Follow us

Forza Κέρκυρα: Εστιατόριο Etrusco

Το δεύτερο καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας εκτός Αθήνας (Χρυσοί Σκούφοι 2003) αποδεικνύει στο ΕΥ το λόγο της βράβευσής του. Συντονιζόμαστε με την «κουζίνα της καρδιάς» του Έκτορα Μποτρίνι -και μόνο για αυτήν αξίζει ένα week-end στην Κέρκυρα!

Forza Κέρκυρα: Εστιατόριο Etrusco

Μια ολοκληρωμένη γαστρονομική πρόταση είναι πάντα καλοδεχούμενη, όταν προέρχεται από την ελληνική περιφέρεια. Τη μεγάλη έκπληξη όμως τη συνάντησα λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κέρκυρα, στην Κάτω Κορακιάνα, όπου βρίσκεται το Etrusco, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια ολόκληρης της Ελλάδας. Και ένα από τα ελάχιστα -εκτός Αθηνών- αυτού του επιπέδου, που δεν φιλοξενείται σε κάποιο πολυτελέστατο resort. Δοκιμάζοντας το περασμένο καλοκαίρι την εμπνευσμένη κουζίνα του Έκτορα Μποτρίνι, ζήλεψα που δεν τον έχουμε στην Αθήνα, ώστε να μπορώ να γεύομαι συχνότερα τα πιάτα του από την άλλη, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα τέτοιο εστιατόριο σε ένα νησί-πρώτο πλάνο τουριστικά, όπως η Κέρκυρα.
Το Etrusco άνοιξε πριν από έντεκα χρόνια ο πατέρας του Έκτορα, Etrusco, που για πολλά χρόνια ταξίδευε ανά τον κόσμο ως executive chef των Club Mediterranee. Ξεκινώντας ως ένα καλό ιταλικό εστιατόριο το 1992, δεν σταμάτησε έκτοτε να εξελίσσεται, φτάνοντας στο σημερινό του, υψηλό επίπεδο. Το 1998 ανέλαβε την κουζίνα ο Έκτορας, έχοντας πάντα τη βοήθεια του πατέρα του, ενώ φέτος η δυναμική της ανανέωσης επεκτάθηκε και στην αισθητική του χώρου: η σάλα ανακαινίστηκε, αποκτώντας τον αέρα και τη φινέτσα που της έλειπε.

Forza Κέρκυρα: Εστιατόριο Etrusco
Ο Έκτορας Μποτρίνι στην κάβα του Etrusco.

Στο Etrusco δεν θα πάτε για το -γοητευτικό είναι αλήθεια- περιβάλλον, αλλά για την κουζίνα και τις πάμπολλες γαστρονομικές εκπλήξεις πατέρα και γιου. θα πάτε για να δοκιμάσετε τα έξοχα αλλαντικά που φτιάχνουν κάθε χειμώνα (εκπληκτικό το σαλάμι με φινόκιο - όταν το γευτείτε, θα καταλάβετε τι εννοώ), όπως και το πολύ καλό βαλσαμικό τους ξίδι, μεταξύ (πολλών, πολλών) άλλων. Γιατί το Etrusco δεν είναι απλώς ένα ακόμη κλασάτο εστιατόριο έχει ισχυρή γαστρονομική ταυτότητα, μέχρι του σημείου να δημιουργεί ορισμένα από τα κορυφαία πιάτα που σερβίρονται σήμερα στην Ελλάδα! Ατού της κουζίνας του Έκτορα Μποτρίνι είναι η σπάνια αρμονία των υλικών και η υψηλού επιπέδου τεχνική. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τα πιάτα του σαν «κουζίνα της καρδιάς, μια κουζίνα που, βασιζόμενη στην ιταλική παράδοση, στηρίζεται στην απλότητα και αναδεικνύει τα υλικά της». Και πραγματικά, δοκιμάζοντας τις δημιουργίες του, νιώθεις κάθε άρωμα και γεύση να «γράφουν» ξεκάθαρα και διακριτά, χωρίς τίποτα περιττό. Το φουαγκρά περνά ελάχιστα από τη σχάρα, ώστε να αποκτήσει μια τραγανή κρούστα που έρχεται σε γοητευτική αντίθεση με τη βελούδινη, μυελώδη σάρκα του, και συνδυάζεται έξοχα με υποδειγματικά al dente λαχανικά και ένα πικάντικο fume λαχανικών βαθιάς νοστιμιάς. Οι γαρίδες σε κρούστα εσπεριδοειδών με balsamico είναι ένα πιάτο-υπόδειγμα μαγειρικής τεχνικής, μνημείο ισορροπίας, που συνδυάζει με αξιοθαύμαστο τρόπο την ένταση με την κομψότητα, το γλυκό με το ξινό και το φρούτο με το «ιώδιο» της θάλασσας. Όμως ο Βοtrini αναδεικνύεται και σε μεγάλο μάστορα των κρύων πιάτων, με κρεσέντο του τα διάφορα καπνιστά και μαριναρισμένα ψαρικά. Στις συνταγές που μαγείρεψε για το ΕΥ θα βρείτε και ένα από τα καλύτερά του πιάτα αυτού του τύπου: καρπάτσιο καπνιστού ξιφία σε αγγούρι μαριναρισμένο, με νinaigrette εσπεριδοειδών και ξίδι από Xeres (σέρι).

Ο Έκτορας διαπρέπει στα αλμυρά, αλλά η σύζυγός του Μόνικα, φτιάχνει εκπλακτικά γλυκά.

Ο Έκτορας Μποτρίνι είναι από τους σεφ που θα συζητηθούν πολύ στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Όχι μόνο εξαιτίας των μαγειρικών ικανοτήτων του, αλλά και χάρη στην αλέγκρα προσωπικότητά του. Ο baby face τριανταπεντάρης με τα κόκκινα μαλλιά και το μόνιμα γελαστό πρόσωπο γεννήθηκε το 1968 στην Κέρκυρα (ο πατέρας του είναι από την Τοσκάνη και η μητέρα του Κερκυραία) και έζησε μεταξύ Ιταλίας, Αιγύπτου, Ελβετίας και Ελλάδας, ακολουθώντας τον πατέρα του στις μετακινήσεις του στα Club Μediterranee του κόσμου. «Από μικρός βρέθηκα μέσα σε μια κουζίνα δίπλα στον πατέρα μου» λέει. Δεν έχει σταματήσει πάντως μέχρι σήμερα να ταξιδεύει, να ενημερώνεται και να μετεκπαιδεύεται. Έχει κάνει πλήθος από stage σε γνωστά εστιατόρια, ενώ κάθε χρόνο περνά εκπαιδευόμενος δύο μήνες στην Ιταλία και ένα μήνα στις κουζίνες του διάσημου Ηόtel de Paris (του οποίου ηγείται ο πολύς Αlain Ducasse) στο Μονακό, όπου chef patissier είναι ένας ξάδελφος του. Ήδη το θαυμάσιο εστιατόριό του στην Κέρκυρα έχει ανοίξει για το καλοκαίρι. Και, πιστέψτε με, αξίζει να πάτε στο νησί, έστω και μόνο για να δοκιμάσετε την κουζίνα του. (Etrusco: Κάτω Κορακιάνα, Κέρκυρα)

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;