Follow us

H Κέρκυρα στο πιάτο μας

Εγκαινιάζοντας μια νέα σειρά θεμάτων εστιάζουμε στο γευστικό τοπίο των αγαπημένων καλοκαιρινών προορισμών. Η αρχή γίνεται με την Κέρκυρα, όπου η ιστορία, ο πολισμός, η μελωδία, η γαστρονομία, η αρχιτεκτονική, η παράδοση, τα τοπικά προϊόντα, οι αμμουδερές παραλίες, η νυχτερινή ζωή μπλέκονται σε ένα αφοπλιστικό χαρμάνι.

H Κέρκυρα στο πιάτο μας

Η Κέρκυρα στο πιάτο...

Η πολύχρονη παρουσία των Ενετών και των Άγγλων και η ολιγόχρονη των Γάλλων και των Ρώσων, είχαν ως αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερο μείγμα πολιτισμών, που αναμενόμενα επηρέασε και την γαστρονομία της Κέρκυρας. Παρόλα αυτά το Επτανήσιο νησί έχει μια ξεκάθαρη και αυθεντική τοπική κουζίνα με δυναμικές γεύσεις. Σταθερή βάση της είναι τα όσπρια, τα μπόλικα χόρτα από τα βουνά, τα λαχανικά, τα φρέσκα θαλασσινά και τα αρωματικά κρέατα. Οπωσδήποτε για να πείτε ότι γνωρίσατε και γευτήκατε το Κερκυραϊκό φαγητό θα πρέπει να δοκιμάσετε το Σοφρίτο, την Παστιτσάδα και το Μπουρδέτο. Σύμφωνα με τις παραδόσεις τα δυο πρώτα πιάτα σερβίρονται τις Κυριακές και τις γιορτές και το τελευταίο το χειμώνα, σήμερα όμως θα τα βρείτε σε αξιοπρεπείς εκδοχές σε αρκετές τοπικές ταβέρνες. Στο κέντρο ξεχωρίζει το εστιατόριο Παραδοσιακόν. Στην κουζίνα του αρχηγός είναι η κυρία Ελπίδα και ετοιμάζει τις νοστιμιές της με ελαιόλαδο από το αγρόκτημα του ιδιοκτήτη και μυρωδικά κομμένα χειρονακτικά από τους κήπους του νησιού. Στην Γαρίτσα δίπλα στα κύματα της θάλασσας δοκιμάστε την οικογενειακή ταβέρνα του κύριου Θεοτόκη. Η οικογένεια του από το 1963 μαγειρεύει σπιτικά τις γνήσιες συνταγές. Ο κύριος Θεοτόκης μας έδωσε τις συνταγές για τα 3 πιάτα κατατεθέν και τώρα μπορούμε να πειραματιστούμε και εμείς στην κουζίνα αλα Κερκυραϊκά.

Σοφρίτο

H Κέρκυρα στο πιάτο μας

Υλικά
Κρέας με άσπρη σάλτσα από σκόρδο
1.200-1500 μοσχάρι νουά ή φιλέτο
7-8 σκελίδες σκόρδο
2 φλιτζάνια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζ. ξύδι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλεύρι για το αλεύρωμα

Εκτέλεση: το μυστικό είναι στην αρχική επεξεργασία του κρέατος. Κόβουμε το ρόστο του μοσχαριού σε λεπτές φέτες και τις ανοίγουμε. Στην συνέχεια τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε. Φροντίζουμε να ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν. Στο ίδιο σκεύος ή σε διαφορετικό βάζουμε το τηγανισμένο κρέας και από πάνω ψιλοκόβουμε το σκόρδο προσθέτουμε λίγο λευκό κρασί , λίγο ξύδι και νερό και αφήνουμε το κρέας να μαλακώσει. Πριν τελειώσει το φαγητό ρίχνουμε και το ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε ελαφριά. Μπορούμε να το σερβίρουμε με πουρέ ή με ρύζι. Συμβουλή είναι να μην φοβηθείτε το σκόρδο θέλει μπόλικο και αυτό είναι το χαρακτηριστικό του πιάτου.

