Follow us

VIP Ολυμπιακή Γαστρονομία

Κυρίες και κύριοι, σας παρουσιάζουμε αποκλειστικά το μεγαλύτερο VIP τραπέζι του πλανήτη! Ο Gastone Lenotre, κορυφαίος πρεσβευτής της υψηλής γεύσης και της art de vivre a la frangaise, γαστρονομεί στην Αθήνα προς τιμήν των «Αθανάτων» και των VIP προσκεκλημένων των σημαντικότερων Ολυμπιακών Χορηγών. Διαπιστευτήρια, προθέσεις, γαστρονομικό concept, «σκηνικό», συν επτά αντιπροσωπευτικά ολυμπιακά πιάτα, που σχεδιάστηκαν και φωτογραφήθηκαν ειδικά για το ΕΥ στα άδυτα του Οίκου Lenotre, στο Παρίσι.

VIP Ολυμπιακή Γαστρονομία

Η πρώτη εικόνα που μου έρχεται πάντα στο μυαλό όταν αναφέρομαι στον Gaston Lenotre, έναν από τους πιο δημιουργικούς ζαχαροπλάστες του εικοστού αιώνα, είναι μια γιγάντια τούρτα-πύργος, ύψους 10 και διαμέτρου 7,5 μέτρων! Με αυτή τη «γλυκιά αναπαράσταση της ζωής του», όπως την ονόμασε, ο grande patissier γιόρτασε το Μάιο του 2000 στο Τροκαντερό -απέναντι από τον πύργο του Άιφελ- τα 80 χρόνια της ζωής του και τα 60 χρόνια της απίθανης διαδρομής του προς την επιτυχία. Σε αυτή τη μεγάλη γιορτή, στην οποία ήταν παρούσες οι πιο εμβληματικές φιγούρες της γαλλικής γαστρονομίας (Paul Bocuse, Alain Senderens, Pierre Gagnaire, Joel Robuchon, Roger Verge, Bernard Loiseau, Pierre Troisgros), του απονεμήθηκε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής -ως αναγνώριση για τη συμβoλή του στη διατήρηση και εξάπλωση της γαλλικής γαστρονομικής κληρονομιάς ανά τον κόσμο. Είναι σημαντικό να τον γνωρίσουμε, να μάθουμε για τον άνθρωπο που ο Οίκος του θα ταΐσει την creme de la creme των Ολυμπιακών επισκεπτών της Αθήνας.

Ο Gastron Lenitre είδε το ... γλυκό φως του ήλιου το 1920 σε ένα χωριό κατάφυτο από μηλιές, στην καρδιά της Νορμανδίας, από πατέρα ζαχαροπλάστη και μητέρα μαγείρισσα. Σε ηλικία δεκαέξι ετών το πρώιμα εκφρασμένο πάθος του για τη ζαχαροπλαστική τον οδηγεί στη γαλλική πρωτεύουσα- μαθητεύει σε μια patisserie, απ όπου θα αποκομίσει την εμπειρία της μαζικής παραγωγής. Το 1947 τον βρίσκει, μαζί πλέον με τη σύζυγο του Colette, στο δικό τους ζαχαροπλαστείο σε μια περιοχή μεταξύ Παρισιού και Deauville. Καινοτόμος και ανήσυχος, ανακαλύπτει νέες τεχνικές και συνταγές, και επαναφέρει στην επικαιρότητα πολλά ξεχασμένα, αλλά και παρεξηγημένα γλυκίσματα, δίνοντάς τους το προσωπικό του στίγμα και αναβαπτίζοντάς τα στο τόσο ιδιαίτερο στιλ του. Charlottes, bavaroises και mousses φρούτων γνωρίζουν μέρες γευστικής σαφήνειας και νέας αξιοπρέπειας. Απαρνείται τις βαριές, λιπαρές και προπαρασκευασμένες κρέμες βουτύρου. Οι δικές του κρέμες χαρακτηρίζονται από τη φρεσκάδα της στιγμής, είναι ελαφρές και βελούδινες.

