Follow us

Henri Gault: Ο γκουρού της Nouvelle Cuisine

Ο Henri Gault (Γκο) ήταν ο ιθύνων νους που πυροδότησε, μαζί με τον κολλητό συνεργάτη του, Cristian MiIIau, την επανάσταση της Nouvelle Cuisine στη Γαλλία, σοκάροντας τους συντηρητικούς ουρανίσκους και τις σεμνότυφες μαρμίτες στις αρχές της δεκαετίας του 70. Αποδήμησε προσφάτως για το τραπέζι του Αγίου Πέτρου, αλλά το ανήσυχο, ελεύθερο, ανεξάρτητο πνεύμα του μας τριγυρίζει με μια διαβολεμένη επικαιρότητα.

Henri Gault: Ο γκουρού της Nouvelle Cuisine

Αυτός ο μυστηριώδης κύριος ήταν επικίνδυνος! Για την ακρίβεια, πάρα πολύ επικίνδυνος. Για όλους εκείνους που βαριούνταν ή δεν τους βόλευε να τινάξουν τις αράχνες από πάνω τους. «Άκου τον ουρανίσκο σου, μην κολλάς σε προκαθορισμένες ιδέες, φιξαρισμένους κανόνες και συμβατικότητες· για τον έρωτα της γαστριμαργικής απόλαυσης και την ελευθερία». Αυτό το credo ήταν η κινητήρια δύναμη της θεωρίας της Nouvelle Cuisine. Άνεμος ανανέωσης έπνευσε τότε στη γερασμένη γαλλική κουζίνα, όπως λέει ο μέγιστος των chefs Joel Robuchon.

Κάποιοι πονηροί, πάντως, ή απλώς αριστεριστές της γεύσης, τής κόλλησαν τη ρετσινιά του «τίποτα σχεδόν στο πιάτο, όλα στο λογαριασμό», ή της προσήψαν ακρότητες του τύπου «σαρδέλα γεμιστή με φράουλες. Οι 10 Εντολές τής NouveIIe Cuisine», που ο Henri Gault έγραψε το 1973, χαρακτηρίζουν τη μοντέρνα, ραφινάτη κουζίνα, που τόσο μας αρέσει στα τοπ εστιατόρια. Είναι προφανές ότι η Nouvelle Cuisine δεν ήταν μια περαστική, επιπόλαια μόδα, αλλά αλλαγή ρότας της γαστρονομίας με ορίζοντα πέρα από το 2000.

Ιδού λοιπόν:
1. Μην παραμαγειρεύεις τα φαγητά σου.
2. Να χρησιμοποιείς φρέσκα προϊόντα ποιότητας.
3. Ελάφρυνε την κουζίνα σου.
4. Μην είσαι καταναγκαστικά και συστηματικά μοντερνιστής.
5. Ψάχνε για όσα μπορούν να σου προσφέρουν οι καινούργιες μαγειρικές τεχνικές.
6. Απόφευγε τις (μακράς διάρκειας) μαρινάδες, τα σιτέματα και τις ζυμώσεις των κυνηγιών.
7. Απόφευγε τις ντεμί-γκλας και λιπαρές άσπρες σάλτσες.
8. Μην αγνοείς τη διαιτητική.
9. Μην παραπλανάς με τις παρουσιάσεις (των πιάτων) σου
10. Έσο επινοητικός.
(Η 4η, 5η και 9η Εντολή αφιερώνονται εξαιρετικά σε όσους περιορίζουν τη Nouvelle Cuisine στο σύνδρομο της μικρής μερίδας αταίριαστων πραγμάτων).

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…