Follow us

Πάρτι στον κήπο

Η πρόσκληση στον κήπο, στον κήπο του σπιτιού μας, (ισχύει και για μια ανθισμένη αυλή ή μια μεγάλη ταράτσα) είναι η καλύτερη ευκαιρία να υποδεχτούμε τους φίλους μας με τρόπο χαλαρό. Ο κήπος από μόνος του επιβάλει το ύφος της πρόσκλησης. Θα χρειαστεί να προσαρμόσουμε τα πάντα. Το φαγητό, τα ποτά, τα τραπέζια και τα καθίσματα, την ένταση της μουσικής. Στους εξωτερικούς χώρους χρειάζεται να παρέμβεις διακοσμητικά, ακόμα και για να δώσεις τον αέρα της γιορτής.

Πάρτι στον κήπο

Αν είμαστε σίγουροι πως δεν πρόκειται για γαμήλια δεξίωση ή πως δεν μας κάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας για να γιορτάσουμε τη 14η Ιουλίου στους κήπους του μεγάρου Ελιζέ, όταν η πρόσκληση μιλάει για garden party, πάρτι στον κήπο, δηλαδή, όλοι αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για μια υπαίθρια μάζωξη, μια γιορτή με φιλικό χαρακτήρα, με χαλαρή ατμόσφαιρα, η οποία δεν ακολουθεί κανένα εθιμοτυπικό ή ενδυματολογικό κανόνα (dress code). Το μόνο βέβαιο είναι πως όσο κομψά κι αν ντυθούν οι κυρίες δεν θα πρέπει να φορέσουν τις δεκάποντες γόβες τους, για να μην τις αισθανθούν να φυτεύονται βαθιά στο ενδεχομένως φρεσκοποτισμένο γρασίδι.

Οικοδεσπότες και κηπο…δεσπότες

Για να έχει επιτυχία το κάλεσμά μας στον κήπο, χρειάζεται να γνωρίζουμε μερικά από τα μυστικά που θα βοηθήσουν στην καλή διοργάνωση του πάρτι μας.
Καταρχήν θα πρέπει να φροντίσουμε τον ίδιο τον κήπο, ώστε να αποτελέσει το ιδανικό σκηνικό για το κάλεσμα μας. Ο κήπος μας πρέπει να δείχνει γιορτινός. Καλό θα ήταν να προηγηθεί ένα γερό ξεχορτάριασμα, να γίνει μια μικρή ανανέωση των φυτών, με την προσθήκη μερικών εποχικών που θα είναι ανθισμένα την ημέρα της γιορτής. Τέλος, ένας επαναπροσδιορισμός του διαθέσιμου χώρου είναι οπωσδήποτε απαραίτητος.

Δικά μας ή νοικιασμένα;

Πάρτι στον κήπο

Αν επιμένετε για ένα πάρτι στον κήπο και ο κήπος σας φαίνεται μικρός ή δεν διαθέτετε κήπο, δεν χρειάζεται να στενοχωρηθείτε. Δεκάδες κήποι κι παρεμφερείς ανοιχτοί χώροι προφέρονται και προς ενοικίαση για λίγες μόνο ώρες. Αναζητήστε τον προσωρινά δικό σας κήπο απευθυνόμενοι στους ιδιοκτήτες μιας ταβέρνας, ενός σπιτιού, ενός κτήματος, μιας ιδιωτικής παραλίας, στους υπεύθυνους του αθλητικού συλλόγου της περιοχής σας, που για μερικές ώρες θα σας παραχωρήσουν το «θέατρο» για να στήσετε το σκηνικό της γιορτής σας.
Αλλά κι αν έχετε τον κήπο και σας λείπει ο εξοπλισμός μπορείτε να δανειστείτε από φίλους τραπέζια και καρέκλες ή και να νοικιάσετε** αν ο αριθμός των καλεσμένων σας ξεπερνάει τις καρέκλες και τα τραπέζια που διαθέτετε. Τα περισσότερα catering, επίσης -αν χρησιμοποιήσετε αυτή τη λύση για το φαγητό- μπορούν να σας προμηθεύσουν εξοπλισμό, να αναλάβουν τη διακόσμηση του χώρου, αλλά όλα αυτά έχουν και το σχετικό τους κόστος. Φροντίστε να ενημερωθείτε αρκετό καιρό πριν. Αλλιώς εφαρμόστε το αγγλικό "φέρε και την καρέκλα σου" (bring a seat)...

Τι ώρα να πούμε;

Το σημαντικό είναι να ορίστε την ώρα, όποια κι αν είναι αυτή. Τα πάρτι στον κήπο μπορούν να αρχίσουν από νωρίς το πρωί, το μεσημέρι ή το απόγευμα, αλλά και μετά τη δύση του ήλιου. Αν αποφασίσετε να το διασκεδάσετε με τον ήλιο, προβλέψτε ομπρέλες και οπωσδήποτε ένα σκιερό μέρος για να στήσετε τον μπουφέ σας. Αν στον κήπο σας υπάρχει ένα μεγάλο δέντρο με παχιά σκιά, τοποθετήστε τα ποτά και τα φαγητά στη σκιά του και γύρω-γύρω προβλέψτε να βάλετε τραπέζια που θα μπορέσουν να καθίσουν οι καλεσμένοι σας αφού σερβιριστούν, αλλιώς αναζητήστε μια τέντα, την οποία μπορείτε ακόμα και να στερεώσετε σε τέσσερις κορμούς δέντρων για να δημιουργήσετε σκιά. Και αν δεν έχετε, μπορείτε να νοικιάσετε μία ή και περισσότερες, ανάλογα με τον αριθμό των καλεσμένων σας, από εταιρίες που νοικιάζουν εξοπλισμό για πάρτι και catering.

Σκηνογραφία (αν έχεις τίκι διάβαινε)

Δημιουργήστε το κατάλληλο θεματικό σκηνικό για το πάρτι σας, εμπνεόμενοι από κουλτούρες λαών που ζουν στην ύπαιθρο. Στολίστε τον κήπο σας, όμως, σκηνογραφώντας γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα.
Τα θέματα που ταιριάζουν στο καλοκαίρι είναι περισσότερο αυτά που παραπέμπουν στους εξωτικούς τόπους διακοπών. Μπορείτε, λοιπόν να στήσετε ένα πολυνησιακό πάρτι διακοσμώντας τον κήπο με όλα αυτά τα αξεσουάρ που πουλάνε μαζί με τα έπιπλα κήπου: Μεγάλους πυρσούς τίκι από καλάμι, μάσκες χέι τίκι, ποτήρια χουά κάι, δηλαδή όλα αυτά που παραπέμπουν στην κουλτούρα Tiki του Νοτίου Ειρηνικού και των Μαορί. Και μην αγχώνεστε! Δεν είναι απαραίτητο το φαγητό και οι μουσικές σας επιλογές να είναι αντίστοιχες. Μπορεί κάλλιστα οι αναφορές σας στην Πολυνησία να σταματήσουν στο ντεκόρ. Οι πυρσοί τίκι, εξάλλου, δίνουν μια πολύ καλοκαιρινή όψη στον κήπο ή στη βεράντα και την ταράτσα σας και από όσους τους αγοράζουν πολύ λίγοι γνωρίζουν πως αγόρασαν κάτι Τίκι.

Αν δεν θέλετε να μπείτε σε τόσα έξοδα, μπορείτε αντί για πυρσούς να στολίσετε τα μονοπατάκια του κήπου σας με όμορφα κεράκια ρεσό που θα τοποθετήσετε σε μικρά γλαστράκια, να βάλετε στις αλέες μεγάλα κηροπήγια και να επιδαπέδια φανάρια. Μπορείτε, ακόμα, να δέσετε στα δέντρα πολύχρωμα, κρεμαστά λαμπιόνια, να χρησιμοποιήσετε παλιά βαρέλια για τραπέζια ή να στρώσετε μεγάλες τάβλες ή πάγκους με καρό τραπεζομάντιλα, που θα θυμίζουν παλιές ελληνικές ταινίες. Για ένα πιο "ασιατικό" στιλ, αναζητήστε πολύχρωμα χάρτινα φαναράκια, που θυμίζουν γιαπωνέζικους κήπους ή τα μεγάλα σιδερένια φανάρια που αν συνδυαστούν με τα κατάλληλα χρωματιστά πανιά, αμέσως θα σε κάνουν να σκεφτείς πως βρίσκεσαι σε κάποια μεξικάνικη χασιέντα…
Μην ξεχάσετε, όμως, κάπου ανάμεσα να σκορπίσετε γλαστράκια με βασιλικό και αρκετά από εκείνα τα κίτρινα κεριά της κιτρονέλλας, που είναι τα ιδανικά εντομοαπωθητικά για κήπους.
Αν, τέλος, τα σκηνικά σας απωθούν, στρώστε όμορφα μακριά ακόμα και λευκά -γιατί όχι;- τραπεζομάντιλα και περιορίστε το θέμα στο κέντρο του τραπεζιού (centrepiece), δημιουργώντας ένα στόλισμα είτε με κοχύλια είτε με αντικείμενα από γυαλί, πέτρα και γυμνά ξύλα από αυτά που ξεβράζει η θάλασσα, που φωνάζουν από μόνα τους «καλοκαίρι».
Μπορείτε, βέβαια, να επιλέξετε και κάτι πιο κλασικό: όμορφα λουλούδια καλοκαιρινά φρούτα. Ή και κάτι πολύ λιτό και κομψό: ένα πολύ μεγάλο κερί, για παράδειγμα, τυλιγμένο με φύλλα κισσού.

