, 2314003714
Ευρηματικοί μεζέδες, μαγειρευτά και κρέας στη σχάρα με ελληνικό πρόσημο.
Μαύρη Χήνα
Προφ. Ηλία 49, Πυλαία, 2310324303
Ελληνικές αλλά και διεθνείς αναφορές.
Salonica - Makedonia Palace
Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, 2310897197
Σύγχρονη προσέγγιση της ελληνικής κουζίνας σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον.
Τα Τρία Γουρουνάκια
Καποδιστρίου 7, 2310249050
Ελληνική κουζίνα με μοντέρνα άποψη και διακριτικά μεσογειακά στοιχεία.
The Aficionados
Νικ. Πλαστήρα 105, Καλαμαριά, 2310434290
All day bistrot με πολυσυλλεκτική πρόταση και αίσθηση διακριτικής πολυτέλειας.
Thria
Μαρίας Κάλλας 1, 2310821120
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα με αναφορές στη Μεσόγειο και διεθνείς τεχνικές.
Χαρούπι
Δόξης 4, 2310526262
Κρητικό εστιατόριο με φρέσκια προσέγγιση στις παραδοσιακές συνταγές.

Οι “Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας”-“Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας” έχουν την πολύτιμη υποστήριξη των “ΣΟΥΡΩΤΗ”, METRO Cash & Carry, ΜΑΚΒΕΛ
www.macedoniancuisine.gr

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;