Follow us

Brazil:... και τα πιάτα χορεύουν samba!

Brazil:... και τα πιάτα χορεύουν samba!

Η Samba με παρασύρει στους ξέφρενους ρυθμούς της, τα φώτα αναβοσβήνουν, η ατμόσφαιρα είναι υγρή. Ο κόσμος χορεύει, ο αέρας γεμίζει κομφετί και εξωτικά αρώματα.

Φέρτε μου μια καϊπιρίνια ακόμα! Ναι, λατρεύω τις βραδιές καρναβαλιού, και η Βραζιλία είναι μια χώρα μαγική. Ο Φεβρουάριος έφτασε, μαζί και το καρναβάλι. Άρα, είναι η πιο κατάλληλη εποχή για ένα ταξίδι, έστω και νοερό, στο βραζιλιάνικο εξωτισμό. Βραζιλία δεν είναι μόνο μουλάτες, πάθος, χορός μέχρι το πρωί, και καϊπιρίνια. Είναι και φεζοάδα, φαρόφα, τσουράσκο και άλλες καταπληκτικές λιχουδιές, που ανεβάζουν τη διάθεση και τη λίμπιντό μας!

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, την περιπλάνησή μας στη βραζιλιάνικη κουζίνα, με διάθεση εξερευνητική, μια που η ιστορία μάς πάει αιώνες πίσω, σε εποχές τυχοδιωκτικές, γεμάτες ίντριγκες, πάθη και πολέμους. Δεν χρειάζεται να προσδεθείτε, η Βραζιλία σάς περιμένει πολύ πιο κοντά απ ότι φαντάζεστε, αφού τα βραζιλιάνικα στέκια της Αθήνας όλο και πληθαίνουν.

Πανσπερμία Γεύσεων

Brazil:... και τα πιάτα χορεύουν samba!
Κίτρινος Σκίουρος: Η Βραζιλία αγκαλιάζει μια πανσπερμία γεύσεων

Για να γνωρίσει κανείς τη βραζιλιάνικη κουζίνα, πρέπει να πάρει μια ιδέα από την ίδια τη χώρα και την ιστορία της. Βλέπετε, το μυστικό της κουλτούρας της είναι η πανσπερμία φυλών και εθνοτήτων, που ενώθηκαν και σχημάτισαν το λαό αυτό.

Λένε ότι οι πρώτοι άποικοι, οι Πορτογάλοι, περνούσαν το χρόνο τους κάνοντας πόλεμο, έρωτα και μαγειρική, απολαμβάνοντας τα όλα εξίσου! Σήμερα ο πόλεμος έχει τελειώσει, και στη Βραζιλία συνωστίζονται οι απόγονοι διάφορων φυλών: ιθαγενείς Ινδιάνοι, Πορτογάλοι και άλλοι Ευρωπαίοι, Αφρικανοί, Άραβες και Ασιάτες. Είναι μοιραίο, λοιπόν, η κουλτούρα, και συνεπώς η κουζίνα τους, να είναι ένα σύνθετο μίγμα.

Οι ιθαγενείς Ινδιάνοι έχουν συνεισφέρει στη σημερινή βραζιλιάνικη κουζίνα, τη μανιόκα, τη γλυκοπατάτα, το κακάο, τα φιστίκια, αλλά και διάφορες καυτερές πιπεριές. Οι πρώτοι Πορτογάλοι άποικοι έφεραν στη Βραζιλία την κουζίνα της χώρας τους και την αγάπη τους για τον μπακαλιάρο και τα μπαχαρικά, και οι Άραβες (που έφτασαν μαζί τους) το πιο διαδεδομένο ίσως αρωματικό της βραζιλιάνικης κουζίνας, τον κορίανδρο. Στη συνέχεια, ανάμεσα στο 17ο και 19ο αιώνα, οι μαύροι σκλάβοι που έφεραν οι λευκοί από την Αφρική, συνέβαλαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση της τελικής εικόνας της βραζιλιάνικης κουζίνας. Οι Αφρικανοί, εκτός από τα αγαπημένα τους φρούτα, «εισήγαγαν» στη χώρα την ιδέα του μαριναρίσματος κρεάτων και ψαριών, αλλά και το λάδι του κοκκοφοίνικα, που δίνει ένα ιδιαίτερο άρωμα στις γεύσεις.

Ανάλογα με την περιοχή, οι επιρροές ποικίλλουν. Έτσι, στη Βόρεια Βραζιλία, και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αμαζονίου, η ινδιάνικη κουζίνα είναι σχεδόν ανεπηρέαστη, ενώ κεντροβόρεια, με επίκεντρο τη Bahia (Μπαία), κορυφώνονται οι αφρικανικές επιρροές. Εδώ, συναντάμε μια από τις χαρακτηριστικότερες συνταγές της βραζιλιάνικης κουζίνας: την Vatapa (Βαταπά), με ψάρι και γαρίδες σε σάλτσα από φιστίκια κάσιους, φοινικέλαιο και γάλα καρύδας. Λίγο νοτιότερα, στην επαρχία Minas Gerais (Μίνας Ζεράις), μεταξύ Ρίο και Μτιαία, βρίσκουμε το καλύτερο φαγητό στη Βραζιλία. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι στους «ανεβασμένους» βραζιλιάνικους κύκλους λένε: «Υπηρέτρια από την Minas Gerais, για να τρως καλά». Νότια, τώρα, στο Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο, στην κουζίνα κυριαρχεί το τσουράσκο -ας πούμε το βραζιλιάνικο B.b.q- και οι ευρωπαϊκές επιρροές είναι εμφανέστατες.

Μέσα στην ποικιλία και την πολυπλοκότητα της τοπικής κουζίνας της Βραζιλίας, υπάρχει ένα εξαιρετικά διαδεδομένο πιάτο, το οποίο, με μικρές παραλλαγές, καταναλώνεται σε όλη τη χώρα: η Feijoada (Φεζοάδα). Μιλάμε για κάτι περισσότερο από γεύμα, μιλάμε για γιορτή ή, τουλάχιστον, μια ευκαιρία για γιορτή. Παλιά, το 18ο-9ο αιώνα, όταν οι λευκοί κτηματίες απολάμβαναν ευρωπαϊκές λιχουδιές, άφηναν στους μαύρους σκλάβους τα «υπόλοιπα» κρέατος που δεν ήθελαν, και επίσης ρύζι, λαχανικά, φασόλια και φρούτα. Στο τέλος της μέρας οι μαύροι μαζεύονταν και τα μαγείρευαν σε ένα κοινό γεύμα. Έτσι, γεννήθηκε η Φεζοάδα. Με τον καιρό έγινε δημοφιλής, διατηρώντας όμως τον «κοινό» της χαρακτήρα, αφού είναι ασυνήθιστο να ετοιμάζεται για λιγότερο από δέκα άτομα. Διαβάστε τη συνταγή, προμηθευτείτε τα υλικά από το «La Tienda» (Μιχαλακοπούλου 38, Ιλίσια, τηλ. 7259452), μαζέψτε φίλους, ετοιμάστε καϊπιρίνια, βάλτε ξέφρενη βραζιλιάνικη μουσική και -καρναβαλιστείτε» μέχρι τελικής πτώσεως.

Καϊπιρίνια

Η Caipirinha (Καϊπιρίνια) είναι ένα απολαυστικό και εξαιρετικά δροσιστικό κοκτέιλ, το δημοφιλέστερο της Βραζιλίας.
Για ένα ποτό θα χρειαστείτε:
1/2 lίme (ή μισό πράσινο λεμόνι)
1 κουταλιά άχνη-ζάχαρη
1 1/2 δόση Κασάσα (το βραζιλιάνικο «ρούμι», που προέρχεται από αποσταγμένο χυμό ζαχαροκάλαμου), θρυμματισμένο πάγο.

Κόψτε το Iime (ή το λεμόνι) σε μικρούς κύβους. Συνθλίψτε τα κομμάτια μαζί με τη ζάχαρη με ένα μικρό γουδοχέρι, σε ποτήρι του ουίσκι. Προσθέστε τον πάγο και τέλος την Κασάσα. Και ανακατέψτε.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;