Follow us

Arosis: Όσπρια με ονομασία προέλευσης

Ο Τρύφωνας Φωτιάδης, τρίτης γενιάς συνεχιστής της μακεδονικής επιχείρησης Arosis, ο άνθρωπος που έστειλε στις ΗΠΑ τα μακεδονικά όσπρια, μας μιλάει για το παρόν και το μέλλον των ονομαστών οσπρίων της Καστοριάς και των Πρεσπών.

Arosis: Όσπρια  με ονομασία προέλευσης

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την τυποποίηση βιολογικών οσπρίων;
Κοιτάξτε, όσο κι αν ακούγεται δακρύβρεχτο, ήθελα να δώσω στα χώματα της γης μου μια ευκαιρία να αναπνεύσουν και στους παραγωγούς την ευκαιρία για ένα παραπάνω εισόδημα. Για να βγάλω λεφτά τότε, δεν ήταν σίγουρο. Ήταν τεράστιο το ρίσκο και για μένα και για τους παραγωγούς. Οι αγρότες με κορόιδευαν όταν τους το πρότεινα και το δέχτηκαν απλώς και μόνο λόγω της φήμης της εταιρείας μας. Μου είπαν λοιπόν, «άντε να σου βάλω πέντε στρέμματα με βιολογικά». Σήμερα βεβαίως αυτά τα πέντε στρέμματα έχουν γίνει διακόσια μαζί με τις καλλιέργειες του Χρήστου Στεργίου, οποίος είναι συνέταιρός μου και ο πρώτος που ξεκίνησε καλλιέργεια βιολογικών οσπρίων μεγάλης κλίμακας στις Πρέσπες.

Το όραμά σας έχει κάποια σχέση με την υποστήριξη της υγιεινής διατροφής;
Θα σας πω κάτι: Το βιολογικό όσπριο σε σχέση με το συμβατικό βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση. Για παράδειγμα, το μήλο και η ντομάτα πάσχουν, επειδή είναι λεπτή η φλούδα τους και απορροφούν ό,τι χημικό τούς ρίξεις, ενώ τα όσπρια έχουν χοντρή φλούδα και αντέχουν. Πέρα λοιπόν από την προσωπική μου αγάπη για μια διατροφή χωρίς χημικά, προσπαθούμε ως εταιρεία να αναπτύξουμε το τρίπτυχο «αγρότης/εταιρεία/καταναλωτής» με επίκεντρο τη γη και το περιβάλλον. Θέλουμε δηλαδή να ικανοποιείται ο αγρότης για να μένει στη γη και να κρατάει τα σύνορα, να αναδεικνύεται η ποιοτική σφραγίδα της εταιρείας, ο καταναλωτής να εισπράττει την καλή γεύση, την καλαισθησία και το καλό γούστο, και το τρίπτυχο στο σύνολό του να στηρίζει τον τόπο και το περιβάλλον.

Πιστεύετε στη δύναμη του τόπου σας και των ανθρώπων του…
Α, ναι! Πηγαίνω στα χωράφια, πίνω τσίπουρο με τους παραγωγούς, διαλέγω τα όσπρια, τα φορτώνω στο φορτηγό και τα πηγαίνω στην επιχείρηση. Εκεί είναι η κυρία Ελένη, η μάνα μου, η ψυχή της επιχείρησης. Ήταν το πρώτο χέρι για τον πατέρα της, τον πατέρα μου και τώρα για μένα. Έχει μεγάλη εμπειρία, ξεχωρίζει με το μάτι έως και τη χώρα προέλευσης ενός προϊόντος. Μαζί δοκιμάζουμε όλα τα δείγματα. Βράζουν οι κατσαρόλες, τα μαγειρεύει όλα. Όχι μόνο για να δούμε πόση ώρα κάνουν για να βράσουν, αλλά και για να δούμε αν είναι νόστιμα. Μόνο αν περάσουν το τέστ, προχωράμε. Και η μάνα μου ξέρει να μαγειρεύει τα όσπρια με πάρα πολλούς τρόπους. Φτιάχνει καταπληκτική φασολάδα με μια δική της συνταγή, χωρίς ντομάτα, όπου βάζει πράσο, αντί για κρεμμύδι και πιπεριά Φλωρίνης…

Πού θα βρείτε τα όσπρια Arosis

Arosis: Όσπρια  με ονομασία προέλευσης
Ο κύριος Τρύφωνας Φωτιάδης

Tα βιολογικά όσπρια και τα όσπρια «ολοκληρωμένης διαχείρισης»* Arosis, τα βρίσκουμε στα Carrefour, στο Σκλαβενίτη και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Δοκιμάσετε οπωσδήποτε:
Βιολογικά Φασόλια γίγαντες-ελέφαντες Πρεσπών (Π.Γ.Ε)*, Φασόλια έγχρωμα γίγαντες-ελέφαντες Πρεσπών, Φασόλια μπαρμπούνια Καστοριάς, Ρεβίθια μικρόσπερμα Γρεβενών (μπίλιες) που είναι και η μοναδική εταιρεία που τα εμπορεύεται ως γηγενή ποικιλία.

* (Π.Γ.Ε.),Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης
* Στην «ολοκληρωμένη διαχείριση» η καλλιέργεια γίνεται με τη χρήση φυτοπροστατευτικών και λιπασμάτων, αλλά υπό την εποπτεία γεωπόνου που βρίσκεται συνέχεια στο χώρο παραγωγής ελέγχοντας την εφαρμογή των όρων ασφαλείας για τον αγρότη και το προϊόν.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;