Follow us

Ο καλός gourmet στην κρίση φαίνεται

Λαϊκές αγορές και προϊόντα εποχής, μαγαζιά deli για ένα touch πολυτέλειας, φανατικά το καλύτερο παρθένο ελαιόλαδο και η καλύτερη σοκολάτα, κατεψυγμένα χαλαρά και με άνεση. O foodie σε καιρoύς οικονομικής κρίσης παραμένει foodie και υιοθετεί το mix ’n’ match χωρίς προκαταλήψεις, αδογμάτιστα και με ευρηματικότητα.

Ο καλός gourmet στην κρίση φαίνεται

Άφησα τις τσάντες στον πάγκο της κουζίνας και σιγά σιγά άρχισα να τακτοποιώ τα ψώνια στα ντουλάπια μου. Ήμουν πολύ ευχαριστημένη με τις αγορές μου. Είχα πάρει ένα χορταστικό κεφάλι πεσκανδρίτσας και μερικά βραστόψαρα. Έπειτα από καιρό επέστρεψα στην κεντρική αγορά του Πειραιά, όπου τα ψάρια είναι φρεσκότατα και σε καλές τιμές. Σχεδίαζα να κάνω ωραιότατη σούπα με αρωματικά και λαχανικά και να την αρτύσω μ’ εκείνο το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από τη Μάνη που ανακάλυψα πριν από λίγο καιρό σ’ ένα κατάστημα με ελληνικά deli στη Νίκης, στο Σύνταγμα.

Foodie reloaded

Επανέφερα στο νου μου τη συζήτηση που είχα το προηγούμενο βράδυ για την κρίση κι επιχείρησα να προσδιορίσω τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στις γευστικές μας συνήθειες. Οι αγορές μου δεν έδειχναν ότι μπορεί να με έχει επηρεάσει ο θόρυβος που γίνεται. Κι όμως, στην πραγματικότητα είχα μετακινηθεί μέχρι τον Πειραιά για να βρω το καλύτερο ψάρι και είχα ξαναγυρίσει στην παλιά καλή συνήθεια να ψωνίζω από τη λαϊ­κή που γίνεται κάθε Τετάρτη στη γειτονιά μου. Το κίνητρο μπορεί να ήταν ο θυμός μου, όταν ανακάλυψα ότι τρία από τα λεμόνια που είχα αγοράσει σε δίχτυ από το σούπερ μάρκετ σάπισαν μέσα στις επόμενες δύο μέρες, αλλά αυτό μου υπενθύμισε την πίστη στην ποιότητα των οπωροκηπευτικών που βρίσκω στις λαϊκές και στην εξαιρετική ποικιλία των προσφερόμενων προϊόντων. Ψωνίζοντας από αυτές τις περιοδικές αγορές έχω ένα παραπάνω όφελος: παρακολουθώ την «επικαιρότητα» της αγοράς κι έτσι, αγοράζοντας τα προϊόντα της εποχής, δεν χρεώνομαι το καπέλο των πρώιμων και ούτε διαμαρτύρομαι γιατί οι ντομάτες είναι πανάκριβες τους χειμωνιάτικους μήνες, όπως κάνουν κάποιοι αδαείς ρεπόρτερ στα τηλεοπτικά κανάλια.

Αν έκανα κάτι διαφορετικό σε σχέση με την κρίση, είναι ότι τακτοποίησα τις προμήθειες που στοίβαζα στα ντουλάπια μου, έλεγξα τις ημερομηνίες στις γκουρμέ κονσέρβες και τα πακετάκια μου για να μη φτάσω ξανά να πετάξω πράγματα μόνο και μόνο έπειδη έχουν λήξει. Αφού τα τοποθέτησα όλα κατά σειρά παλαιότητας, άρχισα μάλιστα να σχεδιάζω ξανά ένα άτυπο και χαλαρό εβδομαδιαίο μενού για να τα αξιοποιήσω άμεσα.

Δύσκολοι οι καιροί για πρίγκιπες;

Λένε ότι στους δύσκολους καιρούς κερδισμένοι βγαίνουν όσοι ξέρουν πώς να διαχειριστούν καλύτερα τα υπάρχοντά τους αξιοποιώντας ό,τι έχουν. Η τάση στην κουζίνα είναι τα όσπρια. Τα είδαμε στα περισσότερα καλά εστιατόρια να σερβίρονται ως σαλάτες ή συνοδευτικά σε ψάρι ή κρέας. Κάποια από αυτά σου δίνουν την ευκαιρία να συνδυάσεις και όλα εκείνα τα αλλαντικά ή τα ψαρικά που κατά καιρούς αγοράζεις από τα καταστήματα deli.

Δοκιμάζω άρα (εξακολουθώ) να υπάρχω

Ο καλός gourmet στην κρίση φαίνεται

Ένα ευζωιστικό γεύμα δεν χρειάζεται να ξεκινά με χαβιάρι ή φουαγκρά για να είναι επιτυχημένο. Ίσως μάλιστα είναι πολύ πιο σοφιστικέ να επιλέξεις κάτι απλό, πλην όμως άριστης ποιότητας. Όπως μου έλεγε τις προάλλες γνωστός σεφ, κακώς πιστεύουμε ότι η λέξη «γαστρονομία» γράφεται μόνο με ακριβά υλικά. Γκουρμέ είναι το ποιοτικό, αυτό που ξεχωρίζει για τη μοναδικότητα των αρωμάτων και της γεύσης του. Πολλές φορές αρκεί να πας μέχρι εκείνον το φούρνο που ξέρεις ότι φτιάχνει υπέροχο ζυμωτό ψωμί με προζύμι και να το σερβίρεις με το εξαιρετικό σαλάμι που ανακάλυψες στο τελευταίο σου ταξίδι. Από τα ράφια του σούπερ μάρκετ μέχρι τα υπαίθρια παζάρια των οικονομικών μεταναστών, ο συνειδητός foodie μπορεί ν’ ανακαλύψει παντού κάτι ξεχωριστό κι ας είναι μια μαρμελάδα σμέουρων από τη Γεωργία.

Δέκα gourmet εντολές (για να τις παραβείτε όπου σας παίρνει) σε καιρούς οικονομικής στενότητας

1. Αναγνωρίζω ότι υπάρχει οικονομική πίεση, εξακολουθώ να είμαι foodist και gourmet και κινούμαι με διάθεση πειραματισμού και ανατροπών.

2. Χαράζω τον δικό μου gourmet δρόμο μέσα από τα discount σούπερ μάρκετ, τους μεγάλους οίκους delicatessen, τα χλιδάτα πολυκαταστήματα και τα παζάρια των μεταναστών. Το trend το φτιάχνω εγώ.

3. Επιλέγω τα 5-10 προϊόντα που θεωρώ σήμα κατατεθέν της gourmet ταυτότητάς μου και μένω κολλημένος σ’ αυτά ακόμα και μέχρι να καταρρεύσει… η Γουόλ Στριτ: έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ένας καλός μύλος για το καλύτερο πιπέρι της αγοράς, ψωμί από τον καλύτερο φούρνο, ο καλύτερος καφές, το καλύτερο τσάι, η καλύτερη σοκολάτα, το καλύτερο ουίσκι, το καλύτερο ξίδι.

4. Τιμάω τα φρέσκα έναντι των κατεψυγμένων και όπου δεν με παίρνει οικονομικά, τα κατεψυγμένα έναντι των κονσερβοποιημένων. Άσε που πολλές φορές τα φρεσκοκατεψυγμένα είναι πραγματικά πολύ καλύτερα από τα νωπά (και όχι φρέσκα) που έχουν έρθει από την άλλη άκρη της γης ή κείτονται μελαγχολικά εδώ και μέρες στους πάγκους του πωλητή.

5. Ανακαλύπτω και πάλι με έκπληξη τα όσπρια και τις άπειρες γευστικές δυνατότητές τους (φέτος ξαναείδαμε τα όσπρια σχεδόν σε όλα τα high εστιατόρια). Τα ταιριάζω με λαχανικά και ψάρια, τα βάζω στις σαλάτες, τα ανακατεύω με ζυμαρικά και ρύζι.

6. Διαπιστώνω ότι το κρέας είναι ό,τι πιο φτηνό στην αγορά, αγοράζω μικρές ποσότητες και ξαναθυμάμαι την περίφημη κρητική διατροφή, συνδυάζοντάς το με πολλά λαχανικά εποχής –που συνήθως είναι καλύτερα και πιο φτηνά– και ζυμαρικά.

7. Πειραματίζομαι με τα «δεύτερα» κομμάτια (φοβερή αδικία ο χαρακτηρισμός, καιρός να επανορθώσουμε), ήτοι πλατάρια, κότσι, μάγουλα, ουρά, λαιμός και διαπρέπω στη μετατροπή τους σε γευστικά ποιήματα.

8. Παρακάμπτω τα πρώτα και τα δεύτερα και ρίχνω τα δίχτυα μου στα «τρίτα» ψαράκια (άλλη μεγάλη αδικία αυτή…), ήτοι γαύρους, σαφρίδια, γόπες, παλαμίδα, ρίκι, σκουμπρί, τονάκι, σαλάχι. Εδώ φαίνεται ο γνώστης και ο μάστορας (ποιος αγόραζε πεσκανδρίτσα προτού την κάνει διάσημη ο Λαζάρου;)

9. Κάνω σημαία μου τα αρωματικά χόρτα και τα μπαχαρικά. Μια χούφτα μαϊντανός, ένα κλαδάκι δεντρολίβανο, λίγο κόλιαντρο, λίγη μαστίχα μεταμορφώνουν γευστικά ό,τι αγγίξουν…

10. Διαβάζω το «Fooding+» ανελλιπώς, γιατί έχει πιάσει τον –οικονομικό– παλμό της εποχής, ξέρει τις gourmet ευαισθησίες μου και φροντίζει να με περνάει από τη Σκύλα (την οικονομική κρίση) και τη Χάρυβδη (την ευζωία που κοστίζει) με συγκεκριμένες προτάσεις. Α.Τζ.

Πώς κινείται ο σύγχρονος γκουρμέ

1.Αγοράζει ό,τι θα καταναλώσει άμεσα.

2.Καθορίζει την ποσότητα που χρειάζεται να αγοράσει σύμφωνα με τον αριθμό των πιάτων που πρόκειται να σερβίρει.

2.Εκμεταλλεύεται τα υλικά που ήδη διαθέτει.

3.Ενημερώνεται κι έτσι γνωρίζει πού να βρει την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής.

4.Εξετάζει τις προσφορές των σούπερ μάρκετ ενώ ψωνίζει και από υπαίθριες αγορές.

5.Αναδεικνύει την πρώτη ύλη με το σωστό μαγείρεμα.

6.Υιοθετεί ένα γευστικό mix ’n’ match, συνδυάζοντας ακριβά deli προϊόντα με πιο οικονομικά καθημερινά υλικά.

7.Ελέγχει συχνά τις προμήθειές του, ώστε να μην αναγκάζεται να πετάει προϊόντα επειδή έχει λήξει η ημερομηνία κατανάλωσης.

Ημερομηνία α' δημοσίευσης: Απρίλιος 2009

Updated: 27/5/2015

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;