Και τώρα τρώμε!

Ναι, αλλά πως; Το πιο εύκολο για το πάρτι στον κήπο είναι να στήσεις έναν μπουφέ από όπου θα σερβίρονται οι καλεσμένοι, μόνοι τους ή με τη βοήθεια κάποιου (από τον οικοδεσπότη ή έναν επαγγελματία σερβιτόρο). Καθώς είναι καλοκαίρι, καλό θα ήταν να αποκλείσουμε τα χειμωνιάτικα πιάτα με τις πολλές κρέμες και τα ζυμαρικά.
Όταν στο πάρτι μας έχουμε καλέσει πολύ κόσμο, η εικόνα του μπουφέ, μετά από λίγες ώρες είναι θλιβερή. Για αυτό είναι καλύτερα να επιλέξουμε ό,τι σερβίρεται σε μικρές μερίδες ή σε ατομικά μπολάκια, φλιτζανάκια, σφηνάκια ή μεγαλύτερα ποτήρια: κρύες σούπες, σαλάτες-αλοιφές με κάτι μαζί (πχ, μελιτζανοσαλάτα με χταποδάκι), μίνι χωριάτικες σαλάτες, ρολάκια μοσχαριού με κάποια δροσερή γέμιση, μικρά αλμυρά κεκάκια, μίνι πιτσούλες και πολλά, μα πάρα πολλά μικρά σουβλάκια, ταρτάκια αλμυρά, πιτάκια, σαντουιτσάκια, καναπεδάκια και τα συναφή. Μπορεί τα κρύα σουβλάκια με τυρί να μην είναι καμιά επαναστατική ιδέα, αλλά φεύγουν σαν τρελά στα πάρτι, γιατί είναι νόστιμα και πιάνονται εύκολα. Αναβαθμίστε τα, πασπαλίζοντάς τα με καπνιστή πάπρικα, με μυρωδικά ή εναλλάσσοντας ανάμεσα στα τυράκια κομματάκια ζαμπόν ή φρέσκα λαχανικά.

Είναι γεγονός πως η μεγαλύτερη διασκέδαση και η πιο έξυπνη λύση σε ένα πάρτι είναι τα μεζεδάκια σε μέγεθος μπουκιάς, επειδή όμως χρειάζεται και η ποσότητα για να χορτάσει το μάτι, η ιδέα ενός μπάρμπεκιου, με κρεατικά και ψάρια, για το κυρίως φαγητό, είναι ιδανική για τον κήπο, φτάνει να μπορείτε να το υποστηρίξετε.

Επιδόρπια

Το ίδιο μπορεί να εφαρμόσουμε και για τα επιδόρπια: γλυκάκια, κεράσματα, παγωτίνια, ταρτάκια, εκλέρ, μπολάκια με κρέμες, μους, σεμιφρέντο, παγωτίνια, φρουτοσαλάτες μέχρι και μερικά από τα αγαπημένα σας κοκτέιλ που θα μετατρέψετε από πριν σε ζελέ και θα τα σερβίρετε ως επιδόρπια, μετά από τις απαιτούμενες ώρες παραμονής τους στο ψυγείο-είναι ότι πιο της μόδας μπορώ να σας προτείνω.

