Follow us

Σαρακοστιανά... λάθη στην κουζίνα

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν γνωρίζετε τα βασικά ή είστε σίγουροι ότι ανήκετε στους επαγγελματίες ερασιτέχνες μάγειρες; Εν μέσω της νηστείας, σας αποκαλύπτουμε τα λάθη που γίνονται συχνά μπροστά στη σαρακοστιανή κατσαρόλα και μικρά κόλπα που θα κάνουν τη μαγειρική ζωή σας ευκολότερη.

Σαρακοστιανά... λάθη στην κουζίνα

Λάθος: Στις φακές βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στην κατσαρόλα.
Σωστό: Θυμάστε το ποιηματάκι της γιαγιάς για το μαγείρεμα της φακής; «Σκόρδο, δάφνη και κρεμμύδι. Λάδι, ρίγανη και ξύδι». Και το έλέγε όχι γιατί της άρεσαν οι ομοιοκαταληξίες, αλλά γιατί αυτή είναι η παραδοσιακή συνταγή για τις φακές. Απομνημονεύστε το. Είναι η σωστή σειρά των υλικών, εφόσον οι φακές έχουν πάρει τη βράση τους και τις έχουμε ήδη ξαφρίσει.

Λάθος: Σας αρέσει ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά, αλλά μυρίζει κομματάκι…
Σωστό: Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά έχει την τιμητική του – μαζί με τις μυρωδιές που τον συνοδεύουν. Ίσως έχετε πάρει πολλές συμβουλές, αλλά δεν καταφέρατε να βρείτε την πατέντα του άοσμου σκόρδου. Κι όμως, υπάρχει λύση. Κόβουμε το σκόρδο κατά μήκος και αφαιρούμε τη φύτρα από το εσωτερικό του. Κατόπιν, το βράζουμε 3 φορές σε γάλα. Έτσι φεύγει η αψάδα του σκόρδου και μένει η γλύκα που χρειαζόμαστε για τη σκορδαλιά. Κι αν έχετε βαρεθεί τον μπακαλιάρο, μπορείτε εναλλακτικά να προτιμήσετε γαλέο ή πεσκανδρίτσα.

Λάθος: Η πατάτα είναι το πιο εύκολο υλικό στην κουζίνα.
Σωστό: Μπορεί η πατάτα να φαίνεται εύκολη κι αθώα, όμως αποτελεί ένα υλικό που χρήζει προσοχής. Οι πατάτες για τηγάνισμα πρέπει να ξεπλένονται πολλές φορές για να φύγει το άμυλό τους, μιας κι αυτό είναι που τις κάνει να κοκαλώνουν στις υψηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, οι πατάτες που μαγειρεύονται, ξεπλένονται μόνο μία φορά, γιατί χρειαζόμαστε το άμυλο που κάνει τη σάλτσα μας να δένει.

Λάθος: Στα σαρακοστιανά θαλασσινά βάζουμε μπόλικο κρεμμυδάκι στην αρχή γιατί τα νοστιμίζει…
Σωστό: Τώρα είναι η ιδανική εποχή για σαρακοστιανά θαλασσινά, όπως σουπιές, χταποδάκι και θράψαλα. Την ύστατη στιγμή του μαγειρέματος, όμως, πρέπει να αποφύγετε το κλασικό λάθος: να τσιγαρίσετε το κρεμμύδι στην αρχή, γιατί θα βγάλει υγρά και τα μαλάκια θα γίνουν βραστά. Η σωστή διαδικασία είναι να τσιγαρίσουμε στην αρχή τα μαλάκιά μας σε υψηλή θερμοκρασία και κατόπιν να προσθέσουμε το κρεμμύδι.

Λάθος: Σαράντα μέρες νηστεία και αποτοξίνωση… Και τα σκεύη μας ακόμη διατηρούν το άρωμα της Τσικνοπέμπτης.
Σωστό: Στην αρχή της Σαρακοστής, οι παλιοί καθάριζαν όλα τα σκεύη της κουζίνας από κάθε ίχνος λίπους, γιατί πίστευαν ότι αυτό βοηθούσε στο να διατηρηθούν «καθαροί» μέχρι το Πάσχα. Ο σωστός τρόπος είναι να τρίψουμε καλά τα σκεύη μας με στάχτη (δοκιμάστε αυτή του τζακιού) και να τα ξεπλύνουμε. Εναλλακτικά, αν δε θέλετε να βουτήξετε τα χέρια σας σε στάχτες, προτιμήστε σαπούνι λαδιού.

Updated: 01/04/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 19/04/07

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…