Follow us

1o Taste of Athens

1o Taste of Athens

Σε νέες ημερομηνίες, λόγω των αιφνίδιων καιρικών συνθηκών, το παγκοσμίως δημοφιλές γαστρονομικό φεστιβάλ έρχεται και στην Αθήνα, στο Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος".
Από Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου έως και την Τρίτη 2 Οκτωβρίου το μεγάλο γαστρονομικό φεστιβάλ που διαδραματίζεται με επιτυχία σε 21 μητροπόλεις του κόσμου έρχεται κοντά μας. Από το Όκλαντ, το Χονγκ Κονγκ και το Σάο Πάολο, μέχρι το Άμστερνταμ, το Ντουμπάι και το Τορόντο τα φεστιβάλ αυτά έχουν εξελιχθεί, από το 2004 που ξεκίνησαν την πορεία τους στο Λονδίνο, σε ένα από τα πιο περιζήτητα events, στα οποία συρρέουν foodies από όλο τον κόσμο. Έχουν πετύχει μάλιστα να γίνουν σημαντικός λόγος επίσκεψης στην εκάστοτε πόλη, καθώς έχουν δημιουργήσει μια κοινότητα πιστών που επιλέγει να δοκιμάσει σε συσκευασία τσέπης τις γαστρονομικές εξελίξεις σε μεγάλες κι εξελιγμένες μητροπόλεις του κόσμου. Από φέτος, λοιπόν, η Αθήνα μπαίνει στο κλαμπ, καθώς από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου στο ­Ξέφωτο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» έρχεται το Taste of Athens.

1o Taste of Athens

Στο επίκεντρο του φεστιβάλ βρίσκονται τα περίπτερα δώδεκα αθηναϊκών εστιατόριων, που εκφράζουν το δυναμισμό της γαστρονομικής σκηνής της πόλης με διαφορετικό στιλ το καθένα. Ανάμεσά τους κάποια βραβευμένα με Χρυσό Σκούφο, Βραβείο­ Ελληνικής Κουζίνας ή αστέρι Michelin, όπως η «Σπονδή» με επικεφαλής σεφ τον Άγγελο Λάντο, το «Varoulko Seaside» με τον Λευτέρη Λαζάρου και το νέο εγχείρημά του, το μπιστρό «Bites & Wine» σε συνεργασία με τον σεφ Γιάννη Παρίκο, η «Hytra» με τον Τάσο Μαντή, το «CTC» με τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη, το «Premiere» με τον Μιχάλη Νουρλόγλου, το «Βalthazar» με τον Χριστόφορο Πέσκια, το «Vezene» του Άρη Βεζενέ αλλά και το νέο του «παιδί», το «Βirdman», σε συνεργασία με τον σεφ Takaaki Otsuka, η «Fuga» με τον Δημήτρη Κατριβέση, το «Parla» με τον Θοδωρή Παπανικολάου και το «Ψωμί & Αλάτι» με τον Γιάννη Λουκάκο.
Εκεί θα σερβίρουν ένα ειδικό μενού γευσιγνωσίας με μερικά από τα signature πιάτα τους σε προνομιακές τιμές (3, 6, 9 και 12 ευρώ), έτσι ο καθένας θα διαλέγει ελεύθερα και θα δοκιμάζει το πιάτο της αρεσκείας του στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Από το «Botilia Wine Bar» θα μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα­ σε πάνω από 30 ετικέτες κρασιών και, αν θέλεις, οι σομελιέ του www.botilia.gr θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις ωραίους συνδυασμούς. Όσοι ψάχνουν μια σπέσιαλ εμπειρία θα πρέπει να κλείσουν θέση στο Private Pairing Dining Room· πρόκειται για μια τραπεζαρία 10 ατόμων όπου οι επισκέπτες θα μπορούν, σαν στο σπίτι τους, να ζήσουν μια μοναδική οινο-γαστρονομική εμπειρία συνδυασμού φαγητού και κρασιού με τον προσωπικό τους σομελιέ στο τραπέζι.

Οι γευσιγνωσίες συνεχίζονται με ποιοτικά ποτά και μια σειρά από ενδιαφέροντα events, στα οποία θα συμμετέχουν γνωστοί και βραβευμένοι Έλληνες και ξένοι bartenders. Στο ειδικά δια­μορφωμένο Johnnie Walker Whisky Corner οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους highball serve, στην πολύχρωμη La Cantina της τεκίλας Don Julio θα ταξιδέψουν στο Μεξικό, θα μάθουν να φτιάχνουν κοκτέιλ με τζιν Tanqueray No. Ten και θα συμμετάσχουν σε workshop με τη βότκα Ketel One.

Το Taste of Athens όμως, εκτός από το πρακτικό, θα έχει κι ένα ­σημαντικό θεωρητικό σκέλος: στο ειδικά διαμορφωμένο stage του Τaste Theatre θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ομιλίες και παρουσιάσεις από διάσημους και αγαπημένους ξένους κι Έλληνες σεφ. Ο Ελληνοαυστραλός George Calombaris, ένας από τους κορυφαίους σεφ down under και κριτής του «ΜasterChef Australia», θα μιλήσει για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό για την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και πώς αυτή μετουσιώθηκε σε μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία. Ο πολυβραβευμένος Γάλλος Pascal Aussignac (αστέρι Michelin) θα κάνει τέσσερις επιδείξεις με τίτλο «Taste Through the Ages» και θα παρουσιάσει μια επιλογή από πιάτα που έχει σερβίρει στα λονδρέζικα Taste Festival, εντάσσοντας σε αυτά ελληνικά προϊόντα. Θα μιλήσουν επίσης οι Arnaud Bignon, Στέλιος Παρλιάρος, Κωνσταντίνα­ Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου, Ανδρέας Λαγός, Ντίνα Νικολάου, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Ανδρέας Κιλτσικσής (Feyrouz).

Σε μια προσπάθεια ανάδειξης της Αθήνας και της γαστρονομικής ιστορίας και κουλτούρας της θα οργανωθούν γαστρονομικός περίπατος στο Παλαιό Φάληρο καθώς και μια διάλεξη για την κουζίνα της από τα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα μέχρι τις μέρες μας από τον ιστορικό Νίκο Νικολαΐδη. Το Taste of Athens είναι μια καινούργια γιορτή της αθηναϊκής γαστρονομίας που θα σπεύσουμε να τη χαρούμε.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα στο athens.tastefestivals.com.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;