Follow us

Sam Kass

Οι Ομπάμα, των οποίων η φυσική κατάσταση εντυπωσιάζει, γράφουν μια νέα σελίδα στη Βίβλο του στιλ. Αυτό συμβαίνει στην κουζίνα του White House και δεν είναι ανώδυνο.

Sam Kass

Zητώντας από τον προσωπικό σεφ που είχαν στο Σικάγο να μετάσχει στην ομάδα της Cristeta Comerford, επικεφαλής σεφ του Λευκού Οίκου, προκάλεσαν το είδος του σεισμού που συναρπάζει τόσο την Ουάσινγκτον όσο και τα mass media. Μπορεί η κουζίνα του Προέδρου να είναι δικομματική;

O καραφλός Sam Kass είναι ένα πολύ διακριτικό αγόρι, φανατικός οπαδός μια κουζίνας «healthy, local, sustainable». Το pedigree του περιλαμβάνει το πέρασμα από κάποιο ευρωπαϊκό εστιατόριο με αστέρι Michelin, χωρίς άλλες διευκρινίσεις, και θητεία στο κυριλέ Avec του Σικάγο. Επίσης φέρεται ως επινοητής του κουζινικού concept «Inevitable Table», όπερ σημαίνει service σπιτικής κουζίνας από υγιεινά και ντόπια προϊόντα.

Sam Kass

Τώρα καλείται να αναλάβει την αποστολή «φτιάχνω καλό φαΐ» για τις κόρες των Ομπάμα, του αγαπημένου πιάτου τους συμπεριλαμβανομένου του τσίλι. Τον Sam Kass τον παρομοιάζουν με το συμπαθέστατο Εγγλέζο Jamie Oliver. Εικάζεται μάλιστα ότι η άφιξή του μπορεί να βοηθήσει την οικονομία, αφού στέλνει ένα μήνυμα που εγκωμιάζει την τοπική γεωργία. Επιπλέον, συμμετέχει στη χάραξη της εθνικής πολιτικής περί παιδικής διατροφής, σχολικών γευμάτων και τακτικών καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας. Ήδη φρόντισε να εγκαταστήσει ένα βιολογικό λαχανόκηπο δίπλα στο γήπεδο του μπάσκετ, στη νότια πλευρά της προεδρικής κατοικίας. Η τελευταία που το έκανε ήταν η Eleanor Roosevelt, το 1943. Διαθέτει 55 ποικιλίες λαχανικών, μερικές από τις οποίες προέρχονται από το ζευγολατιό τού Thomas Jefferson. Τις γιατροπορεύουν καθη­μερινά οι οκτώ κηπουροί που συντηρούν τα 102 τ.μ. της καλλιεργούμενης γης. Το κόστος του δεν υπερέβη τα 150 ευρώ. Από τον Απρίλιο που εσπάρη η αλτάνα, η συγκομιδή ήταν 40 κιλά μαρούλια, μπρόκολα, φασολάκια και μελιτζάνες. Ο σεφ πάει και κόβει κάθε βράδυ. Κάποια γίνονται η μακεδονική σαλάτα του W. H. Τα υπόλοιπα καταλήγουν στη Miriam’s Kitchen, μια φιλανθρωπική οργάνωση που σιτίζει τους άστεγους της πρωτεύουσας. Όπως οι Κένεντι, οι Ομπάμα παίζουν καλά το παιχνίδι των συμβολισμών: δίνουν το παράδειγμα του πώς πρέπει να τρέφεται σωστά η Αμερική, η οποία υποφέρει από την παχυσαρκία. Ο Sam Kass επελέγη για να κάνει καλό στις αρτηρίες. Αλλά, κυρίως, στην εξουσία. «Το να μοιράζεσαι υγιεινό φαγητό, σε κάνει να μοιράζεσαι και καλά αισθήματα», έγραψε μια μαθήτρια δημοτικού σχολείου μετά την επίσκεψή της στο Λευκό Οίκο. Εγώ είμαι καχύποπτος στα καλά αισθήματα. Ξαναδιαβάζω Ραμπελέ.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…