Follow us

Φτιάχνουμε το τέλειο πλατό τυριών από τη Μαρινόπουλος!

Ένα σωστό πλατό τυριών, με την κατάλληλη επιλογή τόσο των ειδών τους, όσο και των συνοδευτικών που θα τα αναδείξουν, είναι πάντα ο ιδανικός επίλογος ενός γεύματος, λίγο πριν το επιδόρπιο. Ωστόσο, ένα καλό πλατό τυριών μαζί με τα κατάλληλα κρασιά, μπορεί να γίνει και από μόνο του αφορμή για ένα κάλεσμα στο σπίτι, εύκολα, απλά και με στυλ…

Φτιάχνουμε το τέλειο πλατό τυριών από τη Μαρινόπουλος!

Οι κανόνες ενός σωστού πλατό τυριών

-Σ΄ ένα πλατό τυριών πρέπει να υπάρχουν 5-7 διαφορετικά είδη τυριών, με φροντίδα να περιλαμβάνονται λευκά και κίτρινα, μαλακά, σκληρά και κρεμώδη, ήπιας και έντονης γεύσης.
-Αν πρόκειται για πλατό τυριών που σερβίρεται μετά από ένα γεύμα υπολογίζουμε για κάθε τυρί ποσότητα περίπου 70 γρ. τυριού ανά άτομο. Αν πρόκειται για κάλεσμα μόνο με τυριά-αλλαντικά (π.χ. κοκτέιλ ή κρασί) τότε η κατάλληλη ποσότητα είναι 140 γρ./ άτομο.
-Βγάζουμε τα τυριά από το ψυγείο μία ώρα πριν το σερβίρισμα, για να έχουν σωστή γεύση και υφή. Η επιθυμητή θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι 15ο-17oC.
-Καταναλώνουμε, κατά σειρά, πρώτα τα ήπια σε γεύση τυριά και στη συνέχεια τα πιο έντονα.
-Προβλέπουμε κατάλληλο μαχαίρι για κάθε είδος. Τα παρουσιάζουμε ολόκληρα και όχι κομμένα. Εξαίρεση μπορεί να γίνει στα σκληρά τυριά, όταν έχουμε περισσότερα άτομα.
-Συνοδεύουμε με πολλά είδη ψωμιών ή λεπτές φρυγανίτσες, αποφεύγουμε, όμως, αρτοσκευάσματα με γεύσεις που θα υπερισχύσουν εκείνης των τυριών. Τα ήπια, μαλακά τυριά θέλουν ελαφριά ψωμιά, όπως μια φρέσκια μπαγκέτα, ενώ τα έντονα τυριά συνοδεύονται και με πιο συμπαγή ψωμιά.
-Στο πλατό μπορεί να υπάρχει κι ένα εκλεκτό βούτυρο, για κάποιον που θα θελήσει να συνοδέψει ένα σκληρό τυρί με έντονη γεύση.
-Με τα τυριά ταιριάζουν επίσης φρέσκα φρούτα, κυρίως σταφύλι, σύκο και αχλάδι, ξερά φρούτα (σταφίδες, δαμάσκηνα, σύκα) και ξηροί καρποί, με πρώτα τα καρύδια.
-Τυριά σαν το μπρι ή το camembert συνδυάζονται και με μαρμελάδες κόκκινων φρούτων. Τα τυριά με έντονη γεύση επίσης, όπως και με ένα μέλι ανθέων.
-Τα τσάτνυ, αν μας αρέσουν, πρέπει να είναι σχετικά ήπια στη γεύση, ώστε να μην καλύψουν το τυρί. Γενικά, αν έχουμε καλά τυριά θα πρέπει να αποφύγουμε περίπλοκα ταιριάσματα.

Τα διαφορετικά είδη τυριών που θα σερβίρουμε

Φτιάχνουμε το τέλειο πλατό τυριών από τη Μαρινόπουλος!

Ένα πλήρες πλατό τυριών πρέπει να περιλαμβάνει:
-Μαλακά φρέσκα τυριά σαν το μανούρι, τη φρέσκια μυζήθρα, ένα chevre ή ένα κυκλαδίτικο φρέσκο με ήπια γεύση.
-Κρεμώδη τυριά με κρούστα σαν το brie ή το camembert.
-Ημίσκληρα τυριά ήπιας γεύσης, όπως καπνιστό, κασέρι παλαιωμένο, γλυκιά ή μέτρια γραβιέρα.
-Σκληρά τυριά έντονης γεύσης, όπως κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι, Σαν Μιχάλη Σύρου, αρσενικό Νάξου, σκληρό κατσικίσιο με πιπέρια, cheddar, παρμεζάνα και άλλα.
- Μπλε τυριά: roquefort, bleu de Bresse, blue Stilton, gorgonzola και άλλα.

Από τη μεγάλη γκάμα τυριών που διαθέτουν τα καταστήματα Carrefour και Carrefour Μαρινόπουλος εμείς επιλέξαμε ορισμένα από κάθε κατηγορία για να σας βοηθήσουμε να συνθέσετε ένα εξαιρετικό πλατό. Φυσικά, οι επιλογές είναι πολύ περισσότερες.

Ελληνικά τυριά

Λευκά τυριά
Καλαθάκι Λήμνου (σκληρό, έντονη γεύση)
Νιότικο σκοτύρι (έντονο, κρεμώδες)
Μανούρι Χώτος (ήπιο, μαλακό)

Κίτρινα τυριά
Καπνιστό Βερμίου Μπέλα (ημίσκληρο, ήπιο, καπνιστό)
Γραβιέρα Κρήτης 12μηνης παλαίωσης Καλογεράκη, (σκληρό, μεσαίας έντασης)
Γραβιέρα Μαινάλου (σκληρό, μεσαίας έντασης)
Κασέρι Σόχου (ημίσκληρο, ήπιας γεύσης)
Κεφαλοτύρι Μπάφας (σκληρό, έντονο)
Σαν Μιχάλη Σύρου (σκληρό, έντονο)
Λαδοτύρι Μυτιλήνης (σκληρό, έντονο)

Τυριά εισαγωγής

Λευκά κρεμώδη
Brie President (ήπιο, κρεμώδες)
Camembert Isigny (ήπιο)
Coulommiers Coeur de Lion (μεσαίας έντασης, κρεμώδες)

Μπλε
Bleu d' Auvergne Carrefour (έντονο)
Roquefort President - Societe (έντονο)

Βούτυρα
Βούτυρο αγελάδος Ροδόπη
Γαλλικό βούτυρο αγελάδος President

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;