Follow us

Το πολύχρωμο street food της Αθήνας

Το έθνικ street food είναι η νέα τάση, το νέο trend στην πόλη. Ίσως να άργησε τόσο να φανεί γιατί το εθνικό μας "φαγητό του δρόμου", το σουβλάκι, είναι δυνατή και ακαταμάχητη πρόταση. Το φαγητό "του χεριού" διαφόρων εθνικοτήτων ήρθε, κυρίως τον τελευταίο χρόνο, να πιάσει πόστο σε γωνιές του κέντρου ενώ σταθερά επεκτείνεται και σε γειτονιές. Από μαγαζάκια-τρύπες αναδύονται μαυλιστικές μυρωδιές και στα λίγο μεγαλύτερα χωρούν μια μπάρα με μερικά stools, για όσους το προτιμούν. Γιατί το street food

Το πολύχρωμο street food της Αθήνας

Από το πρώτο μας "μαλλί της γριάς" και το ψητό καλαμπόκι των καλοκαιριών μας μέχρι το σουβλάκι κάθε ηλικίας κι εποχής, ένα πράγμα έχουμε συνειδητοποιήσει: ότι το "φαγητό του δρόμου" είναι πρωτίστως απόλαυση. Όλες οι άλλες ανάγκες που καλύπτει έρχονται δεύτερες -κι αυτό ισχύει για μικρούς και μεγάλους. Και θα συμφωνήσετε, ότι είναι μια γευστική απόλαυση που δεν συγκρίνεται με καμμιά άλλη, σε σπίτι ή εστιατόριο. Δεν το παίρνεις για να χορτάσεις την πείνα σου αλλά κυρίως γιατί σ' αρέσει και το λαχταράς, είναι μπροστά σου και προσιτό. Με άλλα λόγια, όταν σου μυρίσει σουβλάκι θ' ακολουθήσεις χωρίς κουβέντα τα ίχνη της τσίκνας, μη βλέποντας την ώρα να νιώσεις στο χέρι σου τη ζεστή στρουμπουλή πίτα και να δαγκώσεις τη μπουκιά, σαν να το τρως πάντα για πρώτη φορά.

Το πολύχρωμο street food της Αθήνας

Έτσι θα κάνει κι ο Ιταλός για το κομμάτι πίτσας που θα τυλίξει ρολό και θα φάει σε τρεις μπουκιές, έτσι κι ο Κινέζος που θα καταβροχθίσει τα νούντλς του, έτσι κι ο Μεξικάνος με την τορτίγια ή τα τάκος του, κι ο Βρετανός τη χαρτοσακούλα με το fish n' chips, κι ο Γάλλος την αχνιστή crepe au beurre, κι ο Νεοϋορκέζος το hot dog από το πλανόδιο καροτσάκι… και πάει λέγοντας. Πάμε λοιπόν, για ένα γευστικό ταξίδι στους δρόμους της Αθήνας…

Τα αραβικά

Φαλάφελ: κεφτεδάκια από κοπανισμένα ρεβίθια και μυρωδικά που τηγανίζoνται και σερβίρονται με χούμους ή μέσα σε αραβική πίτα μαζί με σάλτσα ταχινιού, ψιλοκομμένα σαλατικά και μυρωδικά.
Λαχματζούν: πιτούλα με λεπτή στρώση από μείγμα κιμά και μυρωδικών.
Κίμπε ή κούπες: τηγανιτά βομβίδια από πλιγούρι γεμισμένα με μείγμα κιμά, γλυκών μπαχαρικών και κουκουναριού.
Χούμους: σαλάτα από πολτοποιημένα ρεβύθια, ταχίνι και λεμόνι.
Ταμπουλέ: σαλάτα μαϊντανού με λίγο κους κους, κρεμμύδι, αγγούρι, δυόσμο και λαδολέμονο.
Σις ταούκ: σουβλάκι από κοτόπουλο μαριναρισμένο σε γιαούρτι κι ανατολίτικα μπαχαρικά, ψημένο στα κάρβουνα.
Μουταμπάλ: μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι, σκόρδο και ενίοτε γιαούρτι.

Falafellas

Το αναγνωρίζεις από μακρυά, μόλις δεις την ουρά που περιμένει υπομονετικά στη μέση της Αιόλου, μπροστά στο "παράθυρο" απ' όπου βγαίνουν τα λαχταριστά τυλιχτά φαλάφελ του. Η ουρά αυτή, γνωστή σ΄όσους κινούνται στην περιοχή, ορισμένες ώρες γίνεται τρομακτική, αλλά δεν πτοείσαι, όταν ξέρεις τι σε περιμένει στο τέλος της. Άλλωστε, τα παιδιά μέσα δουλεύουν γρήγορα κι ετοιμάζουν τα τυλιχτά στο πιτς φιτίλι. Ο Γιώργος κι ο Άρης έστησαν το μαγαζί που έμελλε ν΄ανοίξει το δρόμο στα "φαλαφελάδικα" της Αθήνας εδώ κι ενάμισυ χρόνο και συνεχίζουν με αμείωτη επιτυχία, που οφείλεται στο νόστιμο φαλάφελ τους. Πρόκειται για ένα γνήσιο streetfoodάδικο, με την έννοια ότι δεν μπαίνεις καν μέσα στο μαγαζί, όλο το πάρε-δώσε γίνεται από ένα μικρό άνοιγμα. Φαλάφελ μικρό (σε πίτα-τσέπη) 2,50 €, μεγάλο 3,50€, χούμους και ταμπουλέ (2,50€), αλλά η αραβική πίτα γεμίζεται και με κεφτεδάκια, αν προτιμάτε!

Falafellas, Αιόλου 51 τ. 210 3239809 12μ.-22.00

Flafel Abou Milad

Το απλό και αυθεντικό φαλαφελάδικο (σε στυλ παλιού σουβλατζίδικου) του Ιμπραήμ και του Μαχμούτ από την Αίγυπτο είναι κοινό μυστικό όσων συχνάζουν στις γειτονιές κάτω από την Ομόνοια. Δεν είναι περίεργο που στην ουρά θα συναντήσετε περισσότερους αραβικής καταγωγής από "δικούς" μας. Τα γελαστά νεαρά παιδιά τυλίγουν κεμπάπ, σουβλάκι κοτόπουλο (στα κάρβουνα) και τηγανίζουν φαλάφελ και κίμπε ακατάπαυστα από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 11.00 το βράδυ καθημερινά. Το τυλιχτό φαλάφελ τους έχει μόνο 1,5 €, το σάντουιτς με κίμπε (ή κούπες) 2 €, όπως και το αραβικό κεμπάπ. Μπορούν να σας τυλίξουν σε πίτα και τα σαλτσάτα συκωτάκια πουλιών με πράσινη πιπεριά και μπαχαρικά, μια δική τους σπεσιαλιτέ.

Flafel Abou Milad Λιοσίων 5 πλ. Βάθη τ. 210 5224880 , 11.00 - 23.00 καθημερινά

Feyrouz

Η λιβανέζα τραγουδίστρια-θρύλος δάνεισε τ΄όνομά της στην κυρία Φεϊρούζ, από την Αλεξανδρέτα που άνοιξε πρόσφατα αυτή την αυθεντική γωνιά αραβικών γεύσεων, κάπου στα δαιδαλώδη στενάκια της Αιόλου. Την ίδια δεν τη βλέπεις, κλεισμένη στην κουζίνα της, στο μαγαζί σε υποδέχονται οι γιοί της, ο Ανδρέας και ο Σάββας, "Ρωμιοί της Αντιόχειας", όπως προσδιορίζουν την καταγωγή τους και ο πατέρας από την Κωνσταντινούπολη, Ό,τι φτιάχνουν εκεί είναι από την κουζίνα που γνωρίζουν, σπιτικό, με επιλεγμένα υλικά, φροντισμένο να μην είναι "βαρύ" και με γεύση αυθεντικού. Και πρώτα, τα λαχματζούν τους (3,20€), με χειροποίητο ζυμάρι, απλό ή ολικής άλεσης -και σε veg έκδοση χωρίς κρέας-, τα εκλεπτισμένα πεϊνιρλί τους (2,80€), με την ειδική ζύμη, πιο λεπτή από την κλασική που ξέρουμε και με πλούσια γέμιση σε πολλές εκδοχές, η χορτόπιτα -σαν πεϊνιρλί-, το ταμπουλέ, το χούμους, η καπνιστή μπαμπαγανούς, η σούπα ημέρας τους (πέτυχα μια εξαιρετική με κόκκινη φακή, μαραθόριζα, κολοκύθα και καρότο). Αργά το μεσημέρι βγαίνει το Ρύζι Βοσπόρου, ένα μυρωδάτο μπασμάτι με ρεβίθια, ψιλοκομμένο κοτόπουλο, κάρι και κανέλα, που σερβίρεται με γιαούρτι και καυτερή σάλτσα (γνωστό τούρκικο street food). Αλλά από εδώ θα φύγετε και με γλυκό στο χέρι: το ρυζόγαλό τους γίνεται με μπασμάτι κι έχει μέσα ξύσμα πικρολέμονου και πορτοκάλι, το τζεζεριέ είναι σαν τρουφάκι τυλιγμένο σε καρύδα, με καρότο, βρώμη, πετιμέζι, ξηρούς καρπούς και είναι γλυκύτατο και φρουτένιο(τα δίνουν σε σακουλάκια).

