Follow us

Παραδοσιακές συνταγές για τη Σαρακοστή

Βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από το Πάσχα και η νηστεία της Σαρακοστής καταμεσής της Άνοιξης, με αποκορύφωμα την Μεγάλη Εβδομάδα, μας βάζει στους δικούς της διατροφικούς ρυθμούς και κυριαρχεί στην καθημερινότητα του οικογενειακού τραπεζιού.

Παραδοσιακές συνταγές για τη Σαρακοστή

Τη σπουδαία σφραγίδα της σε αυτήν την ξεχωριστή περίοδο του χρόνου, βάζει η ελληνική παραδοσιακή μαγειρική με τα διάσημα λαδερά, που όλοι λατρεύουμε και που έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο, αφού η χώρα μας παράγει πλήθος λαχανικών στην πιο υψηλή ποιότητα. Με βάση όλα αυτά τα υπέροχα λαχανικά, η εταιρία Μπάρμπα Στάθης προσφέρει εδώ και μισό αιώνα μια ολόκληρη σειρά από καταψυγμένα λαχανικά συμβατικής, αλλά και βιολογικής καλλιέργειας, μείγματα λαχανικών απλών και με ρύζι, συνδυασμούς καταψυγμένων λαχανικών με βάση αγαπημένες ελληνικές συνταγές, αλλά και προϊόντα ντομάτας και φρέσκες σαλάτες. Είναι μια μεγάλη ευκολία, που μας εξοικονομεί χρόνο και παράλληλα μας εγγυάται πως τα λαχανικά που φθάνουν στο πιάτο μας διατηρούν όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους, αφού καταψύχονται άμεσα και διατηρούνται τόσο φρέσκα, όσο τη στιγμή που κόπηκαν.

Παραδοσιακές συνταγές για τη Σαρακοστή

Εκτός από όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, η εταιρία Μπάρμπα Στάθης με την τεράστια ποικιλία πρώτων υλών που διαθέτει και τα οποία δεν μπορούμε πάντα να τα βρούμε νωπά, μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε στη διάθεσή μας, ανά πάσα στιγμή, εξαιρετικά λαχανικά έτοιμα για μαγείρεμα 365 μέρες τον χρόνο. Τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό. Μπορούμε κάθε φορά να χρησιμοποιούμε μόνο την ποσότητα που χρειαζόμαστε και παράλληλα αποφεύγουμε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία προετοιμασίας (καθαρισμό, πλύσιμο, κόψιμο) εξασφαλίζοντας έτσι σημαντική οικονομία στο καθημερινό μαγείρεμα.
Οι συνταγές που σας προτείνουμε, αξιοποιούν με φαντασία τα λαχανικά Μπάρμπα Στάθης, δημιουργώντας λαχταριστά νηστίσιμα εδέσματα που μπορούν να πλουτίσουν γευστικά, όχι μόνο τη Σαρακοστή και τις ημέρες της νηστείας, αλλά και ολόκληρο τον χρόνο!

Τουρλού με αρακά, μπρόκολο, κουνουπίδι, πατάτα

Υλικά για 4 άτομα
1 συσκευασία σαλάτα εποχής Μπάρμπα Στάθης (750 γρ.)
1 συσκευασία αρακάς Μπάρμπα Στάθης (450 γρ.)
1 συσκευασία πατάτες κυδωνάτες Μπάρμπα Στάθης (1.000 γρ.)
1 συσκευασία κρεμμύδι ψιλοκομμένο Μπάρμπα Στάθης (250 γρ.)
1 συσκευασία άνηθος ψιλοκομμένος Μπάρμπα Στάθης (50 γρ.)
1 συσκευασία σκόρδο ψιλοκομμένο Μπάρμπα Στάθης (60 γρ.)
120 ml ελαιόλαδο
χυμός από 1 λεμόνι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο κύμινο σε σπόρους (προαιρετικά)

Eκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πατάτες, ανακατεύοντας για 4-5 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον αρακά και τη σαλάτα εποχής, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να μισοσκεπαστούν τα υλικά. Ανεβάζουμε τη φωτιά και μόλις αρχίσει να κοχλάζει το φαγητό, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να χυλώσει ωραία το φαγητό. Στο τέλος, προσθέτουμε τον άνηθο, αλατοπίπερο, το κύμινο (προαιρετικά) και τον χυμό λεμονιού. Κουνάμε την κατσαρόλα να αναμειχθούν τα υλικά και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο, κύμινο, κουκουνάρι και σταφίδες

Υλικά (για 1 μεγάλο ταψί)
1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
Λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
1 αυγό χτυπημένο με 1 κ.σ.γάλα
Για τη γέμιση
1 συσκευασία σπανάκι σε φύλλα Μπάρμπα Στάθης (1.000 γρ.)
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
60 ml ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
2 κ.σ. κουκουνάρι
2 κ.σ. σταφίδες
1/2 κ. γλυκού σουμάκ ή κόλιανδρο σε σκόνη
χυμός από 1 λεμόνι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο τριμμένο
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

Eκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το σπανάκι με τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά χόρτα, χωρίς νερό, και τα σοτάρουμε για περίπου 5-6 λεπτά. Μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (ελαιόλαδο, κύμινο, κουκουνάρι, σταφίδες, σουμάκ ή κόλιανδρο, χυμό λεμονιού, φρυγανιά). Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί και απλώνουμε τα μισά φύλλα, αλείφοντας ενδιάμεσα με ελαιόλαδο. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα αλείφοντας ενδιάμεσα με ελαιόλαδο. Περιχύνουμε με το χτυπημένο αυγό και το απλώνουμε με ένα πινέλο πάνω στην επιφάνεια της ζύμης. Ψήνουμε την πίτα για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά.

Αρακάς σε πήλινο στον φούρνο με λιαστές ντομάτες και καυτερή πιπεριά

Υλικά για 4 άτομα
2 συσκευασίες αρακάς Μπάρμπα Στάθης (450 γρ.)
2 φύλλα δάφνης
120 ml ελαιόλαδο
1 συσκευασία ντομάτα στον τρίφτη Μπάρμπα Στάθης (250 γρ.)
1 φλ. λιαστές ντομάτες στο λάδι, καλά στραγγισμένες
2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε ροδέλες
1 πιπεριά καυτερή, κομμένη σε ροδέλες ή 1 κ. σ. κοφτή μπούκοβο καυτερό
4 κ.σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο Μπάρμπα Στάθης
4 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
3 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος Μπάρμπα Στάθης
3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Eκτέλεση
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές Φλωρίνης, για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ρίχνουμε τα φύλλα της δάφνης σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει και ζεματίζουμε για 2 λεπτά τον αρακά. Τον στραγγίζουμε και τον αδειάζουμε μαζί με τις δάφνες σε πήλινο σκεύος. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το σοταρισμένο μείγμα κρεμμυδιού-πιπεριάς, τις λιαστές ντομάτες, το σέλινο, τον άνηθο και την καυτερή πιπεριά ή το μπούκοβο. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 200 ml ζεστό νερό. Ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι να μελώσει το φαγητό.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…