25 ιδέες για το νόστιμο χοιρινό

Συνταγές για ένα κρέας που τα πάει καλά με όλα

Ντίνα Γκρουμούτη 20/11/2017

Χοιρινό οικείο, καθημερινό και γιορτινό, παραδοσιακό και μοντέρνο. Αργοψημένο στον φούρνο χοιρινό μπουτάκι με ξεροψημένη πετσούλα και αμαρτωλές παντσέτες ή σιγομαγειρεμένη στην κατσαρόλα σπάλα με σέλινο ή κυδώνια;

Μαγειρεύεται με κάθε τρόπο, δέχεται πολλούς συνδυασμούς, η τιμή του δεν χτυπάει κόκκινο ακόμα και στα εκλεκτά κομμάτια και αρέσει σε όλους, ανάλογα με το πρόσωπο που θα δείξει: σε σουβλάκι ή σε μπριζολάκι, σε ψαρονέφρι ή σε τηγανιά, στον φούρνο ή στην κατσαρόλα, σε κλασικούς ή σε τολμηρούς συνδυασμούς.

Αργοψημένο στο φούρνο χοιρινό μπουτάκι με ξεροψημένη πετσούλα και αμαρτωλές παντσέτες ή σιγομαγειρεμένη στην κατσαρόλα σπάλα με σέλινο ή κυδώνια; Να μην ξεχάσουμε τους λαχανοντολμάδες, μια ακαταμάχητη πρασοτηγανιά, ένα μελωμένο φαγάκι στη γάστρα ή και μια πηχτή -γιατί όχι. Και από την άλλη, υπάρχει η λιγότερο παραδοσιακή πλευρά του, η κάπως εξωτική, εκείνη που φλερτάρει πετυχημένα με τη γλύκα της ζάχαρης ή του μελιού, τα φρούτα και τα μπαχαρικά.

 


Γιατί το χοιρινό είναι το πιο ευέλικτο κρέας, όσον αφορά τα γευστικά ταιριάσματα και εκείνο που κάνει την καλύτερη παρέα με τις γλυκιές και φρουτένιες γεύσεις. Χρησιμοποιώντας κομμάτια που μαγειρεύονται γρήγορα, όπως τα μπριζολάκια, το ψαρονέφρι ή τα παϊδάκια και μερικά έξυπνα διαλεγμένα υλικά, μπορούμε να έχουμε ένα φαγητό λίγο έξω από τα καθημερινά, που εντυπωσιάζει, σε λίγο χρόνο. Αυτό, το κάνει μια καλή επιλογή για ένα κάλεσμα, ακόμα και της τελευταίας στιγμής.


Να προσθέσω και ένα ακόμα προσόν του, ότι είναι “εύκολο”, με την έννοια ότι σπάνια θα σε απογοητεύσει σαν πρώτη ύλη -πάντα με την προϋπόθεση ότι το έχουμε προμηθευτεί από έμπιστη πηγή- αλλά και πιο εύκολα διαχειρίσιμο π.χ. από το μοσχάρι. Το χοιρινό έχει τη γεύση μέσα του. Του την δίνει αυτό το καλά κατανεμημένο λίπος του, που βοηθάει πολύ και στο μαγείρεμα, καθώς απαιτεί λιγότερο “ντάντεμα” από άλλα κρεατικά.


“Από τον χοίρο δεν πετιέται τίποτα” έλεγαν και λένε τα σπίτια της ελληνικής επαρχίας, που θρέφουν τον χοίρο τους (ακόμα και σήμερα) περιμένοντας τα χοιροσφάγια, για να τον γεύονται όλο τον χρόνο. Και είναι αλήθεια. Ακόμα και το κεφάλι θα γίνει μια πηχτή, το συκώτι ένα σαβόρο, τα ποδαράκια σούπα. Θα γίνουν λουκάνικα και παστό κρέας διατηρημένο μέσα στο λίπος του, για μεζέ και κέρασμα της στιγμής.

Αλλά εδώ θα’ σχοληθούμε με πιο “αστικά” φαγητά, αν και συχνά κοντά στην παράδοση. Διαλέξτε τη συνταγή που ταιριάζει στο γούστο, αλλά και στην περίσταση. Γιατί το χοιρινό μπορεί να σταθεί άνετα και περήφανα σε οποιοδήποτε τραπέζι.

Συνταγές
Σχόλια

ΣΠΥΡΟΥΛΑ ΓΑΤΣΙΟΥ 7/12/2017 6:56:30 μμ | Permalink # 20235

Σ ΑΓΑΠΩ


Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Οι σεφ και οι συνταγές τους

Επιλέξτε σεφ

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen