Follow us

5 διεθνείς συνταγές για μοσχάρι

Η Ελλάδα λατρεύει το κρέας και κυρίως το μοσχάρι. Με μοσχάρι φτιάχνουμε γιορταστικά τραπέζια, με μοσχάρι περιποιούμαστε κάποιον ιδιαίτερο και δείχνουμε τη δεξιοτεχνία μας.

5 διεθνείς συνταγές για μοσχάρι

Η Ελλάδα λατρεύει το κρέας και κυρίως το μοσχάρι. Με μοσχάρι φτιάχνουμε γιορταστικά τραπέζια, με μοσχάρι περιποιούμαστε κάποιον ιδιαίτερο και δείχνουμε τη δεξιοτεχνία μας. Ειδικά για τα φαγητά της κατσαρόλας με μοσχάρι, δύο είναι τα στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία του εδέσματος: η σωστή επιλογή του κομματιού που θα χρησιμοποιήσουμε και το μαγείρεμα για πολλή ώρα σε χαμηλή φωτιά και με ελάχιστο υγρό.
Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στα πιο κατάλληλα κομμάτια για κατσαρόλα, μια και οι συνταγές που προτείνουμε ανήκουν στα μαγειρευτά.

Θα ξεκινήσουμε από την πλάτη, που περιλαμβάνει μερικά από τα πιο μαλακά μέρη του μοσχαριού και αναλογικά είναι και από τα πιο φθηνά. Μια καλή επιλογή είναι το “καπάκι”, που μπορεί να χτυπηθεί και να γίνει μια φέτα απολύτως κατάλληλη για γέμισμα, ας πούμε ρολό. Κατάλληλη για κατσαρόλα είναι και η “ελιά”.
Στη σπάλα, εξαιρετική επιλογή είναι το “χτένι”, το πιο μαλακό και νόστιμο κομμάτι, που γίνεται θαυμάσιο με σάλτσα ντομάτα και λεμονάτο (αλλά και στη γάστρα και στο φούρνο), ενώ άλλο ένα ωραίο κομμάτι της σπάλας για μαγειρευτό είναι το μαλακό και τρυφερό “στρογγυλό”.
Αν προτιμάμε το μπούτι -πάντα λίγο πιο σκληρό από τη σπάλα καθώς οι μυς δουλεύουν συνέχεια-, μπορούμε να διαλέξουμε το “κιλότο ή το άπαχο “νουά” -παλιά βρισκόταν σε μεγάλη εκτίμηση γιατί μπορούσε να κοπεί σε ωραίες φετούλες για ένα καλό τραπέζι. Το “ποντίκι” είναι άλλο ένα μαλακό κομμάτι και θα λέγαμε ότι ταιριάζει κυρίως με ντομάτα (αλλά πάνω από όλα γίνεται θαυμάσιο βραστό -το προτείνουν συχνά και για τα παιδιά), ενώ κάποιες φορές, τα ψαγμένα χασάπικα πουλάνε το ποντίκι με το όνομα “τορτουγκίτα”.

Updated: 16/2/2023
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 27/09/18

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…