Τα δέκα πιο ποιοτικά έθνικ εστιατόρια του Λονδίνου

Νταϊάνα Σαλεβουράκη 01/02/2010

Από την αφοπλιστική ποικιλία εστιατορίων που σερβίρουν εθνικές κουζίνες, επιλέξαμε τα δέκα που βρίσκονται «στον αφρό των ημερών» και προσφέρουν μια στο σύνολό της συναρπαστική εμπειρία εστίασης. Άλλωστε, το Λονδίνο, η πρωτεύουσα των εξωτικών γεύσεων του κόσμου, προσφέρεται για τέτοιου είδους γευστικά ταξίδια.

Το πολυ-πολιτισμικό εύρος δεν είναι ένα στοιχείο καινούριο στο λονδρέζικο σκηνικό της εστίασης, όπως για παράδειγμα συμβαίνει σε πρωτεύουσες σαν την Αθήνα. Εξελίχθηκε σε βάθος χρόνου και αποτελεί πλέον ένα δεύτερο «επίπεδο ανάγνωσης» που φτάνει στο σημείο να ανατροφοδοτεί τις αυθεντικές τοπικές κουλτούρες.

Θέλοντας να ρίξουμε μια πιο διεισδυτική ματιά στην κουζίνα των χωρών που δεν αντιπροσωπεύονται συχνά σε χώρες όπως η Ελλάδα, επιλέξαμε δέκα από τα καλύτερα έθνικ εστιατόρια με βάση την καλή ποιότητα του φαγητού, την ενδιαφέρουσα διακόσμηση και το άψογο σέρβις, την πειραματική και συνεχώς εξελισσόμενη κουζίνα τους, καθώς και τη γενική ατμόσφαιρα και το κοινό τους. Ορισμένα αντιπροσωπεύουν κουζίνες στην «παραδοσιακή» τους εκδοχή (Nipa, Gaucho, Wahaca), άλλα έχουν διαφοροποιήσει δημιουργικά την εθνική κουζίνα τους (Royal China Club, Noura, El Pirata de Tapas, Mint Leaf) και κάποια είναι fusion (Suka, Sushinho). Τέλος, υπάρχει και ένα βραβευμένο με αστέρι Michelin για τους πειραματισμούς του (Rasoi).

El pirata de tapas / Ισπανική κουζίνα
El pirata de tapas

El pirata de tapas

Δημιούργημα του Ισπανού Roberto Mata και «αδερφάκι» του πετυχημένου εστιατορίου El Pirata στο Mayfair, το El Pirata de Tapas στο Westbourne Grove είναι ένα κομψό, σοφιστικέ και χαλαρό ισπανικό tapas bar-restaurant που προσελκύει, με την καλοσχεδιασμένη εσωτερική διακόσμηση και τον ατμοσφαιρικό φωτισμό του, τους hip νέους σχεδιαστές της ευρύτερης περιοχής (Notting Hill, Ladbroke Grove), καθώς και τους food-loving fashionistas. Το εστιατόριο εκτείνεται σε δύο ορόφους. Στο ισόγειο κυριαρχούν το κρεμ, τα ξύλινα πατώματα και τα έπιπλα από μαόνι με πινελιές από κόκκινο της Rioja. Στο υπόγειο, το στιλ είναι πιο αλέγρο, ισπανικό, με κρεμασμένα χοιρομέρια και πλακάκια προερχόμενα από πραγματικό κρεοπωλείο! Η cocina nueva του chef Omar Allibhoy προσφέρει παραδοσιακά tapas, τα οποία όμως έχει αναμορφώσει για τους κοσμοπολίτες πελάτες του. Η λίστα ισπανικών -μόνο- κρασιών, επιλεγμένων ένα προς ένα από τον ιδιοκτήτη, περιλαμβάνει μια γκάμα ευρύτατη: από ένα απολαυστικότατο Terras Gauda 2007, Albarino Rais Baixas (£36) μέχρι ένα υπέροχο και σπάνιο μπουκάλι Aro Muga 2004 (£240). Προτείνουμε ένα Marques de Riscal Reserva 2003, Tempranillo Rioja (£31). Tα tapas είναι μικρά κι έτσι μπορείτε να δοκιμάσετε μεγαλύτερη ποικιλία: τραγανό τηγανητό χταπόδι με πάπρικα, τηγανητές πίνες, πουρέ από κουνουπίδι αρωματισμένο με μανταρίνι, σιγοψημένο επί έξι ώρες pork belly (ένα αρκετά λιπαρό αλλά νόστιμο κομμάτι κρέατος που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα gastropubs), πουρέ από αχλάδι και καυκί με κόκκινο κρασί, μάγουλα χοιρινού, πατάτες κομφί με σάλτσα σαγκρία. Κλείστε με ένα από τα ισπανικά brandies ή liqueurs. 115 Westbourne Grove, τηλ. 020 77255000, www.elpiratadetapas.co.uk

Gaucho / Αργεντίνικη κουζίνα
Gaucho

Gaucho

Ένα ακόμη Gaucho, το νεότερο της ομώνυμης αργεντίνικης εταιρείας εστιατορίων, άνοιξε τις πόρτες του στη γαστρονομική γειτονιά της Charlotte Street στη Fitzrovia. Gaucho σημαίνει κρέας ποιότητας, μια μεγάλη λίστα καλών κρασιών, υπέροχη διακόσμηση, συν το καταπληκτικότερο σέρβις του Λονδίνου – και το νέο εστιατόριο στη Charlotte Street δεν απογοητεύει σε όλα τα παραπάνω. Το κρέας, αργεντίνικης προέλευσης πάντα, έχει βεβαίως την τιμητική του· θα έχετε, κατά τον chef Douglas Rodriguez, μόνο να διαλέξετε ποιο ακριβώς φιλέτο προτιμάτε. Το κρέας είναι τόσο μαλακό που τα μαχαίρια του εστιατορίου θα μπορούσαν να είναι συμβατικά και όχι steak knifes! Εδώ μπορείτε να απολαύσετε σε όλο της το μεγαλείο μια σωστά κομμένη, σιτεμένη και ψημένη μοσχαρίσια μπριζόλα του ενός κιλού! Για πρώτο, ποντάρετε σ’ ένα από τα πολυβραβευμένα Nuevo Latino Ceviches, καθώς και στις τηγανητές με πικάντικο τσορίθο-γλυκοπατάτες. Στο μπαρ θα πιείτε ένα από τα καλύτερα mojito του κόσμου, αλλά μην περιοριστείτε στα κλασικά – το νέο cocktail menu κρύβει αρκετές εκπλήξεις. Ο Zev Godik, ιδιοκτήτης των Gaucho, έχει διαλέξει 150 αργεντίνικα κρασιά τα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε στο Wine Room, πριν να σας οδηγήσουν στο τραπέζι σας. 60 Charlotte Street, τηλ. 020 75806252, www.gauchorestaurants.co.uk

Mint Leaf lounge / Ινδική κουζίνα
Mint Leaf lounge

Mint Leaf lounge

Στην καρδιά του εμπορικού κέντρου του Λονδίνου, δυο βήματα από την Τράπεζα της Αγγλίας στο City, το Mint Leaf Lounge βρίσκεται σε ένα επιβλητικό κτίριο, το οποίο πάλαι ποτέ στέγαζε τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας NatWest. Ο επιβλητικός αυτός εξαιρετικά ψηλοτάβανος χώρος έχει αναδιαμορφωθεί με σεβασμό προς την αρχιτεκτονική του κτιρίου, ενώ διατηρήθηκαν οι δραματικές λεπτομέρειες του αρχικού εσωτερικού: στο Champagne Bar που βρίσκεται στον ημιόροφο, για παράδειγμα, διατήρησαν το μεγάλο ρολόι της τράπεζας, ενώ το μήκους δεκαέξι μέτρων μπαρ συνδυάζεται με κρεμ δερμάτινα καθίσματα και ατμοσφαιρικό φωτισμό – που υποστηρίζουν υπαινικτικά μια executive αίσθηση. Η εκτεταμένη λίστα των ποτών του μπαρ (400 είδη οινοπνευματωδών) συμπεριλαμβάνει και 100 εξωτικά cocktails που σερβίρονται με ινδικά snacks και διάφορα μικρά πιάτα με μεζέδες. Χαλαρώστε σε κάποιο από τα δερμάτινα καθίσματα του lounge και δοκιμάστε το signature ποτό τους, το Porn Star Martini (βανίλια, φρούτο του πάθους, passoa και σαμπάνια). Την αίθουσα του φαγητού ορίζουν επιβλητικά ξύλινα διαχωριστικά από σκούρα αμερικανική καρυδιά. Το επίσημο εστιατόριο των 90 θέσεων προσφέρει σύγχρονη ινδική κουζίνα, ένα μενού επιμελημένο με επιδεξιότητα από τον επικεφαλής σεφ Paul Dhayalan. Ξεκινήστε με άγριες αφρικανικές jumbo καραβίδες και κοτόπουλο Tikka με kaffir lime και συνεχίστε με στήθος πάπιας με ρύζι μπασμάτι και μαύρες φακές καθώς και πουρέ καπνιστής μελιτζάνας με πάπρικα. Για το επιδόρπιο, υπάρχει και δοκιμαστικό πιάτο που συμπεριλαμβάνει kulfi από μάνγκο, creme brulee με σαφράν, κρέμα masala «Chai», brownie με σοκολάτα και μαύρο κάρδαμο και τάρτα λεμόνι. 12 Angel Court, τηλ. 020 76000992, www.mintleaflounge.com

Nipa / Ταϋλανδέζικη κουζίνα
Nipa

Nipa

Ποιος θα υποψιαζόταν ότι ένα μονολιθικό τσιμεντένιο κτίριο των sixties, το Royal Lancaster Hotel, θα έκρυβε αυτό το γαλήνιο, αυθεντικό ταϋλανδέζικο εστιατόριο! Κι όταν λέμε αυθεντικό, το εννοούμε: από τους επενδυμένους με ξύλο τοίχους, τα ξυλόγλυπτα καθίσματα και τα διακοσμητικά αντικείμενα (όλα κατασκευασμένα στην Ταϋλάνδη) μέχρι τα στρωμένα με λουλούδια τραπέζια – και βεβαίως την κουζίνα. Επικεφαλής σεφ του εστιατορίου είναι η Nongyao Toopchoi, όπως επίσης γυναίκες είναι και οι έξι βοηθοί και οι σερβιτόρες. Όλες μαζί προσφέρουν μια όμορφη εμπειρία εστίασης με επίκεντρο ένα καλοστημένο μενού, το οποίο περιλαμβάνει πολλά, όχι τόσο γνωστά ταϋλανδέζικα πιάτα, καθώς και τα κλασικά φαβορί. Δοκιμάστε tod man pla (τηγανισμένα κέικ ψαριού) ή poo nim (τηγανητό καβούρι με μαλακό κέλυφος σερβιρισμένο με σάλτσα δαμάσκηνου) για πρώτο, και κατόπιν ένα από τα Thai green ή red κάρι– σπεσιαλιτέ της σεφ-, για τα οποία χρησιμοποιεί το αγαπημένο της υλικό, τις ταϋ­λανδέζικες μελιτζάνες. Μια ήρεμη και «σίγουρη» επιλογή είναι και τα παραδοσιακά pad Thai, τηγανητά noodles με γαρίδες. Αν θέλετε να δοκιμάσετε πέντε διαφορετικά πιάτα (ένα πρώτο, δύο κύρια, ρύζι ή noodles και ένα γλυκό), ζητήστε ένα khanto, κάτι σαν ταϋλανδέζικο bento box. Μην παραλείψετε να παραγγείλετε ένα από τα εμφιαλωμένα φυσικά νερά από την εξαιρετική τους λίστα. Royal Lancaster Hotel, Lancaster Terrace, τηλ. 020 75516039 www.niparestaurant.co.uk

Noura / Λιβανέζικη κουζίνα

Τα τέσσερα λιβανέζικα εστιατόρια Noura του Λονδίνου είναι «αδερφάκια» των Noura Brasseries του Παρισιού και έχουν το καθένα δια­φορετική διακόσμηση· το Noura Jermyn Street σίγουρα είναι το πιο εντυπωσιακό. Διακοσμημένο από μία από τις γνωστότερες διακοσμήτριες της Τουρκίας, την Zeynep Fad?ll?oglu, το εστιατόριο σε βάζει σε οριεντάλ διάθεση, με έναν τεράστιο κόκκινο τοίχο καλυμμένο με μικρά στρογγυλά καθρεφτάκια, άπλετα διακοσμητικά στοιχεία που θυμίζουν τη Μέση Ανατολή, και τα πολύχρωμα μεταξωτά μαξιλάρια που υπάρχουν παντού. Η ατμόσφαιρα γίνεται πιο αραβική, όταν τα βράδια ο DJ παίζει μουσική ιδανική για χορό της κοιλιάς, αλλά ακόμα και τα μεσημέρια το εστιατόριο είναι γεμάτο κόσμο – συνήθως το σικάτο κοινό που ψωνίζει στη Jermyn Street και σχεδιαστές που δουλεύουν στα κεντρικά γραφεία της Burberry. To «light» menu (που δεν είναι και τόσο light) συμπεριλαμβάνει υπέροχους κλασικούς μεζέδες: βελούδινη moutabal (καπνιστή μελιτζανοσαλάτα), ολόφρεσκη σαλάτα μπαμπαγκανούζ, χούμους, ψιλοκομμένο ταμπουλέ (μαϊντανοσαλάτα), λεμονάτους ντολμάδες, σπανακοπιτάκια και μικρά, καλοφτιαγμένα φιτίρ (αραβικές κρέπες). Για κύριο πιάτο διαλέξτε ένα shish taouk (κοτόπουλο σουβλάκι) ή shawarma (γύρο) κοτόπουλου ή αρνιού. Είναι σχετικά δύσκολο να πετύχετε ένα σωστό kibbeh bissayniyeh, στο Noura όμως θα απολαύσετε αυτό τον ιδιότυπο μεζέ σε σχήμα κουκουνάρας (μείγμα λιανισμένου αρνίσιου κρέατος με πληγούρι και κουκουνάρι που, αντίθετα με το kibbeh nayyeh, είναι τηγανητό). Αξίζει να δοκιμάσετε και λιβανέζικο κρασί –ένα Chateau Musar, ένα Chateau Kefraya ή ένα Chateau Ksara– καθώς και arak. Τα halawat eljebu (σιροπιαστά «δάχτυλα» γεμιστά με τυρί και αρωματισμένα με πορτοκαλόνερο) είναι όμορφη κατάληξη. 122 Jermyn Street, τηλ. 020 78392020, www.noura.co.uk

Rasoi / Ινδική κουζίνα
Rasoi

Rasoi

Στεγασμένο σε ένα κομψό σπίτι του Chelsea το βραβευμένο με ένα Michelin αστέρι εστιατόριο του Ινδού chef Vineet Bhatia εκπέμπει μια καλαισθησία που σε χαλαρώνει. Το εσωτερικό, σε αποχρώσεις της σοκολάτας, χαρακτηρίζεται από μεταξωτές κουρτίνες, ινδικές διακοσμητικές μάσκες και έργα τέχνης. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που εισέρχεσαι στο Rasoi, σε καλωσορίζει μια ατμόσφαιρα πλούσια στο ινδικό στιλ και φιλόξενη, αλλά όχι παραφορτωμένη, δίνοντάς σου την αίσθηση ότι μπαίνεις σε ιδιωτική κατοικία ως προσκεκλημένος παρά σε εστιατόριο. Η κουζίνα του εστιατορίου είναι δημιουργική ινδική, καθώς ο Bhatia συνεχίζει να πειραματίζεται με τις γεύσεις. Πίνες πασπαλισμένες με τσίλι συνδυάζονται αρμονικά με πουρέ από κουνουπίδι. Άψογα σοταρισμένο φιλέτο ιππόγλωσου (sea bass) σερβίρεται με σάλτσα ινδοκάρυδου και πατάτες tandoori (φούρνου). Αστακός με τζίντζερ και τσίλι φτάνει στο τραπέζι πασπαλισμένος με σκόνη κακάο. Δοκιμάστε και ένα «chocomosa» (samosa γεμιστό με σοκολάτα) ή ένα παγωτό με ροδοπέταλα και φυσική βανίλια για επιδόρπιο. Το φαγητό του Rasoi θα σας μείνει αξέχαστο και είναι ιδανική εισαγωγή στην ινδική gourmet γεύση.
10 Lincoln Street, τηλ. 020 72251881, www.rasoirestaurant.co.uk

Royal China Club / Κινέζικη κουζίνα
Royal China Club

Royal China Club

Ανήκει στη δημοφιλή αλυσίδα εστιατορίων Royal China, όμως η λέξη «club» υπονοεί αποκλειστικότητα όχι μόνο στη διακόσμηση, αλλά και στην ποιότητα της κουζίνας του. Οι διακριτικά διακοσμημένοι χώροι του –τοίχοι καλυμμένοι με παραβάν από μπαμπού, ενυδρεία με γιγάντιους αστακούς και ψάρια, μαύρο και χρυσό– είναι μια όαση ηρεμίας όπου σερβίρεται υψηλή καντονέζικη κουζίνα. Η προσοχή στην ποιότητα και τις λεπτομέρειες είναι φανερή από τη πρώτη γουλιά του αρωματικού premier jasmine tea. Τα παραδοσιακά και ασυνήθιστα dim sum τους (σερβίρονται για μεσημεριανό, όπως το συνηθίζουν οι Κινέζοι) είναι μικρά δείγματα τελειότητας. Δοκιμάστε scallop και Dover sole cheung fun (φρέσκα θαλασσινά μέσα σε dumpling) και τηγανητά dumplings με ρίζα taro. Ακόμα και απλά πιάτα, όπως τα τηγανητά κεκάκια από ρέβα, έχουν φτάσει σε νέα ύψη. Για δείπνο, ξεκινήστε με μια σούπα με πτερύγιο καρχαρία ως πρώτο και συνεχίστε με αστακό με κρεμμυδάκια, τζίντζερ. Μη χάσετε την πουτίγκα από μάνγκο: η καλύτερη του Λονδίνου. 40-42 Baker Street, τηλ. 02074863898 www.royalchinagroup.co.uk

Suka (Sanderson Hotel) / Μαλαισιανή κουζίνα
Suka

Suka

Η μαλαισιανή κουζίνα αποτελεί συνδυασμό πολλών κουζινών της νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά κυρίως της ινδονησιακής και της κινέζικης. Ένα από τα εστιατόρια της αλυσίδας China Grill Management, το Suka, προσφέρει σύγχρονη μαλαισιανή κουζίνα με εποχιακό μενού, που διαχωρίζει κατηγορίες φαγητού –οστρακοειδή, ψάρια, χοιρινά, λαχανικά και πουλερικά– όπως ακριβώς στη Μαλαισία. Οι νέες μειωμένες μερίδες και οι τιμές των πιάτων σε υποχρεώνουν να διαλέξεις τρία-τέσσερα πιάτα, δίνοντάς σου την ευκαιρία να δοκιμάσεις περισσότερες γεύσεις. Consultant chef του Suka είναι ο Zak Pelaccio, ο οποίος φημίζεται για τις δεξιότητές του στις γεύσεις της νοτιοανατολικής Ασίας (βλέπε 5 Ninth και Fatty Crab, στη Νέα Υόρκη). Το μενού συμπεριλαμβάνει ελαφριά πιάτα όπως τραγανό κοτόπουλο, πεπόνι με μπαχαρικά ή nasi goring (παραδοσιακό τηγανητό ρύζι με ομελέτα και γαρίδες). Ξεχωρίζουν τα terlagi-lagi (καβούρι με τσίλι), suka sliced steak (φιλέτο με πικάντικη σαλάτα κρεμμυδιού, σκόρδα τουρσί και χυμό τσίλι) και η σαλάτα με παπάγια και pork belly (κάτι σαν πανσέτα). Από τα επιδόρπια, ποντάρετε σε ένα suka trifle (κρέμα ταπιό­κα-καφές, παντεσπάνι αρωματισμένο με pandan και καραμελωμένες μπανάνες) ή στο φοντάν σοκολάτας αρωματισμένο με kaffir lime. Το ποτό που θα συνοδεύσει το φαγητό σας μπορεί άνετα να είναι κάποιο από τα υπέροχα cocktails όπως Strawberry & Chilli Margarita (τεκίλα, creme de fraiche, χυμός από kalamanzi lime και μια ιδέα τσίλι) ή ένα Μangopolitan (mango, vodka και Cointreau). 50 Berners Street, τηλ. 020 73001444, www.sandersonlondon.com

Sushinho / Fusion ιαπωνική κουζίνα

Η Βραζιλία έχει τους περισσότερους Γιαπωνέζους μετανάστες στον κόσμο (1,5 εκατομμύριο)· γι’ αυτό η γιαπωνέζικη κουζίνα έχει μεγάλη επιρροή στη βραζιλιάνικη: Υπάρχουν πάρα πολλά γιαπωνέζικα εστιατόρια τόσο στο Σάο Πάολο όσο και στο Ρίο. H λέξη sushinho είναι συνδυασμός της λέξης «sushi» με το «-inho» (μικρό). Τα sushi λοιπόν υπερισχύουν στο μενού, αλλά έχουν... βραζιλιάνικη γεύση. Διαφόρων ειδών ceviches και σαλάτες καθώς και uramaki (rolls) και temaki (κωνικά hand-rolls) είναι φτιαγμένα με τροπικά φρούτα (μάγκο και καρύδα). Δοκιμάστε μια hijiki sashimi pizza (περισσότερο σκανδιναβικό crispy bread με σολομό, παρά πίτσα), τραγανή κοιλιά χοιρινού με πουρέ feijoada (φέτες από σιγομαγειρεμένο τρυφερό χοιρινό που δεν θυμίζουν όμως το βραζιλιάνικο πρωτότυπο). Το μοναδικό πραγματικά βραζιλιάνικο πιάτο είναι bolo de pamonha, ένα καλαμποκίσιο κέικ, που εδώ σερβίρεται με σορμπέ σμέουρων. To sushinho φημίζεται και για το μενού των cocktail του, που συμπεριλαμβάνει βραζιλιάνικες batida (κοκτέιλ με βάση την cachaca) και τη διάσημη Caipirinha, αλλά και τη νεότερη εκδοχή της, τη Sakeirinha (Caipirinha με γιαπωνέζικο Sake, αντί για cachaca). Η εσωτερική διακόσμηση είναι και αυτή East-West fusion ή τουλάχιστον μια Chelsea εκδοχή της γιαπωνέζικης αφαίρεσης. 312-314 King’s Road, τηλ. 020 73497496, www.sushinho.com

Wahaca / Μεξικάνικη κουζίνα
Wahaca

Wahaca

Η μόνιμη ουρά από ανθρώπους που περιμένουν, η οποία ξεκινά από τις σκάλες αυτού του διάσημου υπόγειου εστιατορίου, που σερβίρει μεξικάνικο street food, μιλάει από μόνη της. Έμπνευση της Thomasina Miers, νικήτριας στο ριάλιτι σόου του BBC «Masterchef 2005», το Wahaca έχει ένα νέο look που ξεφεύγει από τα μεξικάνικα κλισέ και ενθουσιάζει με τη διαφορετικότητα και τα έντονα χρώματά του. Η λέξη Wahaca είναι μια έκφραση της Oaxaca, νότιας επαρχίας του Μεξικού, όπου και η ομώνυμη πόλη, πασίγνωστη για την υπέροχη κουζίνα της. Χρησιμοποιήστε λοιπόν τα χέρια σας και ξεκινήστε με tortilla chips και guacamole, αλλά και ceviche καραβίδας, τα οποία ακολουθούνται από tacos, tostadas, taquitos και enchiladas με γέμιση κοτόπουλου, χοιρινού ή μοσχαρίσιου κρέατος, αλλά και καβουριού, ακόμα και φέτας!

Churros

Churros

Θα συνοδεύσετε το πληθωρικό σας γεύμα με μπίρα Pacifico Clara ή μια παραδοσιακή Μargarita φτιαγμένη με τεκίλα από από 100% μπλε αγαύη. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική της Thomasina είναι ντόπια και με πιστοποιημένη τη βιολογική τους προέλευση (ακόμη και τα habanero chillies προέρχονται από την αγγλική επαρχία). Πιάτα όπως τα μανιτάρια quesadilla με κρεμώδη frijoles (φασόλια) φημίζονται για τη φρεσκάδα τους. Δοκιμάστε και churros y chocolate... 66 Chandros Place, τηλ. 020 72401883, www.wahaca.co.uk




Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen