Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ζύμη αλατιού; Ε, ναι!

Home made στολίδια με την υπογραφή μας

Άρτεμις Τζίτζη 14/12/2018

Μια παλιά τέχνη, πολύ εύκολη και με υπέροχα αποτελέσματα, που μπορεί να φθάσουν και σε επίπεδο αριστοτεχνήματος, αν έχουμε επιδεξιότητα στη διακόσμηση…

Στα συν του θέματος, είναι πως μπορεί να γίνει οικογενειακή υπόθεση για πιτσιρίκια και μεγάλους και ακόμα, πως ό,τι χρειάζεται υπάρχει σίγουρα στην κουζίνα: αλεύρι + αλάτι + νερό. Η μεγάλη ποσότητα του αλατιού, που περιέχει η ζύμη, την κάνει σταθερή (και κάνει τη γεύση της όχι και τόσο ελκυστική για τα παιδάκια, που θα σκέφτονταν να κάνουν... γευσιγνωσία στα χριστουγεννιάτικα στολίδια). Το σπουδαιότερο, όμως, είναι πως τα στολίδια θα μείνουν ανέπαφα για πολύ καιρό και δεν θα μουχλιάσουν, όπως θα συνέβαινε αν φτιάχνονταν μόνο με αλεύρι και νερό, αφού το αλάτι είναι εξαιρετικό μέσο συντήρησης.

Ας δούμε τώρα τη συνταγή…

Ζύμη με αλάτι για χριστουγεννιάτικα στολίδια
Υλικά
4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι τσαγιού αλάτι
1 ½ φλ. ζεστό νερό
Εκτέλεση
Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ζεστό νερό, καθώς ανακατεύουμε το μείγμα με το κουτάλι. Mπορεί και να μην χρειαστεί να το ρίξουμε όλο και το κριτήριο είναι να φθάσουμε σε ένα σημείο, που να μην μπορούμε να ανακατέψουμε άλλο με το κουτάλι. Τότε, συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι, μέχρι να έχουμε μια  λεία και ευλύγιστη ζύμη (όπως είναι της πίτσας περίπου). Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150οC.
Στρώνουμε στο τραπέζι ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και τοποθετούμε επάνω ένα μεσαίο κομμάτι ζύμης. Τοποθετούμε επάνω στη ζύμη άλλο ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και ανοίγουμε φύλλο πάχους 3 χιλ.. Αν φτιάξουμε πιο παχύ το φύλλο, μπορεί τα στολίδια να σπάσουν ή να ραγίσουν λόγω του αέρα, που περιέχει η ζύμη. Βγάζουμε την επάνω λαδόκολλα και κόβουμε τη ζύμη σε διάφορα σχήματα, χρησιμοποιώντας φορμάκια για μπισκότα. Αφαιρούμε τα περισσεύματα και μεταφέρουμε τα στολίδια μαζί με τη λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα φούρνου. Χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι, κάνουμε μια τρύπα στην κορυφή του για περάσουμε την κορδελίτσα ή το κορδόνι, με τα οποία θα τα κρεμάσουμε. Μπορούμε και να τα διακοσμήσουμε “τσιμπώντας” την επιφάνειά τους με ένα πιρούνι ή μια οδοντογλυφίδα ή ακόμα να χρησιμοποιήσουμε τις διακοσμητικές λαστιχένιες σφραγίδες με ζωάκια, αγγελάκια, κλπ. Ψήνουμε τα στολίδια για 1 ώρα ή μέχρι να σκληρύνουν  -δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς σε πόση ώρα θα είναι έτοιμα, διότι αυτό εξαρτάται από το πάχος της ζύμης, τον φούρνο, το αλεύρι, κλπ. Αν στην μία ώρα δεν έχουν σκληρύνει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα.
Το χρώμα τους, πάντως, πρέπει να είναι ανοιχτό καφέ, αλλά έστω κι αν σκουρήνουν λίγο περισσότερο, έχουμε δύο λύσεις: είτε να αδιαφορήσουμε και να ποντάρουμε σε μια λαμπερή κορδέλα από την οποία θα τα κρεμάσουμε είτε να τα διακοσμήσουμε, αφού τα ψεκάσουμε με λίγη υγρή κόλλα, επάνω στην οποία να ρίξουμε γκλίτερ. Ακόμα, μπορούμε να τα ζωγραφίσουμε με τα ειδικά χρώματα, φτιάχνοντας τελείες, γραμμές ή και κάτι περισσότερο, αν βρισκόμαστε σε διάθεση ανταγωνιστική με τον Ντα Βίντσι…

Καλή επιτυχία και Καλά Χριστούγεννα!




Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen