Follow us

Κωλοχτύπα

Για την κωλοχτύπα διάβασα μια υπέροχη περιγραφή σε site ψαράδων. Είναι, λέει, αυτό το ον που μοιάζει με εργοταξιακό μηχάνημα εκσκαφής. Το ζήτημα είναι ότι αυτός ο εκσκαφεύς της θάλασσας είναι υπέροχα νόστιμος – σαν το αστακό, αλλά με πιο ρουστίκ γεύση– και τον βρίσκεις σε μεγαλύτερους πληθυσμούς στις ελληνικές θάλασσας. Προ μερικών ετών κατέκτησε τα δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας, όταν τον σύστησαν στους Αθηναίους ο Λαζάρου, ο Καραμολέγκος και ο Κόλλιας. Κοιτίδα των κωλοχτυπών τα Δωδεκάνησα. Εντάξ

Κωλοχτύπα

Για να την εξασφαλίσεις στο πιάτο σου, μπορείς να ακολουθήσεις δύο τακτικές:

Α) Βουτάς στη θάλασσα κοντά σε βράχους με κάθετες ρωγμές. Για να την εντοπίσεις χρειάζεται καλό ψαχτήρι με φακό. Μόλις τη συναντήσεις, την αρπάζεις θαρραλέα με το χέρι, καθώς αν τη χτυπήσεις με καμάκι κινδυνεύει να χυθεί το κρέας της. Στην παραλία πλέον, τη ζεματάμε για λίγο στην κατσαρόλα και μετά τη σχίζουμε στα δύο και την πετάμε στα κάρβουνα, κάνοντας την προσευχή μας να μην παραψηθεί, οπότε καταστρέφεται – τζάμπα τόσο υποβρύχιο ψάρεμα.

Τώρα, αν αυτό σου φαίνεται πολύ περίπλοκο, είσαι τύπος Β: Ξυπνάμε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, που έχουμε κλείσει μέσα στην παλιά πόλη της Ρόδου (τώρα, αν αυτό είναι το υπέροχο fashion hotel Nikos-Takis, ακόμη καλύτερα). Αφού πάρουμε πρωινό, φεύγουμε από τις πίσω πύλες του κάστρου, την πύλη του Αγίου Ιωάννου φερειπείν, για να μη χαλαστούμε από τις ορδές των τουριστών, και περνάμε όλη μας την ημέρα σε μια ερημική παραλία στη νότια Ρόδο, στον Άγιο Γεώργιο ας πούμε.

Επιστρέφοντας το βράδυ, κατευθυνόμαστε στον Αλέξη, τη διάσημη ψαροταβέρνα στην οδό Σωκράτους. Και αυτή την ώρα έχει τουρίστες, αλλά με τα νυχτερινά φώτα το σκηνικό γλυκαίνει. Καθόμαστε στην αυλή και παραγγέλνουμε τα απολύτως αναγκαία. Μια-δυο σαλάτες, άντε και ένα ορεκτικό όπως συμιακό γαριδάκι (άλλη καταπληκτική περίπτωση, που αξίζει ειδικό κεφάλαιο), ώστε να κρατήσουμε όλη μας την όρεξη για την κωλοχτύπα. Μας τη σερβίρουν έτοιμη στο πιάτο. Την τρώμε. Χρόνος προετοιμασίας 24 ώρες.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…