Αν τηρήσει κανείς τις νηστείες που προβλέπει το τυπικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας, πρέπει να νηστεύει σχεδόν τις μισές μέρες του χρόνου. Δηλαδή, να μην τρώει κανένα ζωικό προϊόν. Αυτή η ιδιομορφία της ελληνικής παράδοσης έδωσε έναυσμα στη λαϊκή δημιουργικότητα, και μέσα στους αιώνες τα φαγητά εξελίχθηκαν έτσι, που παραδίδονται σ εμάς και μας εκπλήσσουν ευχάριστα.
Δείτε τι είναι απλωμένο στον μπουφέ: Μαντί γεμιστά με πουρέ ρεβυθιών, φαγάκι με κολοκύθα, τσουκνιδοκεφτέδες με κάσα, κρεμμυδάκια με δαμάσκηνα, ρέγγα γιαχνί με πατάτες, φακές με φρέσκο ζυμαρικό. Τι να πρωτοδοκιμάσεις! Ναι, τα κούλουμα μπορούν πλέον να είναι πολύ πιο... πανκ από αυτά που φαντασιώνουμε.
Είμαι βέβαιη ότι οι χρήστες του www.athinoramaumami.gr, άνθρωποι «ψαγμένοι» και με κλίση στην περιπέτεια του ευ ζην, θα κινητοποιηθούν, μέσω αυτών των συνταγών, να αναζητήσουν την ποικιλία και την αυθεντικότητα της γεύσης που έχουν τα παραδοσιακά νηστίσιμα. Ανεξάρτητα από την άσκηση της πίστης, που είναι επιλογή του καθενός, εγώ προτείνω τα σαρακοστιανά, για το γαστρονομικό τους ενδιαφέρον. Θα σας εξομολογηθώ, μάλιστα, ότι πολλά απ αυτά, όπως τα κρεμμύδια με δαμάσκηνα, τα βάζω ως γαρνιτούρα στο κρέας, και ιδιαίτερα στο χοιρινό. Για να ξεφύγουμε λίγο από την πλήξη της τηγανητής πατάτας, για να παραχθεί μια νέα γαστρονομική συγκίνηση.