Follow us

Bar.b.q Αυστραλία: Σχάρα στους αντίποδες

Οι πρωταγωνιστές Cαrpet-bαg: Η διασημότερη Aussie σπεσιαλιτέ: κρέας γεμιστό με στρείδια. Steαk Blue: «Αρπαγμένο» απέξω, αιμάσσον μέσα. Sinο/ Aussie μαρινάδα: Η απωανατολίτικη, εξωτική επιρροή στο αυστραλέζικο bar-b-q. Vegeterian Bar-b-q: Τα λαχανικά στη σχάρα, για όσους αποστρέφονται και την παραμικρή «σταγόνα» χοληστερίνης.

Bar.b.q Αυστραλία: Σχάρα στους αντίποδες

Οι Αυστραλοί κάνουν bar.b.q στο σπίτι τους, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Ειδικά τις Κυριακές, «το Σίδνεϋ και η Μελβούρνη θυμίζουν και μυρίζουν σαν απέραντο ψητοπωλείο», όπως παραστατικά περιγράφει η Άννα Αμηρά, κοινωνιολόγος, η οποία ασχολείται με τα προβλήματα των Ελλήνων στην Αυστραλία. Υποπρόξενος της Αυστραλίας στην Ελλάδα, ο Marc Pearson, περιγράφοντας μια σκηνή από bar.b.q στην πατρίδα του, παρουσιάζει τους άντρες να ψήνουν στην αυλή τα κρέατα και τις γυναίκες στην κουζίνα να ετοιμάζουν τις σαλάτες.

Όσοι διαθέτουν τον κατάλληλο χώρο διευκολύνονται από τα πράγματα να ανάψουν τα ειδικά καρβουνάκια heat¬beds και να ψήσουν T-bone steaks, sirloins, porterhouse, διάφορα chops, σε μεγάλα κομμάτια και σταυλίσιες επιφάνειες. Αλλά και οι, συνήθως, στριμωγμένοι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων βρίσκουν στους δημόσιους κήπους και στις πλατείες χτισμένα τζάκια και ψησταριές, για να επιδοθούν στα αγαπημένα τους picnic και bar.b.q. Τα κρέατα ψήνονται, κατά κανόνα, medium rare, ενώ ένας άλλος συνηθισμένος τρόπος ψησίματος είναι το steak blue, δηλαδή κρέας «αρπαγμένο» απέξω και άψητο μέσα.

Και όμως, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Όσοι έκαναν λόγο στους Αντίποδες για bar.b.q, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, εννοούσαν τεράστια κομμάτια κρέατος, τα οποία οι «αουτμπάκερς» καβαλάρηδες πετούσαν σε πρόχειρες ψησταριές, έτσι, σκέτα χωρίς να προηγείται, έστω, ένα υποτυπώδες μαρινάρισμα, ή τα ψητά να συνοδεύονται με καρυκεύματα, εκτός, πιθανόν, από ένα γρήγορο και αδέξιο αλατοπιπέρωμα.

Η γεύση του bar.b.q στην Αυστραλία «αναποδογυρίστηκε», μόλις τα τελευταία τριάντα χρόνια, με το μεταναστευτικό κύμα. «Το Ορθόδοξο Πάσχα και το αρνί στη σούβλα ήταν το πρώτο γευστικό παράθυρο που άνοιξε στο ψήσιμο του κρέατος», εξηγεί ο Μανώλης Μωραΐτης, από την Πολιτεία της Βικτόρια. Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι Αυστραλοί έμαθαν να ψήνουν λαχανικά και μανιτάρια στην ψησταριά από τους Ιταλούς μετανάστες. Ακολούθησαν Κινέζοι, Βιετναμέζοι, Ταϋλανδοί και οι υπόλοιποι μετανάστες της Ινδοκίνας.

Αρχικά το Aussie (αυστραλέζικο) bar.b.q κέρδισε σε γεύση, με τη χρήση του τοματοπολτού (που κανένας Αυστραλός δε διανοείται να αποκαλέσει αμερικανιστί ketchup, επιμένοντας πατριωτικά στο tomato sauce), στην απλούστερη, ωστόσο, μορφή του: πλούσια επάλειψη και από τις δύο πλευρές της μπριζόλας.

Στη συνέχεια, τα πράγματα έγιναν πιο σύνθετα και, βεβαίως, πιο νόστιμα. Στο απλό Aussie bar.b.q προστέθηκε το Sino-Aussie bar.b.q. Οι σάλτσες της Κίνας, η γεύση του satay, η μυρωδιά της soy sauce, η κάψα των chillies, η δροσιά του ανανά, το πικάντικα φρουτώδες χρώμα του chutney και οι μεσογειακές ευωδιές του βασιλικού και της ρίγανης, μπήκαν δυναμικά στις μαρινάδες.

Επιπλέον, μεγάλη δημοτικότητα γνωρίζουν τα ιχθυο-bar.b.q, το ορνιθο-bar.b.q και το meatless (χορτοφαγικό) bar.b.q, που είναι πολύ trendy μεταξύ του νεαρού, γυναικείου πληθυσμού.

Τα ψάρια του Ειρηνικού ψήνονται πάνω στα κάρβουνα - συχνά από παρέες στις ακρογιαλιές - και οι αστακοί, με τη βοήθεια, συνήθως, της χόβολης.
Τέλος, η πιο ιδιόρρυθμη, ίσως, σπεσιαλιτέ που ψήνουν πάνω στις σχάρες τους οι Αυστραλοί έχει το ασυνήθιστο όνομα carpet-bag steak. Δεν πρόκειται για «τυλιγμένο χαλί», αλλά για μπριζόλα ή φιλέτο ρολό, στου οποίου το εσωτερικό κρύβονται ζουμερά στρείδια.

Στο τέλος ενός αυστραλέζικου μπάρμπεκιου, τα γλυκά που σερβίρονται είναι μαρέγκα με φρούτα (τύπου Pavlova), μια ντόπια παραλλαγή του tiramisu και ζελέ με αρώματα εξωτικών φρούτων. Οι εξαιρετικές αυστραλέζικες μπύρες lager (Carlton, Fosters, Castlemaine ΧΧΧ biter ale, Courage, SouthwaIk) και τα σπουδαία κρασιά της Νέας Νότιας Ουαλίας, είναι οι απαραίτητοι συνοδοί των bar.b.q στους Αντίποδες.

Steak Blue

Το Steak Blue (στέικ μπλου) είναι μια μέθοδος ψησίματος στα κάρβουνα, εξαιρετικά δημοφιλής στην Αυστραλία, που θα μπορούσε να περιγραφεί ως κρέας ψημένο απέξω και ωμό από μέσα.
Για να έχετε αυτό το αποτέλεσμα, πρέπει:

1) Το κρέας να έχει θερμοκρασία δωματίου (να μην είναι απευθείας από το ψυγείο).

2) Το πάχος του κομματιού να είναι περίπου 4 εκ.

3) Η φωτιά να είναι πολύ δυνατή.

4) Το ψήσιμο να διαρκεί 1 λεπτό για κάθε πλευρά της μπριζόλας (αν θέλουμε μόλις να αρπάξει, μετράμε ρυθμικά μέχρι το 35-40 για κάθε πλευρά). Όταν οι δυο πλευρές ψηθούν, ανασηκώνουμε την μπριζόλα με τη μασιά και ψήνουμε τα πλάγια, για 15 περίπου δευτερόλεπτα, πιέζοντας ελαφρά το κρέας για να βγουν τα ζουμιά του, χωρίς, όμως, να χαθούν στα κάρβουνα.

5) Τα μαριναρισμένα κρέατα συνοδεύονται στο πιάτο από τη μαρινάδα τους. Κρέατα που θα συνδυαστούν με μανιτάρια, άλλα λαχανικά ή σάλτσες, δε μαρινάρονται πριν από το ψήσιμο.

Αυστραλέζικα κρασιά

Ο αυστραλέζικος αμπελώνας έχει κάνει άλματα την τελευταία εικοσαετία. Άλματα ποιοτικά, που επιβεβαιώνονται από τις πολυάριθμες, συγκλονιστικές ετικέτες και τη διεθνή αποδοχή εκ μέρους του αγοραστικού κοινού. Δυστυχώς, ελάχιστες από αυτές τις ετικέτες έρχονται στην Ελλάδα.

Παρ’ όλα αυτά, αν θέλετε να δώσετε εντονότερο αυστραλέζικο χρώμα στο bar.b.q σας, υπάρχουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα κρασιά. Στα «ΑΒ Βασιλόπουλος» , θα βρείτε τα Chardonnay (λευκό), Cabernet Sauvignon (κόκκινο), της εταιρείας «Hardy’s», ενώ στις κάβες «Cellier», τα Chardonnay και Shiraz της εταιρείας «Angove’s». Δ.Α





Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;