Μερικοί το προτιμούν καυτό

Φωτογράφηση: Γιώργος Δρακόπουλος 04/10/1997

Σενεγάλη, Βεγγάλη, Μεξικό, Μαρόκο, Βουδαπέστη, Παρίσι, Σετσουάν. Πεχλιβάνηδες δίχως σύνορα, γυρνάμε τον κόσμο και καταπίνουμε φλόγες! Κάθε τόπος και η κάψα του, με συνταγές που θα ανάψουν τις κατσαρόλες σας.

Αν οι άνθρωποι δεν αγαπούσαν τις καυτερές γεύσεις, δεν θα είχε ανακαλυφθεί η Αμερική! Μπορεί να πει κανείς ότι το πιπέρι άλλαξε το ρουν της Ιστορίας, γιατί αυτό ήταν ο κυριότερος λόγος που έκανε τους Ευρωπαίους να προσπαθούν να φτάσουν δια θαλάσσης στην Ανατολή. Η ζήτηση του ήταν τόσο μεγάλη – από αρχαιοτάτων χρόνων – ώστε υπήρχαν εποχές που το πιπέρι άξιζε το βάρος του σε χρυσάφι. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν κάνει πάμπλουτους τους Άραβες (που είχαν το μονοπώλιο στο εμπόριο μπαχαρικών), και στα μεταγενέστερα χρόνια δεν υπήρχε κυβέρνηση στη μεσαιωνική Ευρώπη που να μην ονειρευόταν να βρει τον τόπο παραγωγής του πιπεριού για να λύσει το οικονομικό πρόβλημα της. Είναι πολύ πιθανόν ότι χωρίς το πιπέρι μπορεί να μην είχαν δημιουργηθεί οι αποικιοκρατικές αυτοκρατορίες της σύγχρονης ιστορίας. Για να βρει τις πηγές των μπαχαρικών – τζίντζερ, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, καρδάμωμο και κυρίως πιπέρι – ξεκίνησε ο Κολόμβος για τις Ινδίες, βρήκε στο δρόμο του στην Αμερική, κι έτσι η Ευρώπη, αλλά και η Ανατολή, γνώρισαν… το μπαχάρι, τις πιπεριές τσίλι, το πιπέρι καγέν και την πάπρικα! Από τότε οι κουζίνες ολόκληρου του κόσμου πήραν φωτιά...




Συνταγές
Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen