30 σούπες για χειμωνιάτικα βράδια

Το πιο comfort food της εποχής: από έναν τραχανά μέχρι μια βελουτέ πατάτας

Ντίνα Γκρουμούτη 07/01/2019

Μπορεί να αποτελούν τάση της εποχής, όμως οι σούπες δεν έχουν καθιερωθεί ακόμα στο καθημερινό μενού του ελληνικού σπιτιού και είναι κρίμα. Είναι η ευκολότερη λύση για ένα χειμωνιάτικο ελαφρύ γεύμα, είναι νόστιμες και δεν στοιχίζουν…

Οι "χειμωνιάτικες" σούπες αποτελούν, από μόνες τους, ένα κύριο γεύμα: τραχανάς, φασολάδα, πατσάς, κοτόσουπα αβγολέμονο, γίδα βραστή, ακόμα και μια πλούσια ψαρόσουπα ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία.
Σε όποια γεύση θέλετε, όσο "υγιεινές" τις προτιμάτε, οι σούπες χωράνε πολλή φαντασία και αυτοσχεδιασμό. Τα φρέσκα λαχανικά της εποχής, από το μπρόκολο μέχρι την κολοκύθα και από τη σελινόριζα μέχρι το καρότο, δίνουν υπέροχες σούπες βελουτέ ή απλές, ενδεχομένως ενισχυμένες με έναν ζωμό. Τα όσπρια, πάλι, αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία: πιο οικεία, αντιμετωπίζονται περισσότερο σαν φαγητό παρά σαν σούπα. Υπάρχουν, βέβαια, και οι σύνθετες, όπως και οι πιο “εξωτικές” εκδοχές της φασολάδας, της φακής και της ρεβυθάδας, για να βάλουμε και κάτι διαφορετικό στο τραπέζι παίζοντας κυρίως με τα μπαχάρια και τα μυρωδικά. Μιλώντας για λιγότερο καθημερινές καταστάσεις, κάστανο και μανιτάρια δίνουν υπέροχες βελουτέ σούπες, χώρια ή σε συνδυασμό.

O τραχανάς είναι μια κατηγορία από μόνος του. Σε όλες τις εκδοχές του. Ο σταρένιος γλυκός και ξινός, ο ξινόχοντρος, οι “αλευρένιοι”, γλυκός και ξινός. Οι τελευταίοι, πολύ πιο εύκολοι και γρήγοροι στην παρασκευή τους, επιδέχονται διάφορες προσθήκες υλικών, μπαχαρικών και μυρωδικών στο μαγείρεμα, γιατί έχουν πιο ουδέτερη γεύση.
 
Οι σούπες με βάση ένα κρεατικό και οι κοτόσουπες αποτελούν ένα πλήρες φαγητό, που απαιτεί κάποια προετοιμασία, όχι όμως μεγάλη. Για παράδειγμα, ένα κοτόπουλο δεν χρειάζεται περισσότερο από 45’-1 ώρα για να βράσει και να μας δώσει έναν υπέροχο ζωμό για σούπα και το ψαχνό του δίπλα, με αλατοπίπερο ή κρύο, με κάποια σως.


Και οι ψαρόσουπες; Ο καιρός είναι κρύος, τα ψάρια πολλά στην αγορά, ιδανική εποχή για μία μυρωδάτη ψαρόσουπα, ένα πιάτο εύκολο, γρήγορο και υγιεινό. Η κλασική, απλή ελληνική ψαρόσουπα, είναι ανυπέρβλητη. Γίνεται με δυο-τρία είδη ψαριών (συνήθως σκορπίνα, χριστόψαρο, μπακαλιάρο, αλλά και κρανιό ή λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας), πατάτα, καρότο, κρεμμύδι και σέλινο, εκλεκτό ελαιόλαδο και στο τέλος λίγο λεμόνι και είναι από τα πιάτα, που εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο τη φιλοσοφία της ελληνικής κουζίνας - εκλεκτή πρώτη ύλη, λιτό μαγείρεμα, καθαρές γεύσεις.

Ένας ζωμός πάντα θα κάνει πιο πλούσια ακόμα και μια χορτόσουπα. Ο σπιτικός ζωμός κρέατος ή κοτόπουλου κάνει τη γευστική διαφορά και γίνεται πανεύκολα (το κρεατικό, μετά, το τρώμε κρύο με μουστάρδα, σε σαλάτες, σε σάντουιτς, σε πίτες): με κρεμμύδι, καρότο και κόκκους πιπεριού, χωρίς, κατά προτίμηση, άλλα μυρωδικά, που θα επηρέαζαν τη σούπα μας. Φυσικά, μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με έτοιμους ζωμούς, λιγότερο υγιεινούς και με την ιδιαίτερη εκείνη γεύση, που τους μαρτυράει από μακριά.

Updated: 7/1/2019
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 16/1/2018





Συνταγές
Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen