Follow us

Τα δικά μας βοοειδή είναι πιο νόστιμα!

Μια πρόσφατη εκδήλωση της Wise Food Stories με πρωταγωνίστρια την… αγελάδα στεπικής φυλής τύπου Κατερίνης, ήταν ευκαιρία να επανεκτιμήσουμε το έργο του Δ. Δήμου και να διαπιστώσουμε το γευστικό ενδιαφέρον του αυτόχθονου…

Τα δικά μας βοοειδή είναι πιο νόστιμα!

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ακούγαμε τον Δημήτρη Δήμου να μας μιλάει για την περίφημη αγελάδα στεπικής φυλής τύπου Κατερίνης, ζώο “γέννημα θρέμα” του τόπου μας, που εκείνος “διέσωσε” μαζί με άλλα, στο περίφημο κτήμα του “Η κιβωτός του Δήμου”, στην Αύρα Τρικάλων. Ήταν όμως μια καλή ευκαιρία να το γευθούμε και να προβληματιστούμε γιατί δεν βρίσκεται συχνότερα στο πιάτο μας.

Τα δικά μας βοοειδή είναι πιο νόστιμα!

Τα μικρόσωμα αυτά ζώα έχουν ιδιαίτερη νοστιμιά και γεύση, ενώ ακόμα και η υφή του κρέατός τους που δεν είναι ιδιαίτερα μαλακιά, παραπέμπει στον τρόπο διαβίωσής τους: έχουν "προσωπικότητα" και μια αυθεντικότητα που τα διαφοροποιεί από τα γνωστά ακριβά κρέατα εισαγωγής που στηρίζουν τη νοστιμιά τους στο λίπος. Τα μοσχάρια αυτά δεν έχουν πολύ λίπος για να τους δώσει αυτή την εύκολη νοστιμιά, αλλά με το κατάλληλο σίτεμα γίνονται πολύ νοστιμότερα. Κάτι που διαπιστώσαμε και επί τόπου, στο πιάτο, με θέμα το συγκεκριμένο είδος και δημιουργίες από γνωστούς σεφ.

Η διάσωση των αυτόχθονων παραδοσιακών φυλών έχει ενδιαφέρουσες προεκτάσεις. Είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των ζώων του τόπου μας ενώ, επίσης, είναι συνυφασμένα με τη διατροφική πολιτιστική μας παράδοση. Πρόκειται για φυλές που έχουν επιβιώσει με φυσική επιλογή επί χιλιετίες, μπορούν να αντιμετωπίζουν αντιξοότητες -όπως τις κλιματικές αλλαγές- με αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, ενώ έχουν και ιδιαίτερη αντοχή στις ασθένειες, άρα δεν απαιτούν σωρεία φαρμάκων.

Ο Δημήτρης Δήμου στο βήμα.

Εκτός από τον Δημήτρη Δήμου, μίλησαν στην εκδήλωση ο Ανδρέας Γεωργούδης, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αντικείμενό του τη γενετική και βελτίωση των αγροτικών ζώων, η Δέσποινα Καρατοσίδη, ειδική επιστήμονας-διδάκτωρ στην φυσικοχημική σύσταση του κρέατος της φυλής Κατερίνης από το πανεπιστήμιο του Μπάρι της Ιταλίας και ο chef Σπύρος Λιάκος, ειδικευμένος στον τομέα “κρέας”.

Εκτός από το θέμα της συμβολής των ελληνικών στεπικών βοοειδών στη διαμόρφωση της βιοποικιλότητας της χώρας, έγινε αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων παραγομένων προϊόντων και στο πώς μπορεί να επιτευχθεί η καλύτερη μορφή συνεργασίας των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής με τους ανθρώπους της αγοράς.

Η επιτυχημένη εκδήλωση έγινε στον χώρο εκδηλώσεων Μεταλλουργείο, στις 10 Οκτωβρίου.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;