Feyrouz Καρόρη 23 και Αγάθωνος 213 0318060 -Δευτ.-Πέμπτη 11.00-21.00, Παρ.-Σαββ. 11.00-23.00

Not just falafel

Σχεδόν ένα χρόνο τώρα, από το μικρό στέκι της Ρόμβης παίρνουμε τυλιχτό φαλάφελ όσο πλούσιο το θέλουμε (3-3.50 €), ταμπουλέ που ετοιμάζεται τη στιγμή της παραγγελίας, τυλιχτό με πλιγουροκεφτεδάκια κίμπε σε τρεις εκδοχές (4-4.50 €), πίτα με σισ ταούκ, δηλαδή σουβλάκι με μαριναρισμένο κοτόπουλο (3.50 €) και συνοδευτικά όπως χούμους και σαλάτα φατούς. Όλα φρέσκα, με αυθεντικές γεύσεις και δικής τους παρασκευής.

Not just falafel Ρόμβης 16 και Περικλέους τ. 210 3211393

Sumsum

Sumsum σημαίνει σουσάμι, ένα υλικό που κυριαρχεί σ' αυτή την κουζίνα, κυρίως με τη μορφή του ταχινιού. Μετράει τρεις μήνες λειτουργίας η καλοστημένη γωνιά (Σόλωνος και Ασκληπιού) του συμπαθέστατου νεαρού Ahmad Alraee από το Χαλέπι (Aleppo) της Συρίας. Με την πρώτη ματιά στη βιτρίνα-ψυγείο καταλαβαίνεις τη φρεσκάδα των υλικών, τη φροντίδα και την ποιότητα των εδεσμάτων. Στο αυθεντικό ταμπουλέ ο μαϊντανός είναι ολοζώντανος, όπως και όλα τα σαλατικά, υπάρχει πληθώρα υλικών (μέχρι και φρέσκο ρόδι) και, βέβαια, όλα παρασκευάζονται επί τόπου. Ο Ahmed είναι ιδιοκτήτης και μάγειρας. Τα φαλάφελ τους είναι αφράτα, χρυσαφένια, πασπαλισμένα με σουσάμι. Το τυλιχτό φαλάφελ έχει σωστές δόσεις χούμους, σως ταχινιού, ψιλοκομμένων σαλατικών, μαϊντανού, δυόσμου και πασπαλίζεται με σουμάκ (3 €). Εξαιρετική η μελιτζανοσαλάτα μουταμπάλ Sumsum, με καπνιστή μελιτζάνα, ταχίνι, κίμινο, σκόρδο, πάπρικα, που την προσθέτετε όπου θέλετε.

Υπάρχει "τυλιχτό" λαχματζούν με μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά σε δυο εκδοχές (το λαχματζούν ρόδι έχει φρέσκο ρόδι και σιρόπι ροδιού, 5€), τυλιχτό με κεμπέ (ή κίμπε ή κούπες, κεφτεδάκια από πλιγούρι με γέμιση κιμά, κουκουνάρι και μυρωδικά) 4 €. Το φαλάφελ γίνεται και burger ανάμεσα σε αφράτα ψωμάκια (5.50 €). Γίνεται και "σκεπαστό" ανάμεσα σε δυο πίτες, ψημένο (6 €). Φτιάχνουν και μια σούπα την ημέρα, από καροτόσουπα μέχρι την παραδοσιακή τους sumakie, με ψιλοκομμένο μοσχάρι, μελιτζάνα, ζωμό από σουμάκ, σέσκουλα, δυόσμο, σκόρδο. Θα βρείτε, ακόμα, κεμπάπ από αρνίσιο και μοσχαρίσιο κιμά και σουβλάκι κοτόπουλο μαριναρισμένο σε γιαούρτι και μπαχαρικά. Πάρτε κι έναν αραβικό καφέ με καρδάμωμο για το δρόμο (τον φέρνουν από την Υεμένη).

Sumsum Σόλωνος 86 &Ασκληπιού 211 4060466 -Δευτ.-Σαββ. 10.30-21.30

Shish Kebab

Δεν γίνεται να μην αναφέρουμε την απλή -πιο απλή δεν γίνεται- γωνιά του Khalil Sal. Raymond, από τη Συρία, που λειτουργεί από το 1999, τότε που δεν υπήρχε άλλο φαλαφελάδικο στην Αθήνα και κανείς δεν ήξερε περί τίνος πρόκειται. Ταπεινό, ίδιο κι απαράλλαχτο, καθώς εκείνος πιστεύει πως αν το "αναβαθμίσει" δεν θα πλησιάζουν πια οι πιστοί πελάτες του. Είναι αναμφίβολα το πιο φτηνό που συναντήσαμε, με το φαλάφελ σε πίτα (κομπλέ) να κοστίζει μόλις 1 €, το σις ταούκ (κοτόπουλο σουβλάκι) και το αρνίσιο συριακό κεμπάπ 2€. Όλα ψήνονται στα κάρβουνα και υπάρχει, ακόμα, μουταμπάλ με καπνιστή μελιτζάνα και χούμους. Εδώ δεν θα συναντήσετε το hip κοινό των παρυφών της Αιόλου, αλλά απλούς ανθρώπους κυρίως αραβικής καταγωγής, που έρχονται για να φάνε και να χορτάσουν και δεν τον αλλάζουν με τίποτα.

Shis Kebab Λιοσίων 1, πλ. Βάθη, Αθήνα τ. 210 5224880, 12 μ. -24.00.

Οι tortillas

Με καταγωγή από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, οι tortillas είναι φλατ πιτούλες από καλαμποκάλευρο, με πολύ μακρινή προκολομβιανή προέλευση. Ήδη, την εποχή των Αζτέκων τις πούλαγαν στις αγορές γεμισμένες με διάφορα υλικά, όπως γαλοπούλα, αβγά, φασόλια, κολοκύθα, περίπου όπως και σήμερα.

Tortuga

"Slow cooked food -served fast", είναι το στίγμα του μαγαζιού και θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση για το όνομα της άρτι αφιχθείσας στο χώρο "Χελώνας" (μόλις έκλεισε τρεις μήνες), αν δεν γνωρίζαμε ότι η προηγούμενη ασχολία του δημιουργού της Κώστα Γριμάνη, θαλάσσιου βιολόγου, είχε να κάνει με τη θαλάσσια χελώνα. Το κύριο θέμα εδώ είναι οι tortillas, που παρασκευάζονται καθημερινά και συνέχεια επί τόπου και η έμφαση στα ποιοτικά υλικά και το σωστό, αργό τρόπο μαγειρέματος των υλικών της γέμισης, όπως θα γινόταν σ' ένα εστιατόριο. Για παράδειγμα, τα κρεατικά (μοσχάρι tazine, παντσέτα), μαρινάρονται επί πολλές ώρες και κατόπιν σιγοψήνονται 4-5 ώρες, όλες οι συνοδευτικές σάλτσες είναι χειροποίητες και φρέσκες (blue cheese sauce, spicy sauce, sour cream), τίποτα δεν καταψύχεται, υπάρχουν επιλογές για χορτοφάγους.

Tortillas με μαροκινό μοσχάρι tagine και αρωματικό ρύζι (5,60€), με κοτόπουλο curry (4,60), με kebab από αρνίσιο και μοσχαρίσιο κιμά, μαζί με σάλτσα εσμέ και γιαούρτι (5€), με τραγανή σιγοψημένη γλυκόξινη παντσέτα και stir-fry λαχανικά (5,20€), με κροκέτες μανιταριού, παρμεζάνα και σάλτσα blue cheese (4,70€) είναι μερικές από τις επιλογές. Καθημερινά ετοιμάζονται 1-2 σούπες με υλικά της εποχής. Oι ιδέες της Tortuga δεν σταματούν εδώ και μην απορήσετε αν σύντομα μας ετοιμάζει και φαλάφελ.

Tortuga, Αρχιμήδους 1 τ. 213 0307520 -Τρ.-Πέμπτη & Κυριακή 12.00-24.00, Παρ.-Σάββ. 14.00-02.00

Το ινδικό

Κοτόπουλο tikka: κομμάτια κοτόπουλου μαριναρισμένα σε γιαούρτι με μείγμα μπαχαρικών μασάλα (όπου το κροκί χρώμα δίνει ο κουρκουμάς και η πάπρικα), που κατόπιν ψήνεται σε φούρνο tandoor. Συμμετέχουν συχνά ντομάτα, κρέμα καρύδας ή απλή κρέμα. Το πιάτο φαίνεται να εφευρέθηκε στη Βρεταννία, από Ινδούς.

Samosas: πιτάκια με τρίγωνο σχήμα, από τραγανή παχειά ζύμη που κλείνει γέμιση από πατάτα, λαχανικά και spicy μπαχαρικά -αλλά υπάρχει και η εκδοχή με κιμά.

Mirch

Για κοτόπουλο tikka σε σουβλάκι, τυλιγμένο σε τεράστια ινδική πίτα nan, με γέμιση λαχανικών και συνοδεία mint sauce, ένα πεντανόστιμο street food, μυρωδάτο και ήπια καυτερό (4 € το υπερμέγεθες σουβλάκι, που πακετάρεται κομμένο στη μέση). Αλλά, γιατί όχι, και τα γνήσια samosas του με την τραγανή ζύμη τρώγονται μια χαρά στο δρόμο, αν θέλετε κι ένα "φαγητό", πάρτε το ρύζι chicken biryani ή ένα αρνίσιο σις κεμπάπ με ινδικά μπαχαρικά (όλο το μενού πακετάρεται για take away). Στο ατμοσφαιρικό ισόγειο βλέπεις το φούρνο tandoor, τις τεράστιες σούβλες όρθιες να περιμένουν τη σειρά τους και τους ψήστες να δουλεύουν αδιάκοπα πίσω από το τζάμι. Δεν προσπερνάμε την εντυπωσιακή ποικιλία σε μπίρες εισαγωγής -τουλάχιστον 25 διαφορετικές- ό,τι ζητήσετε υπάρχει και στολίζει έναν τοίχο από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι (η Estrella 3€). Το Mirch έχει και τρία τραπεζάκια στο ισόγειο, δίπλα στην open κουζίνα, κι έναν όροφο με περισσότερα, όπου τα μεσημέρια γίνεται το "έλα να δεις" από νεαρόκοσμο -αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας τώρα.

Mirch Ερμού 109 Μοναστηράκι τηλ. 210 3239759, 6955215551 www.mirch.gr -καθημερινά 11.30-2.00 (και delivery με άλλο ωράριο)

Το κινέζικο

Street Wok

Για όποιον αγαπάει το κινέζικο, αυτό το streetfoodάδικο είναι σκέτος πειρασμός, κάτι που αποδεικνύεται από την ουρά σχεδόν όλες τις ώρες και τα μονίμως πιασμένα σκαλάκια και stools του απ' έξω. Το μικρούλι Street Wok είναι στημένο έξυπνα και δουλεύει υποδειγματικά. Το ρολό στο "παράθυρο" παραπέμπει σε καντίνα (πραγματικό "φαγητό του δρόμου") και στα ελάχιστα τετραγωνικά του, τα πέντε παιδιά που δουλεύουν οργανωμένα κάνουν θαύματα: κάθε παραγγελία τακτοποιείται με όλα τα υλικά της σ' ένα κουτί για να μπει στο wok μόλις έρθει η σειρά της. Τα δυο wok τινάζονται ακατάπαυστα πάνω από extra δυνατά γκάζια και οι μυρωδιές ζαλίζουν. Όλα ετοιμάζονται την ώρα της παραγγελίας. Τα πράγματα είναι πολύ απλά: διαλέγεις τη βάση (3 είδη noodles, 2 ρύζια, ένα veggie πιάτο), προσθέτεις τ' αγαπημένα σου υλικά (12 είδη), μια σάλτσα -σε 6 επιλογές, από σατέϊ και Σετσουάν μέχρι σκόρδο-τσίλι και τεριγιάκι- και τέλος ένα τόπινγκ, σαν τα κάσιους ή τον φρέσκο κόλιανδρο. Οι τιμές είναι από 3,90-5 € η πλούσια μερίδα. Φρεσκοφτιαγμένα, με καλή ποιότητα υλικών και αξιοπρεπέστατη γεύση. Πόσο θάθελα να μ' έφερνε ο δρόμος μου συχνά εκεί.