Ένα ζαχαροπλαστείο στο σικ καρτιέ του Auteuill θα αποτελέσει το επόμενο βήμα του: η επιτυχία είναι άμεση. Ο Lenotre αρχίζει να μεταδίδει την τεχνογνωσία του απλόχερα και με πάθος ξέρει πώς να μετατρέπει τους μαθητές του σε άξιους συνεχιστές, Έτσι, το 1964 το πρώτο traiteur-patisserie (catering ζαχαροπλαστικής) δημιουργείται και εγκαινιάζεται με τόσο μεγάλη επιτυχία, που έχει βάλει εφεξής τη σφραγίδα της στην ιστορία του Οίκου.
Το 1968, χρονιά-σταθμός για τον patissier, η παραγωγή και n έρευνα συστεγάζονται σε ένα τεράστιο εργαστήριο και όλα τα φαγητά, γλυκά και παντός είδους εδέσματα μεταφέρονται στις boutiques με αυτοκίνητα-ψυγεία. Το 1970 οι παρισινές boutiques Lenotre ήταν τέσσερις, το 2004 ο αριθμός έχει διπλασιαστεί, ενώ n αλυσίδα απαριθμεί συνολικά 43 boutiques, διασκορπισμένες ανά τον κόσμο: στην Κορέα, στην Ιαπωνία, στην Αμερική, στο Μαρόκο, στη Γερμανία, στο Κουβέιτ, στη Σαουδική Αραβία και στην Τυνησία.

Το gourmet προφίλ του Οίκου, μέλους της Comite Colbert από το 1957, κοσμούν εστιατόρια όπως το Pre Catelan στο δάσος της Βουλόνης, με δύο αστέρια στον Guide Rouge, το Panoramique μέσα στο Stade de France, καθώς και το νεοαποκτηθέν Pavillon Elysee Lenόtre, ένα πολλαπλών χρήσεων κτίριο (cafe, bras-serie, boutique) στην ομώνυμη λεωφόρο.

Η αλυσίδα Lenόtre, που από το 1985 υποστηρίζεται από το διεθνή ξενοδοχειακό όμιλο Accor, είναι πλέον σε θέση να ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες: από ένα απλό γεύμα για δύο, μέχρι δεξιώσεις υψηλής αισθητικής και ανάλογων αξιώσεων για εκατοντάδες ανθρώπους. Όντας το σπουδαιότερο μέχρι στιγμής catering στη χώρα, οργανώνει περισσότερες από 6500 εκδηλώσεις το χρόνο -από dίners de gala και cocktails μέχρι buffets και ιδιωτικά ή επαγγελματικά γεύματα- στη Γαλλία και στο εξωτερικό.

Ο Οίκος έχει συνεισφέρει το υψηλά του know-how όχι μόνο σε υπέρκομψα events, όπως n τελετή έναρξης του Φεστιβάλ των Καvvών το 2000 ή τα μυθικά δείπνα και οι privees receptions στο Παλάτι των Βερσαλλιών, αλλά και σε διοργανώσεις όπου τα νούμερα των συμμετεχόντων προκαλούν ίλιγγο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη κορυφής στη Νίκαια, το Δεκέμβριο του 2000, σερβιρίστηκαν 43.000 κουβέρ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ ο Οίκος διεκπεραίωσε την τροφοδοσία του Club France 16.000 χλμ. μακριά από τη βάση του ως αποκλειστικός caterer στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το 1998 παρείχε ένα εκατομμύριο γεύματα σε δέκα διαφορετικές πόλεις, σε διάρκεια μόλις ενός μηνός!

Αθήνα καλεί Lenotre

VIP Ολυμπιακή Γαστρονομία
Ασκήσεις... υψηλής γαλλικής γαστρονομίας από «μαθητές» του Gastone Lenotre. Στο κέντρο ο chef sommelier του Οίκου, Oliver Poussier, «Καλύτερος Sommelier στον Κόσμο για το 2000».

Με την εμπειρία τέτοιων διοργανώσεων στο παλμαρέ του και τη σφραγίδα της υψηλής εστίασπς a la francaise, η συμμετοχή του Gaston Lenόtre στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ήταν αναμενόμενη. Έτσι, ο Οίκος αναλαμβάνει κατ αποκλειστικότητα, στο Ολυμπιακό Στάδιο (σε ειδικά διαμορφωμένα «περίπτερα»), την τροφοδοσία και εστίαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, των σημαντικότερων χορηγών και των VIP προσκεκλημένων τους. Μια guest lίst πράγματι βαρύνουσα, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ πολλών άλλων, και τους 148 «Αθανάτους». Μεγάλοι εθνικοί χορηγοί, όπως n Alpha Bank, ο ΟΤΕ και n Heineken, διεθνείς χορηγοί όπως η Coca-Cola, n Samsung, το Sports IIlustrated του ομίλου Time Inc., n Jet Set Sports (επίσημος Υποστηρικτής των Ολυμπιακών Αγώνων) και n USOC (Ολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών, ο μοναδικός φορέας στις ΗΠΑ που υποστηρίζει σε όλα τα επίπεδα την αμερικανική συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες), αλλά και το NBC (που έχει εξασφαλίσει τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης των Αγώνων για τις ΗΠΑ) εμπιστεύτηκαν την πείρα, τη δημιουργικότητα και τη γαστρονομική παράδοση Lenόtre, για να ευχαριστήσουν και να εντυπωσιάσουν τους υψηλούς καλεσμένους τους. Στο πλαίσιο της συνεργασίας ανάμεσα στον όμιλο Accor (στον οποίο ανήκει ο Οίκος) και την Ολυμπιακή Γαλλική Επιτροπή, ο Lenόtre θα αναλάβει επίσης την τροφοδοσία του Club France στον Πειραιά (ένα κλαμπ που φέρνει κοντά τους Γάλλους που διαμένουν στην Αθήνα), το οποίο, επ ευκαιρία των Αγώνων, θα παίξει το ρόλο του οικοδεσπότη, δεξιωνόμενο τους αθλητές, τους δημοσιογράφους και τις εξέχουσες προσωπικότητες που θα έρθουν από τη Γαλλία.