Παστιτσάδα

Υλικά
Μακαρόνια με κόκκινο κρέας
1 κιλό μοσχάρι μπούτι
½ κιλό μακαρόνια
½ κιλό ντομάτες ώριμες
3-4 κρεμμύδια
3-5 σκελίδες σκόρδο
300gr κεφαλογραβιέρα
1 φύλλο δάφνης
Διάφορα μπαχαρικά

Εκτέλεση: Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρέας μαζί με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Όταν ροδίσει και από τις δυο πλευρές χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά λίγο ξύδι ( εναλλακτικά κρασί κόκκινο ) . Στην συνέχεια προσθέτουμε το νερό το σκόρδο, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μαύρο και το κόκκινο πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το κύμινο και το φύλλο δάφνης και το αφήνουμε να βράσει. Στο τέλος βάζουμε τις ντομάτες . Για να έχουμε πετύχει την παστιτσάδα ή σάλτσα θα πρέπει να είναι σκούρα και πηχτή. Μετά ασχολούμαστε με τα μακαρόνια, τα βράζουμε τα σουρώνουμε και ρίχνουμε στην κατσαρόλα την σάλτσα και ανακατεύουμε. Η τελευταία πινελιά είναι η τοπική κεφαλογραβιέρα. Ένα extra tip: η χωριάτικη παστιτσάδα γίνεται με κόκορα και τα μακαρόνια είναι χοντρά.

Μπουρδέτο

Υλικά
Ψάρι με καυτερή κόκκινη σάλτσα
1.5 κιλό μπακαλιάρος ή σκορπιός ή γαλέος
1 κούπα λάδι
3 κρεμμύδια
Κόκκινο πιπέρι
1/3 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
1 πιπεριά κόκκινη
Αλάτι

Εκτέλεση: Τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ρίχνουμε νερό, πάρα πολύ κόκκινο πιπέρι και μια μικρή κόκκινη πιπεριά. Το αφήνουμε να πάρει βράσει και προσθέτουμε το ψάρι. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει με ανοιχτό το καπάκι. Όταν θα είναι έτοιμο και σβήσουμε το μάτι τότε θα βάλουμε το χυμό λεμονιού.

Το καλάθι των τοπικών προϊόντων

Το νησί του Ιονίου είναι ευλογημένο, το έδαφος, το κλίμα , η τοποθεσία , όλα συμβάλλουν στην ευδοκίμηση κλασικών ελληνικών αγαθών, όπως είναι η ελιά και το σταφύλι μέχρι εξωτικών, όπως είναι ο καρπός citrus Japonica. Όσο είστε στο νησί θα ανακαλύπτετε αυτά τα αποκλειστικά προϊόντα, τα κρασιά από τοπικές και σπάνιες ποικιλίες, την εγχώρια μπύρα με αρώματα του νησιού, το διάσημο κουμ κουάτ , την φρέσκια τσιστιμπίρα, το ποιοτικό βούτυρο, το γευστικό και πληθωρικό λουκάνικο, το καλό μανούρι και την πλούσια γραβιέρα. Το ταξίδι σας με την παρουσία τους θα συνδεθεί με αρώματα και γεύσεις ,που μπορείτε να πάρετε μαζί σας στο καλάθι της επιστροφής.

- για κρασί: Ποιοτικά κρασιά στο νησί είναι εκεί που το έδαφος είναι ξηρό, όπως στους Σιναράδες. Οι βασικές ποικιλίες είναι ο λευκός κακοτρύγης, ( όπως λέει και το όνομα του είναι δύσκολος στο τρύγο αλλά το αποτέλεσμα είναι ντελικάτο), το αρωματικό μοσχάτο, το μπρούσκο πετροκόριθο και το ποιοτικό Σκοπελίτικο.

Που θα τα βρείτε: στο οινοποιείο της οικογένειας Γραμμένου στους Σιναράδες και τους Αμπελώνες Corfu στα Καρουμπατικά Παρελίων.

- για κουμ κουάτ : Στα κινέζικα είναι το χρυσό πορτοκάλι και πραγματικά αυτός ο γιαπωνέζικος καρπός θυμίζει λιλιπούτειο πορτοκάλι. Ευδοκιμεί στην βόρεια Κέρκυρα κυρίως γύρω από τις Νύμφες και είναι ένα εξαιρετικό λικέρ αναζωογονητικό , αρωματικό και γλυκόπικρό. Πέρα από το να το απολαμβάνετε δροσερό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στην μαγειρική και περισσότερο στην ζαχαροπλαστική για γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα.

Που θα το βρείτε: Θ. Βασιλάκης στον Άγιο Ιωάννη , Εθνική Πέλεκα – Κέρκυρας (2661052440).