Street Wok Πανόρμου 115Ζ Αμπελόκηποι τ. 210 6911818, Χαρ. Τρικούπη 144 Ν.Ερυθραία τ. 210 6253560 www.streetwok.gr Δευτ.-Πέμπτη 12.00-2.00, Παρασκ.-Σάββ. 12.00-3.00, Κυριακή 17.00-2.00

Τα φρέσκα ζυμαρικά

The pasta shop

Ποιος δεν λαχτάρισε ένα ζεστό πιάτο ζυμαρικών, ειδικά μετά από αρκετό αλκοόλ (αλλά και κάθε στιγμή της ημέρας). Το The Pasta Shop ήρθε πριν δυόμισυ μήνες για να καλύψει το θέμα "ζυμαρικά στο χέρι". Φρέσκα ζυμαρικά, που έρχονται καθημερινά από βιοτεχνία, σε 9 είδη (από ραβιόλι με πιπεριά Φλωρίνης και φέτα μέχρι πένες και ταλιατέλες), συνδυάζονται με 10 διαφορετικές σάλτσες για να δημιουργήσουν γνωστά ιταλικά πιάτα (αραμπιάτα, αλ πέστο, νόρμα, καρμπονάρα κλπ) αλλά και δικές σας συνθέσεις. Αν επιμένετε ελληνικά, θα διαλέξετε τη σάλτσα με σύγκλινο Μάνης, μηζύθρα και ντοματίνια. Σημαντική λεπτομέρεια: τα ζυμαρικά βράζονται τη στιγμή της παραγγελίας (άλλωστε δεν θέλουν παραπάνω από 3'). Ο ιδιοκτήτης Λάμπρος Πύργας έχει στα σχέδιά του να δημιουργήσει κι άλλες τέτοιες γωνιές στην πόλη. Τα ζυμαρικά συσκευάζονται σε όμορφα χαρτονένια κουτάκια για το δρόμο.

The pasta shop Καλαμιώτου 9α τ. 2111822221, 2111822222 www.thepastashop.gr καθημερινά 8.00-24.00, ΠΣΚ 8.00-4.00

Τα burgers και όχι μόνο

Food street

Η μόνη "πολυσυλλεκτική" πρόταση του ρεπορτάζ έχει αμιγώς δυτική κατεύθυνση. Το κύριο θέμα του μαγαζιού, που άνοιξε στην Καλαμιώτου πριν ένα χρόνο ο Γιάννης Ζομπουνάκης, είναι τα burgers, σε 5-6 παραλλαγές (πρωτότυπο το mediterranean), σε συνταγές που ανανεώνονται συχνά, όλα από 100% μοσχαρίσιο κιμά που πλάθεται εκεί καθημερινά (από 2,50-5,30 €). Ακολουθούν 2 hot dogs με γνήσιο ελληνικό λουκάνικο ήπιας γεύσης (2,80-3,80 €) κι ένα πετυχημένο fish & chips με τραγανό μπακαλιάρο τηγανισμένο σε κουρκούτι πάπρικας, που συνοδεύεται από καλή σως mayo-avocado αρωματισμένη με lemongrass (3,80 €). Υπάρχουν και ομελέτες σε πίτα (2,80€). Αν βρεθείτε εκεί μετά από ξενύχτι και μπόλικο αλκοόλ δεν θ' αντισταθείτε σε μια hangover soup λαχανικών (2,20 €), καθώς το Food street ξενυχτάει. Μπάρα με stools και λίγες θέσεις στο πεζοδρόμιο για χάζι, αν επιμένετε να καθήσετε.

Καλαμιώτου 14 τ. 210 3211003 -καθημερινά 12.00-4.00, ΠΣ 12.00-5.30 (και delivery στη γύρω περιοχή)

Η ιταλική focaccia και pizza

Η πίτσα -και η κοντινή της πιο αφράτη φοκάτσια- είναι μεγάλες αγάπες του διεθνούς πλέον street food. Αρκεί να περάσεις μπροστά από φούρνο που ψήνονται. Δεν αντιστέκεσαι με τίποτα σ΄αυτή τη μυρωδιά φρεσκοψημένης ζύμης και λυωμένου τυριού… Ας σημειώσουμε ότι η κλασική pizza Margherita εφευρέθηκε το 1889, όταν όπως λένε, η τότε βασίλισσα Μαργαρίτα επέλεξε μια πίτσα που είχε τα χρώματα της ιταλικής σημαίας: κόκκινο από τη σάλτσα, πράσινο από τον βασιλικό, λευκό από τη μοτσαρέλα. Se non e vero, e ben trovato!

Margherita Pizza Artigianale

Πίτσα και φοκάτσια όσο αυθεντική γίνεται, με ζύμη από γνήσιο αλεύρι caputo, που χρησιμοποιείται κλασικά στην περιοχή της Νάπολης, εκλεκτά υλικά και ιδανικό ψήσιμο σε ξυλόφουρνο. Στα υλικά θα συναντήσετε από αυθεντικά ιταλικά μέχρι ψαγμένα ελληνικά, σε ταιριαστούς συνδυασμούς. Το αγαπημένο "παιδί" του Χρήστου Σοκόλη είναι μια ζεστή γωνιά που οπτικά και οσφρητικά σε ταξιδεύει στην Ιταλία. Αν δεν θέλετε ολόκληρη πίτσα (όχι ότι δεν τρώγεται, μ' αυτή την υπέροχη λεπτή ζύμη της), θα πάρετε ένα κομμάτι focaccia, σε 4 παραλλαγές: margherita, mediterranea (με καλαθάκι Λήμνου, ψητή μελιτζάνα, μανιτάρια, ελιές), affumicata (καπνιστή πανσέτα Δράμας, βουβαλίσια μοτσαρέλα), και η special επιλογή ημέρας του σεφ (από 3-4,5€/τεμάχιο). Εκτός από focaccia υπάρχουν για το χέρι και πολλά αυθεντικά pannini με ψωμάκι φρεσκοψημένο στον ξυλόφουρνο (2,5-3,5 €). Αν, τώρα, ενδιαφέρεστε για πίτσα, θα εκπλαγείτε από τα υλικά που θα συναντήσετε, ανάλογα με την εποχή. Και με φουαγκρά, πορτσίνι και σάλτσα από καλαματιανά σύκα (19€, η ακριβότερη), και με φρέσκα porcini, και με φρέσκια porchetta. Ποιος είπε ότι τα ακριβά υλικά δεν τρώγονται στο δρόμο; Οι ολόκληρες πίτσες από 7,5-13€, pizza speciali 12-19€.

Margherita Pizza Artigianale, λεωφ. Κηφισίας 363 Ν.Ερυθραία τ. 2114081132 13.00-23,30 (ΠΣ έως μεσάνυχτα).

Fish & chips και άλλα θαλασσινά

Μπορεί το fish & chips να το γνωρίζουμε ως το εθνικό street food της Αγγλίας (παλιότερα αφορούσε μόνο την εργατική τάξη), αλλά τα ψαράκια στο δρόμο ήταν ήδη μια αρχαιοελληνική συνήθεια, κάτι που δεν είναι και τόσο παράξενο για χώρες δίπλα σε θάλασσα. Πολύ τελευταία, το θαλασσινό street food δείχνει να παίρνει τ' απάνω του στην Αθήνα -ήδη φαίνεται να υπάρχουν τουλάχιστον 5 στέκια και έπεται σύντομα συνέχεια. Εδώ που τα λέμε, είναι μια καλή εναλλακτική.
Το κλασικό εγγλέζικο fish&chips: τηγανιτός σε τραγανό κουρκούτι μπακαλιάρος (cod) ή παρόμοιο ψάρι, που συνοδεύεται με χοντρές τηγανιτές πατάτες, ραντισμένες με λίγο ξίδι. Παραδοσιακά προσφέρεται τυλιγμένο σε λαδόχαρτο (παλιότερα και σε εφημερίδα). Οι σύγχρονες παραλλαγές έχουν να κάνουν με τις συνοδευτικές σάλτσες, το κουρκούτι τηγανίσματος και τις πατάτες, που δεν είναι πάντα χοντροκομμένες.

