Follow us

Το ελαιόλαδο από μια προσωπική σκοπιά

Τέσσερις γυναίκες, επιχειρηματίες, φίλες του "ΕΥ" και της ευζωίας, επικροτούν τη διεθνή τάση καταξίωσης του ελαιόλαδου και μας εξομολογούνται την ιδιαίτερη σχέση που έχουν μαζί του μέσα από τις αγαπημένες τους συνταγές

Το ελαιόλαδο από μια προσωπική σκοπιά

Έλενα Στυλιανού (Αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων)

Πηγή καλλιτεχνικής και μαγειρικής έμπνευσης

Θεωρώ ότι το ελαιόλαδο είναι ένα εξαίσιο δώρο της φύσης, το οποίο απαιτεί εκ μέρους μας σεβασμό όσον αφορά την παρασκευή, τη φύλαξη και τη χρήση του, κυρίως επειδή είναι τόσο εύκολο να νοθευτεί. Το ελαιόλαδο όλοι γνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά υγιεινό, αλλά και γευστικό. Η κουζίνα της Κύπρου, από όπου κατάγομαι, το έχει σε μεγάλη υπόληψη και το χρησιμοποιεί κατά κόρον.

Ωστόσο, για μένα, η φόρμα της ελιάς είναι ένα γλυπτό ανεπανάληπτης δημιουργίας. Παρατηρώντας την δε επαγγελματικά, κυριολεκτικά χάνομαι στη μαγεία του διακριτικού πλούτου που η χρωματική παλέτα αυτού του δέντρου μπορεί να προσφέρει: το χρώμα του κορμού, τα φύλλα με τις μύριες ασημοπράσινες αποχρώσεις, τα λουλούδια και ο καρπός που αλλάζει δεκάδες αποχρώσεις μέχρι να ωριμάσει! Έχει παρατηρηθεί ότι μόνο από το ελαιόλαδο έχουμε μια παλέτα με 300 αποχρώσεις του πράσινου χρώματος! Συνεπώς, είναι για μένα χρήσιμο και στο επάγγελμά μου. Πέραν τούτου υπάρχει μία αλάνθαστη συνταγή ομορφιάς για βελούδινη επιδερμίδα, που γνωρίζω από τη γιαγιά μου:

Γεμίζουμε την μπανιέρα με ζεστό νερό. Διαλύουμε μέσα 1 ποτήρι ελαιόλαδο και 3 ποτήρια νεσεστέ. Μουλιάζουμε μέσα για μισή ώρα περίπου και όταν βγαίνουμε, η επιδερμίδα μας είναι αγνώριστη ... και τότε απολαμβάνουμε το καταπληκτικό κέικ με μαύρες ελιές, που φτιάχνουμε με μια παραδοσιακή κυπριακή συνταγή.

Αγγέλα Τσίτουρα (Της Tsitouras Collection)

Μόδα και υγιεινή διατροφή

Το ελαιόλαδο από μια προσωπική σκοπιά

Με μεγάλη μου έκπληξη, σε ένα από τα τελευταία μας ταξίδια στο Παρίσι, παρατήρησα ότι στο τραπέζι τού πολύ καλού γαλλικού εστιατορίου, όπου είχαμε διαλέξει να φάμε, τη θέση του βουτύρου, ως συνοδευτικό στο ψωμί, είχε καταλάβει ένα σκουρόχρωμο ντιπ. Όταν το δοκιμάσαμε, καταλάβαμε ότι δεν ήταν τίποτα άλλο από μαύρες ελιές, χτυπημένες στο μπλέντερ με αρωματικό ελαιόλαδο. Στην ερώτησή μας περί τίνος επρόκειτο, ο μετρ ντ οτέλ μάς απάντησε ευγενέστατα: "Greek Caviar". Όπως καταλαβαίνετε, μπήκαμε αμέσως στο νόημα: Ελαιόλαδο, μεσογειακή κουζίνα, υγιεινή διατροφή, μόδα ... Και ασφαλώς πήραμε το θέμα πατριωτικά. Εύγε!, μάς είπαμε και θυμηθήκαμε ότι είμαστε η τρίτη χώρα στον κόσμο στην παραγωγή λαδιού.

Εγώ, βέβαια, θα σας πω, και είμαι υπερήφανη γι αυτό, ότι από πολύ νωρίς, από τότε που πρωτάρχισα να ασχολούμαι με την μαγειρική, χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου το ελαιόλαδο και μάλιστα όσο πιο πολύ γίνεται ωμό. Το άρωμα και η γεύση του, θεωρώ ότι ταιριάζουν πολύ με την ελληνική κουζίνα και οι θρεπτικές του ιδιότητες είναι αναντικατάστατες. Μια από τις αγαπημένες μου συνταγές, που εξάλλου είναι πάρα πολύ εύκολη, είναι η μακαρονάδα «αλά Βυζάντιον», που βασίζεται στο ελαιόλαδο και τη φρέσκια ντομάτα.

Ρίτα Ζούλοβιτς (Των ομώνυμων καταστημάτων)

Με την κάλυψη της μόδας στη σοφία των αιώνων

Είναι σαφές ότι η διεθνής κουζίνα επιβάλλει ολοένα και περισσότερο το ελαιόλαδο στη διατροφή μας, υποχρεώνοντας εμάς, τους Έλληνες, να ξαναγυρίσουμε στις γαστρονομικές μας ρίζες. Τάση, λοιπόν, και μανία της εποχής ή αναγκαστική επιστροφή στις σταθερές αξίες; Προσωπικά πιστεύω και τα δύο. Είναι γεγονός ότι το ελαιόλαδο έχει εξαιρετικές ιαματικές ιδιότητες και οι λαοί που το καταναλώνουν εμφανίζουν στατιστικά αποδεδειγμένα στοιχεία μακροβιότητας. Οι επιστήμονες καθημερινά αναφέρονται στα ευεργετικά για τον οργανισμό μας συστατικά του και οι γιατροί όλου του κόσμου προτείνουν την τακτική χρήση του.

Πέρα όμως από όλα αυτά, για μας τους Έλληνες, το ελαιόλαδο ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων σύμβολο πνευματικής και σωματικής ευρωστίας. Μήπως λοιπόν, δικαίως, στους επικίνδυνους καιρούς που ζούμε, ανατρέχουμε -με την κάλυψη της μόδας- στη σοφία που κατέγραψαν οι αιώνες; Όπως και να χει, το εκλεκτό ελαιόλαδο είναι εκ των ων ουκ άνευ της μαγειρικής μου. Βρίσκω ότι η γεύση του δίνει άλλη ουσία στα φαγητά μου και ασφαλώς πολλές φορές το χρησιμοποιώ και σε γλυκίσματα, αφού προηγουμένως το χτυπήσω πάρα πολύ καλά, μέχρι να ασπρίσει. Μια ιδιαίτερη συνταγή, όπου χρησιμοποιώ εκλεκτό ελαιόλαδο, είναι το αραβικό πιλάφι.

Λιάνα Βουράκη (Κοσμηματοπώλης)

Tαιριάζει ιδανικά με τον ήλιο, τη θάλασσα και το ταμπεραμέντο μας

Η έντονη προσωπικότητα και η ευγένεια του καλού ελαιόλαδου του έδωσαν θέση πρωταγωνιστή στη σύγχρονη κουζίνα, όχι μόνο την ελληνική αλλά και τη διεθνή. Ανακαλύπτουμε, επιτέλους, και πάλι τις πατροπαράδοτες αγαπημένες μας γεύσεις, αυτές που είναι φορτισμένες με μνήμες μεσογειακές. Πιστεύω ότι ένα φαγητό μαγειρεμένο με φρέσκο, εκλεκτό ελαιόλαδο, ταιριάζει πιο πολύ με το κλίμα, τον ήλιο, τη θάλασσα και το ταπεραμέντο μας ως λαού, από ένα άλλο, παρασκευασμένο με μια πλούσια κρέμα γάλακτος. Όλα, βεβαίως, εξαρτώνται από τη σωστή του χρήση, στους πλέον συμβατούς, ταιριαστούς συνδυασμούς.

Αγαπώ πολύ το καλό ελαιόλαδο και στην κουζίνα μου επιδιώκω να το χρησιμοποιώ όσο το δυνατόν περισσότερο. Ένα πολύ επιτυχημένο (κατά γενική ομολογία των φίλων) ντιπ που ετοιμάζω τον τελευταίο καιρό, είναι βασισμένο εξολοκλήρου στο ελαιόλαδο.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…