Και τα ποτά;

Καταρχήν ένα μεγάλο πάρτι στον κήπο προϋποθέτει και ένα ανοιχτό μπαρ: θα πρέπει να υπάρχουν φυσικοί χυμοί, σόδες, αναψυκτικά λεμονάδες, παγωμένο τσάι, μπίρες, μια δροσερή σανγκρία, που θα φτιάξετε σε μεγάλο δοχείο και η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και το κύριο ποτό της βραδιάς, ίσως και ένα παντς, που θα αντικαθιστά τα κοκτέιλ, αν δεν υπάρχει μπάρμαν να ασχοληθεί με αυτά.
Τέλος, χρειάζεται να διαλέξετε σωστά τα κρασιά που ταιριάζουν με αυτή τη ζεστή εποχή. Επιλέξετε αρωματικά ξηρά, λευκά και ροζέ κι ελαφριά κόκκινα, που θα σερβιριστούν στη σωστή θερμοκρασία, ήτοι λίγο πιο χαμηλή από την προβλεπόμενη ώστε να έχουν το περιθώριο να ζεσταθούν μέχρι να τα σερβίρετε στο ποτήρι. Μπορείτε να προβλέψετε ακόμα και κάποιο αφρώδες (ίσως ένα ημίξηρο). Αυτό που θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε είναι άφθονο νερό και πάγος, προστατευμένος από την ζέστη του περιβάλλοντος σε κάποιο φορητό ψυγείο για να μη λιώσει από την πρώτη ώρα.

Προνοήστε και κάποια μη αλκοολούχα ή ανθρακούχα ποτά. Μια καλή λύση είναι να φτιάξετε εσείς αρωματικά «νερά»: προσθέτοντας φύλλα δυόσμου, λουίζας ή βασιλικού ή κάποιο δικό σας αρωματικό μείγμα στο νερό. Με φέτες λεμονιού ή λάιμ είναι υπέροχο. Μπορείτε επίσης να σερβίρετε παγωμένα αφεψήματα, που θα έχετε ετοιμάσει από πριν. Σε αυτά μπορείτε να προσθέσετε και αλκοόλ (βότκα ή τζιν για όσους το ζητήσουν -προτείνετέ το όμως!) Ανακατέψετε μαζί μπαχαρικά (καρδάμωμο και τζίντζερ κατά κύριο λόγο) ή φρέσκα μυριστικά, που δίνουν αίσθηση δροσιάς. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με το ανθρακούχο νερό. Το μόνο που χρειάζεστε είναι κάποιον (επαγγελματία ή φίλο) να αναλάβει το μπαρ σας στη διάρκεια του πάρτι.
Προβλέψτε πολλά ποτήρια. Αγοράστε πλαστικά, χρησιμοποιήστε τα δικά σας, νοικιάστε εξοπλισμό από catering, ότι και να κάνετε μην φανταστείτε πως οι καλεσμένοι σας θα κρατάνε το ίδιο ποτήρι όλη τη νύχτα. Κατά μέσο όρο προβλέπουμε 4-5 ποτήρια ανά άτομο. Προβλέψτε και σαμπανιέρες, για να διατηρούνται δροσερά τα μπουκάλια στα τραπέζια. Αν δεν έχετε τόσες πολλές μπορείτε να προμηθευτείτε, να νοικιάσετε-μαζί με τα ποτήρια- ή να χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε άλλο αντί για σαμπανιέρα: λεκάνες, κουβάδες, βαρέλια, εκδρομικά ψυγειάκια, μέχρι και... παιδικά μπανάκια.

Ποσότητες

Υπολογίστε 10-15 μπουκιές ή μίνι μεριδούλες ανά άτομο και 200-250 γρ. ωμού κρέατος ή ψαριού, για το κυρίως ανά καλεσμένο. Επίσης για το κρασί υπολογίζουμε κατά μέσο όρο 2-4 ποτήρια κρασί στο άτομο. Αυτό όμως αν δεν έχουμε και άλλα ποτά. Σε περιπτώσεις μεγάλου αριθμού καλεσμένων, μια καλή και οικονομική λύση είναι οι επώνυμοι ασκοί ή και οι μεγάλες φιάλες που επιλέγουν κάποιοι παραγωγοί για να εμφιαλώσουν τα πιο καθημερινά κρασιά τους.

Κι αν φέρουν και τα παιδιά τους;

Ανάλογα με την ώρα της πρόσκλησης, είναι πιθανό κάποιοι καλεσμένοι σας να φέρουν μαζί τους και τα παιδιά τους. Για να μη σας τινάξουν το πάρτι στον αέρα, φροντίστε να έχετε κάτι ή και κάποιον να τα απασχολεί. Στήστε στον κήπο σας ένα μικρό παιχνίδι κήπου, κάτι με μπάλες σαν μπόουλινγκ, ένα παιχνίδι με κρίκους, κάποια επιτραπέζια ή αν προβλέπονται πολλά παιδιά απαραίτητος είναι ένας ψυχαγωγός, ένας «διασκεδαστής".

