Follow us

16 υπέροχες χειμωνιάτικες σούπες

Οι σούπες όχι μόνο είναι η νοστιμότερη λύση για ένα χειμωνιάτικο ελαφρύ γεύμα, αλλά γίνονται και πολύ εύκολα και δεν στοιχίζουν. Με το υλικό που σας αρέσει, όσο "υγιεινές" τις προτιμάτε, χωράνε πολλή φαντασία και αυτοσχεδιασμό.

16 υπέροχες χειμωνιάτικες σούπες

Δεν υπάρχει ωραιότερο πιάτο για τα χειμωνιάτικα βράδια από μια αχνιστή σούπα, που σε χορταίνει απολαυστικά! Και γίνεται με ό,τι τραβάει η καρδιά σου. Λύσεις υπάρχουν, ακόμα κι αν την αποφασίσεις την τελευταία στιγμή, με ό,τι σου βρίσκεται στο σπίτι -ένας τραχανάς πάντα υπάρχει στο ντουλάπι, αλλά και λαχανικά, όπως πατάτες ή καρότα (ή και όλα μαζί) θα σου φτιάξουν ένα πεντανόστιμο πιάτο. Οι σούπες όχι μόνο είναι η νοστιμότερη λύση για ένα χειμωνιάτικο ελαφρύ γεύμα, αλλά γίνονται και πολύ εύκολα και δεν στοιχίζουν. Με το υλικό που σας αρέσει, όσο "υγιεινές" τις προτιμάτε, χωράνε πολλή φαντασία και αυτοσχεδιασμό.

16 υπέροχες χειμωνιάτικες σούπες

Τα λαχανικά του χειμώνα είναι εδώ, ζωντανά και ολόφρεσκα. Από το μπρόκολο μέχρι την κολοκύθα και από τη σελινόριζα μέχρι το καρότο, δίνουν υπέροχες σούπες βελουτέ ή απλές, ενδεχομένως ενισχυμένες με έναν ζωμό. Τη βελούδινη υφή στις σούπες την πετυχαίνουμε με διάφορους τρόπους. Λαχανικά όπως η πατάτα, το καρότο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο δίνουν από μόνα τους πυκνή υφή στη σούπα όταν πολτοποιηθούν. Αυτό τα κάνει κατάλληλα και για σούπες με λίγες θερμίδες, αφού μπορούμε να αποφύγουμε τελείως την προσθήκη λιπαρών και να δώσουμε έξτρα γεύση με μυρωδικά και μπαχαρικά. Φυσικά, δεν θα φτάσουν το βάθος της γεύσης και τη νοστιμιά που έχουν οι κλασικές σούπες-κρέμες με τη λεία, πλούσια υφή, που χρειάζονται απαραίτητα βούτυρο, κρέμα γάλακτος ή γάλα, καμιά φορά και μια roux στην παρασκευή τους. Στις περισσότερες κρεμώδεις σούπες λαχανικών ταιριάζει μία κουταλιά sour cream ή γιαουρτιού, που θα προσθέσουμε τελευταία στιγμή στο πιάτο. Συνοδεύουμε με σπιτικά κρουτόν ή φετούλες από μπαγκέτα με τριμμένο τυρί, περασμένες λίγο από το γκριλ.

Ένα άλλο θέμα είναι οι ζωμοί, απαραίτητοι στις περισσότερες σούπες, που και από μόνοι τους κάνουν ένα ωραιότατο πιάτο συνδυασμένοι με λαχανικά, ζυμαρικά ή ρύζι. Θα επαναλάβουμε ότι οι σπιτικοί είναι πάντα οι καλύτεροι, μια και δεν περιέχουν βελτιωτικά και λοιπά περιττά συστατικά. Η ευκολία, βέβαια, συχνά προηγείται και είναι καλή λύση να υπάρχει κάποιος έτοιμος ζωμός στο ψυγείο, κατά προτίμηση τύπου "ζελέ".

Υπάρχουν, βέβαια, και οι σούπες που πρέπει να προγραμματιστούν, όπως αυτές με όσπρια (που πρέπει να έχουν μουλιάσει από το βράδυ) ή με κάποιο κρεατικό που απαιτεί αρκετό βράσιμο και συνδυάζεται με λαχανικά. Τέτοιες σούπες αποτελούν ένα κανονικό γεύμα: φασολάδες, σούπα γιουβαρλάκια, ρεβιθάδες, κοτόσουπα με ρύζι αβγολέμονο, κρεατόσουπα από μοσχάρι και, φυσικά, μια πλούσια ψαρόσουπα.

Οι συνταγές που ακολουθούν, θα σας δώσουν νέες ιδέες.

Ημ/νια α' δημοσίευσης: 16/01/17
Updated: 16/03/21

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;