- για αλλαντικά: Η Κέρκυρα έχει πολύ νόστιμα σαλάμια. Τα κατεξοχήν είναι το τοσαλάδο και το νούμπουλο φουμικάδο από χοιρινό καπνιστό.

Που θα τα βρείτε: Στο πανέμορφο Acordo θα βρείτε τα παραδοσιακά αλλαντικά αλλά και υπέροχα γλυκά του κουταλιού και τοπικά τυριά. ( www.acordo.gr)

-για τσιτσιμπύρα: Την έφεραν στο νησί οι Άγγλοι το 19 αιώνα και από τότε έμεινε και έγινε σήμα κατατεθέν του νησιού. Φτιάχνεται κυρίως από πιπερόριζα και λεμόνι. Είναι αρωματική και προκαλεί ένα κύμα δροσιάς.

Που θα τη βρείτε: στο μαγαζί Corfu Spirit 2661097377.

Μπορείτε να την φτιάξετε και μόνοι σας. Σε ένα μπουκάλι 2 lt να ρίξετε μια κούπα ζάχαρης, και ? του γλυκού κουταλιού ξηρή μαγιά και να ανακατέψετε καλά. Στην συνέχεια προσθέτετε 2 κουταλιές τριμμένη πιπερόριζα και το χυμό ενός λεμονιού και κλείνετε το μπουκάλι για να ανακατέψετε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Μετά απογεμίζετε με νερό αφήνοντας, όμως περίπου 4 δάχτυλα, και σφραγίζετε το μπουκάλι. Τότε θα ξεκινήσει η ζύμωση και θα παραχθεί φυσικά το διοξείδιο του άνθρακα. Όταν το μπουκάλι δεν ζουλιέται βάλτε το στο ψυγείο να κρυώσει και μετά απολαμβάνετε την δική σας homemade τσιτσιμπύρα.

- για μπύρα: Στο νέο Ζυθοποιείο του κ. Καλούδη στον Αρίλλα οι μπύρες είναι φρέσκες και αφιλτράριστες, ώστε να προσφέρουν όλα τα καλά των δημητριακών και του λυκίσκου, όπως οι πρωτεΐνες και η βιταμίνη b. Η παραγωγή αφορά τις real ale. Ο διαχωρισμός έγινε πρώτα από τους Άγγλους σε μπύρες ale και real ale , για να διακρίνονται οι βιομηχανικές μπύρες από τις φυσικές. Στις 5 μπύρες που γεννάει η οικογένεια Καλούδη αναμιγνύονται Κερκυραϊκά υλικά , μέλι , λουλούδια , άνθη και βότανα. Η ναυαρχίδα και αυτή που ξεχωρίζω είναι η Ιόνιαν Επος. Από πίσω της κρύβεται η Οδύσσεια ,όταν ο Οδυσσέας έλαβε από τον Αλκίνοο τον Κρίθινο οίνο. Εκτός από την ιστορία η μπύρα αυτή αναβιώνει παιδικές μνήμες μέσα από τα βότανα, τα τοπικά λουλούδια και το μέλι. Πρέπει να τη δοκιμάσετε όπως και την Ionian pilsner. ( corfu beer , 2663052072)

Must taste

- Η επίσκεψη στο Ζαχαροπλαστείο Παπαγιώργη , στο κεντρικό καντούνι της πόλης για μοσχομυριστή φογάτσα, μάντολες και χειροποίητο παγωτό αγριοφράουλα ( 2661039474).
- Στο Βουλισμά ένα μικρό ζαχαροπλαστείο κρυμμένο σαν θησαυρός σε ένα μικρό στενάκι του κέντρου στην οδό Σεβαστιανού 35 για σιροπιασμένους μπολσεβίκους (2661038127).
- Για καφέ στον Μαύρο Γάτο, στην περιοχή Σπηλιά. Εκεί όπου έπινε το δικό του καφέ ο Σουλιώτης ήρωας όταν δολοφονήθηκε από τον Αλή Πασά.
- Για τζιτσιμπύρα ή κουμ κουάτ στο art cafe πίσω από τα μουσείο Ασιατικής τέχνης και δίπλα στο παράρτημα της εθνικής πινακοθήκης. Ο χώρος σε αυτό το καλλιτεχνικό στέκι είναι εξαιρετικός με έπιπλα art nouveau και θέα στο παλιό φρούριο, το Βίδο και τη θάλασσα.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;