Σύμφωνα με στοιχεία που μας παραχώρησε n Alexandra Peyromaure (διευθύντρια επικοινωνίας του Οίκου Lenόtre), υπολογίζεται ότι τις ημέρες των Αγώνων θα σερβιριστούν συνολικά 65.000 VIP κουβέρ. Δύο λέξεις αποδίδουν το credo της γαστρονομικής οργάνωσης του «ολυμπιακού τραπεζιού»: προσαρμοστικότητα, όσον αφορά τη σύνθεση και επιλογή του μενού, και ελαστικότητα στην εξυπηρέτηση των VIP προσκεκλημένων. Η τεχνογνωσία του Οίκου προσαρμόζεται στην ελληνική γαστρονομία, την αξιοποιεί και την προβάλλει για πρώτη φορά, πληροφορηθήκαμε, θα υπάρχει τόσο έντονο το εθνικό στοιχείο μιας διοργανώτριας χώρας στο concept του μενού. Το οποίον: n Μεσογειακή Διατροφή, μέσω της ελληνικής κουζίνας (με ντόπια, επιλεγμένα προσεκτικά και με έμφαση στη φρεσκάδα και την ποιότητα τους, προϊόντα), έχει μια εξαιρετική ευκαιρία για διεθνή προβολή.

Όσον αφορά το ύφος των υπηρεσιών, ο οίκος Lenόtre θα κινηθεί με ελαστικότητα, δίνοντας στους χορηγούς τη δυνατότητα επιλογής: μπουφέ με χαλαρό και νεανικό ύφος για όσους προτιμούν μια πιο decontracte ατμόσφαιρα, καθιστό με official και εντυπωσιακό στήσιμο των τραπεζιών, για περιστάσεις που απαιτούν επισημότητα. Το «design » των εδεσμάτων και της όλης παρουσίασης, αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής εμπειρίας του Οίκου, έχει επηρεαστεί από στοιχεία και χρώματα της ελληνικής φύσης: οι πάγκοι όπου θα σερβίρονται τα φαγητά θα είναι συνθέσεις από γυαλί (κυρίαρχο υλικό, που θα δουλευτεί σε διάφορες φόρμες, σχήματα και αποχρώσεις) και νερό, σε χρώματα γαλάζια και κίτρινα, ώστε να επιτείνουν την εντύπωση της διαφάνειας και της ελαφρότητας- οι στολές των maitres dhόtel θα «παίζουν» με τα χρώματα της κανέλας και της ελληνικής γης, υπενθυμίζοντας, χωρίς να αφίστανται από το chic, τον sport χαρακτήρα της διοργάνωσης.

Οι Very Important προσκεκλημένοι θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν τις σινιέ γαστρονομικές προτάσεις Lenόtre, με τη συνοδεία κορυφαίων ελληνικών κρασιών - η επιλογή των οποίων έγινε από μια διασημότητα στο χώρο της οινολογίας, τον Olivier Poussier, chef sommelier τoυ Οίκου και «Καλύτερου Sommelier στον Κόσμο» για το 2000. Η αντιπροσωπεία Lenόtre (chefs κουζίνας, ζαχαροπλάστες και συντονιστές), με επικεφαλή chef τον Fabrice Prochasson, αποτελείται από 40 μέλη, τα οποία θα συνεργαστούν και θα εναρμονιστούν με 250 άτομα από εντόπιο εργατικό δυναμικό, που θα επιλεγεί και θα εκπαιδευτεί ειδικά για την διοργάνωση.

Τέλος, το Olympic Catering, θυγατρική εταιρία του γκρουπ Everest, θα στηρίξει με το εργαστήριο παραγωγής των 2000 τετρ. μ και τις υποδομές του την πραγματοποίηση του λαμπρού VIP project.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;