Fish food bar

Το λιλιπούτειο fish spot που άνοιξε ο Γιώργος Ρουμελιώτης πριν ένα μήνα σε νευραλγικό σημείο του Κολωνακίου, φαίνεται πως χτύπησε διάνα, σε μια περιοχή που το χρειαζόταν. Ήδη μια σταθερή πελατεία δίνει καθημερινό παρών και σύντομα τα stools στο πεζοδρόμιο της Καψάλη θα πληθύνουν. Το concept: φρέσκα ψάρια, ποιοτικά υλικά, φαντασία, τιμές μονοψήφιες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι προμηθευτές του ειδικεύονται στα ψάρια για σούσι. Στο κουκλίστικο πατάρι υπάρχουν μερικά καθίσματα για τους μη βιαστικούς. Για το δρόμο: fish&chips με φρέσκο μπακαλιάρο σε κουρκούτι μπίρας με μάραθο, με garlic mayo και σπιτικές ψιλοκομμένες πατάτες (7 €) -τραγανό ψάρι, καλό τηγάνι, ταιριαστή σως, εξαιρετικές πατάτες-. Κεμπάπ γαρίδας σε αραβική πίτα με σως γιαουρτιού και pico di gallo (7€). Burger από κιτρινόπτερο τόνο με φρέσκα μυρωδικά (7€)

Burger από φιλέτο μπακαλιάρου παναρισμένο σε πολέντα (6,50€). Club sandwich με σολομό και γαρίδες. Υπάρχουν και rolls με σολομό ή γαρίδες ή τόνο σε φύλλο ρυζιού με λαχανικά και χειροποίητη aσιατική βινεγκρέτ. Όμως, δεν θα λέγαμε όχι και για ένα σκαφάκι μ' εκείνο το δροσερό ταρτάρ σολομού επάνω σε βάση γουακαμόλε (7€), που τρώγεται μια χαρά με το κουταλάκι στο δρόμο. Καθημερινά υπάρχει κι ένα τουλάχιστον "πιάτο ημέρας", που συχνά είναι μια πειραγμένη ψαρόσουπα, αλλά παίζει να βρείτε και ζυμαρικά με θαλασσινά, ακόμα και κατσαρόλα με αχνιστά μύδια (moules et frites) και πολλά άλλα. Όλα παρασκευάζονται από επαγγελματία σεφ στην κουζίνα τους, ακόμα και η μαγιονέζα.

Fish food Bar Kaψάλη 10 Κολωνάκι τ. 210 7222877

Καπετάν fishάει

Η ιδέα ήταν να συνδυάσουν δυο διαφορετικά θαλασσινά street foods: το εγγλέζικο fish and chips με το τούρκικο σάντουιτς με ψάρι. Τα σάντουιτς γίνονται με ψητό ή μαρινάτο λαβράκι (4,80€), με μίνι καλαμαράκι (4,50€), με σολομό μαρινάτο (5€), με τηγανιτό μπακαλιάρο (4,50€) και το καθένα έχει τα συνοδευτικά του. Στο fish and chips (7,50€) ο μπακαλιάρος τηγανίζεται σε τεμπούρα με panko και συνοδεύεται είτε με ελαφριά σκορδαλιά είτε με σως ταρτάρ και φυσικά με τηγανιτές πατάτες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά για το δρόμο. Μπορείτε να φύγετε μ' ένα αχνιστό χωνάκι τηγανιτό γαριδάκι, αθερίνα, μαριδάκι (5€) και να τσιμπολογάτε περπατώντας. Εκτός κι αν σας τραβήξει το ατμοσφαιρικό εσωτερικό με τα ξύλινα τραπέζια και τους πάγκους.

Καπετάν Fishάει Εμμ. Μπενάκη 27-29 τ. 210 3300035 Δευτ. -Σαββ. 12 μ. -22.οο, Κυριακή 13.00-21.00

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;