Οι συνταγές που αγαπάει ο Βαλεντίνος

12 πιάτα έτοιμα να σαγηνεύσουν

Ντίνα Γκρουμούτη 06/02/2019

Δείπνο για δυο, λοιπόν -στο σπίτι φυσικά- και… μην ανησυχείτε. Δεν χρειάζεται να κατέχετε διατριβές μαγειρικής ούτε να εντυπωσιάσετε τον άλλον με εξτραβαγκάντσες…

Πόσες τρυφερές σχέσεις δεν έχουν ξεκινήσει σε μια κουζίνα, με το πρώτο ποτήρι κρασί στο χέρι, πάνω από ένα ριζότο που αργοχυλώνει ή μια σοκολάτα που λιώνει προκλητικά πάνω από τη φωτιά, με δοκιμές από το ίδιο κουτάλι, που λένε όσα δεν θα τολμούσαν να εκφράσουν οι λέξεις… Μυρωδιές και γεύσεις λειτουργούν συνομωτικά για να φέρουν πιο κοντά δυο ανθρώπους και η τάση να προσθέσεις λίγα παραπάνω μπαχαρικά, λίγη παραπάνω κάψα στη γεύση, ν' αδειάσεις σε χρόνο dt το ποτήρι σου, μόνο τυχαία δεν είναι...

Πιάτα απλά και αγαπημένα, γεύσεις βαθιές, υφές απολαυστικές και… συνεργασία!  Το δείπνο και η βραδιά αρχίζει, όπως είπαμε, στην κουζίνα  -δεν υπάρχει καλύτερο! Ανοίξτε ένα κρασί και μοιράστε δουλειές: ο ένας κόβει τη σαλάτα, η άλλη δοκιμάζει τη σάλτσα, ανταλλάσσονται γνώμες, πλησιάζουν τα μάτια πάνω από την κατσαρόλα και… η μικρή περιπέτεια της βραδιάς αρχίζει, για να συνεχιστεί κατόπιν στο (ωραία στρωμένο) τραπέζι και να τελειώσει όπου και όταν θέλετε.


Με αφορμή, λοιπόν, τον Άγιο Βαλεντίνο, σας προτείνουμε συνταγές που ταιριάζουν σε ένα ρομαντικό δείπνο, όποτε και αν προκύψει. Παίζουν οι γεύσεις, οι υφές, τα χρώματα, τα υλικά, αλλά και ο τρόπος σερβιρίσματος. Θέλουμε το διαφορετικό αλλά όχι το ακραίο, αναζητάμε comfort γεύσεις και πολύ… umami! Εννοείται ότι δεν θα επιχειρήσετε πιάτο που δεν έχετε ξαναμαγειρέψει, ούτε θα χρησιμοποιήσετε δύσκολο υλικό που δεν γνωρίζετε. Στα σίγουρα παίζουν αγαπημένα απλά antipasti, σαν το προσούτο, τον καπνιστό σολομό, μια απολαυστική burrata και κάποια τυριά για το τέλος, που θα εμπλουτίσουν το δείπνο σας χωρίς κόπο.

Στα ποτά δώστε ιδιαίτερη βάση. Απεριτίφ, συνοδευτικά κρασιά (διαλέξτε δυο), επιδόρπιος οίνος, ένα καλό spirit ή ένα Porto για το γλυκό. Διαφορετικά, μόνο σαμπάνια από την αρχή μέχρι το τέλος (ταιριάζει στην περίσταση και λύνει και το θέμα της επιλογής).

Μελετήστε, λοιπόν, τις συνταγές που προτείνουμε, ζυγιάστε τις δυνατότητές σας, βάλτε ένα νέο πιάτο στο μενού σας. Αλλά μην τσαλαβουτήσετε σε άγνωστα νερά, αν δεν "το 'χετε". Τα απλά και σίγουρα θα εκτιμηθούν περισσότερο.

Updated: 6/2/2018
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 7/2/2017

Συνταγές
Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen