Follow us

Η γλυκιά επίγευση του Φεστιβάλ

Όταν κλείνει η πόρτα της γιορτής, σου μένει η επίγευση, όπως μετά από μια γουλιά κρασί. Αυτή που μας άφησε το Φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις -Χριστούγεννα 2014», που ολοκληρώθηκε χθες, ήταν μακριά, γλυκιά κι ευχάριστη.

Η γλυκιά επίγευση του Φεστιβάλ

Η γιορτή ελληνικών γεύσεων που οργανώθηκε μετά από πολύμηνη προετοιμασία από το αθηνόραμα, σφραγίστηκε από επιτυχία και ικανοποίησε όσους το επισκέφτηκαν. Αυτό το τριήμερο στην Helexpo, ζήσαμε σε γιορτινό mood ένα πανηγύρι γεύσεων και γαστρονομικών εμπειριών. Δεν σταματήσαμε να δοκιμάζουμε ό,τι έβγαλε το μεράκι και η δουλειά εξαιρετικών παραγωγών και η ανεπανάληπτη ελληνική γη. Γνωστά και άγνωστα τυριά, παραδοσιακά αλλαντικά, μαρμελάδες νέας κοπής, ζυμαρικά που συνδυάζουν την παράδοση με το νεωτερισμό, προχωρημένες ιδέες, όπως η σοκολάτα με φρέσκια τρούφα ή το ελαιόλαδο με σαφράν… Από τον εκτροφέα κουνελιού στην Κρήτη κι εκείνον φασιανού στην Πίνδο, μέχρι τη σερραία κυρία που ήρθε να μας σερβίρει βουβαλίσιο καβουρμά, από τα νιώτικα και τα συριανά τυριά μέχρι τα αρωματισμένα αλάτια, από τα βιολειτουργικά αγουρέλαια μέχρι τα σπάνια μέλια, από το περίφημο καπνιστό χέλι μέχρι τα γκουρμέ σαλιγκάρια, όλα ήταν εκεί, να μας τονίσουν ότι το μέλλον των ποιοτικής ελληνικής παραγωγής διαγράφεται λαμπρό.

Η γλυκιά επίγευση του Φεστιβάλ

Αλλά το Φεστιβάλ είχε και άλλα ενδιαφέροντα. Παρακολουθήσαμε αγαπημένους σεφ να μας δείχνουν βήμα-βήμα τις γιορτινές τους συνταγές και τα μυστικά τους, γνωστά ονόματα από το χώρο της γεύσης να μας ξεναγούν σε ξεχασμένα ή άγνωστα γευστικά μονοπάτια, καθίσαμε στον κομψό χώρο ενός διαφορετικού μεζεδοπωλείου, δοκιμάσαμε μίνι πιατάκια με υπογραφή. Με δυο λόγια, ζήσαμε μια ζεστή, προ-εορταστική ατμόσφαιρα, ανάμεσα σε ξεσηκωτικές μυρωδιές, εξαιρετικά προϊόντα, επικοινωνήσαμε με τους παραγωγούς, μάθαμε, γνωρίσαμε βαθύτερα την ελληνική παραγωγή.

Κατά γενική εκτίμηση, αυτό το Φεστιβάλ ήταν καλοστημένο, φιλικό και γνήσιο για το κοινό και τους εκθέτες. Τελικά, οι τσάντες με τα "λάφυρα" στα χέρια όλων, ήταν οι αδιαμφισβήτητοι μάρτυρες ότι αυτή η Γιορτή Γεύσης, που απαιτεί μήνες προετοιμασίας, πέτυχε το στόχο της… Το αθηνοραμαumami θα σας παρουσιάσει στο επόμενο διάστημα όλα τα νέα κι ενδιαφέροντα προϊόντα του Φεστιβάλ, όπως και τους άξιους παραγωγούς τους.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…