Μετά μουσικής...

Η μουσική επένδυση του (κάθε) πάρτι είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία του. Μην σκεφτείτε απλά να φέρετε στον κήπο το φορητό σας στερεοφωνικό. Κανείς δεν θα ακούει καλά και μόλις έρθουν οι πρώτοι καλεσμένοι θα αποδειχτεί πως κάνατε μια κακή επιλογή. Προτιμήστε να βρείτε ηχεία εξωτερικού χώρου και, αν δεν «το έχετε», ζητήστε από κάποιον να επιμεληθεί τη μουσική, σύμφωνα με τα γούστα σας. Αρχίστε από τη μουσική του background και σιγά-σιγά περάστε σε πιο χορευτικά κομμάτια, αν προβλέπετε πως οι καλεσμένοι σας θα χορέψουν. Αν μάλιστα ξέρετε πως έχουν προτιμήσεις ζητήστε τους να σας υποδείξουν αγαπημένες τους μουσικές.

Ο φωτισμός και τα άλλα

Όσο θα σκοτεινιάζει θα χρειαστείτε φώτα στα τραπέζια (και φωτεινές ενδείξεις προς την έξοδο και τα WC αν μιλάμε για μεγάλους χώρους), μη διστάσετε να τα σηματοδοτήσετε με κάποιο τρόπο και να έχετε τακτικά το νου σας ώστε αυτοί οι χώροι να παραμένουν καθαροί.
Μπαλόνια, πυροτεχνήματα και τα υπόλοιπα γκάτζετς προορίζονται για πιο τρανταχτά πάρτι γάμων, γενεθλίων ή σπουδαίων επετείων. Μην το παρακάνετε αν το πάρτι είναι στον κήπο ή την αυλή του σπιτιού σας.

Τι να μην κάνετε

Να μην βγάλετε τα καλά σας σερβίτσια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα, ποτήρια. Δεν χρειάζεται να μετράτε απώλειες.
Να μη σερβίρετε όλη την προβλεπόμενη ποσότητα του κάθε φαγητού εξαρχής, χωρίς να προνοήσετε πως κάποιοι καλεσμένοι σας θα έρθουν αργότερα και θα κινδυνέψουν να μείνουν νηστικοί ή ότι όλοι δεν τρώνε με τον ίδιο ρυθμό.
Να μην αφήσετε το μπουφέ σας στην τύχη του, χωρίς να επιβλέπετε το σερβίρισμα και την όψη που θα έχουν οι πιατέλες αφού θα έχει πια σερβιριστεί η πρώτη φουρνιά των καλεσμένων σας.
Να μην ελέγξετε καλά τι υπογράφετε και τις ρήτρες, κατά την ενοικίαση πάσης φύσεως εξοπλισμού για το πάρτι σας.
Να μην φροντίστε να έχετε πολλά τασάκια και κάδους για να πετάνε τα σκουπίδια.
Να έχετε πολύ δυνατά τη μουσική μετά από κάποια ώρα. Μην αγνοήσετε τους γείτονες. Ακόμα καλύτερα, καλέστε τους κι αυτούς.
Να μη ντυθείτε πολύ επίσημα για να νιώθετε άνετα και για να μην φέρετε σε δύσκολη θέση όσους ντύθηκαν απλά, όπως θα ταίριαζε σε ένα πάρτι σε κήπο ή αυλή.
Κι οπωσδήποτε, μην σκεφτείτε να μαγειρέψετε πολλά φαγητά. Είναι καλοκαίρι, είναι στον κήπο και πρέπει όλα να είναι απλά και σε ύφος χαλαρωτικό.

Ενδεικτικές διευθύνσεις
STYLEBOX εταιρεία ενοικίασης εξοπλισμού για κοινωνικές και εταιρικές εκδηλώσεις, Αλκυονίδων 8, Ν. Κηφισιά, τηλ. 210 8075 177, www.stylebox.gr
PARTY STORE διαδικτυακή εταιρία πώλησης ειδών για πάρτι www.partystore.gr
SENARIO EVENTS διαδικτυακή εταιρία ενοικίασης εξοπλισμού www.scenariogroup.com
SOUNDSTRUCK, ενοικίαση και εμπορία ηχητικού εξοπλισμού για πάρτι, Φυγίας 7, Ανθούπολη, Ίλιον, τηλ. 210 5768072, www.soundstruck.gr

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;