20 κλασικά ελληνικά του καλοκαιριού

Από τα γεμιστά μέχρι το σαβόρο, το καλοκαιρινό τραπέζι

Ντίνα Γκρουμούτη Ντίνα Γκρουμούτη Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020

Ποιος δεν λαχτάρησε τη μυρωδιά της ώριμης ντομάτας τη στιγμή που σιγοβράζει στην κατσαρόλα… Ποιος δεν συγκινήθηκε με τη μυρωδιά των γεμιστών που μόλις βγήκαν από το φούρνο. Και ποιος αντιστάθηκε να κλέψει ένα κρύο παπουτσάκι από το ψυγείο νωρίς το απόγευμα…

20 κλασικά ελληνικά του καλοκαιριού

Οι γεύσεις των φρέσκων καλοκαιρινών κηπευτικών στους σοφούς συνδυασμούς τους με το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά και συχνά το κρεατικό ή το ψάρι, είναι από τα πιο δυνατά χαρτιά της ελληνικής κουζίνας. Ακριβώς, γιατί στηρίζονται στα εξαιρετικά υλικά και στην απλότητα. Και, κακά τα ψέματα, όσο κι αν ζούμε στην εποχή των «πειραγμένων» και «αποδομημένων» κλασικών, έρχεται η στιγμή που λαχταράμε την αυθεντική συνταγή που -τι έκπληξη!- είναι και η νοστιμότερη.  Οι συνδυασμοί, σοφοί. Μετρημένα μυρωδικά και ελάχιστα μπαχαρικά (όχι σε όλα), που συνοδεύουν και αναδεικνύουν χωρίς να σκεπάζουν τη γεύση και το άρωμα των βασικών υλικών.

20 κλασικά ελληνικά του καλοκαιριού

Σε πρώτο πλάνο, η νοστιμιά των καλοκαιρινών κηπευτικών, του κρεμμυδιού, της ντομάτας που συμπυκνώνεται σε σάλτσα χωρίς να χάνει τη φρέσκια γεύση της, του ελαιόλαδου που δίνει γευστικό βάθος και γλύκα, συχνά και του σκόρδου που προσθέτει μια μαγική τσαχπινιά σε πολλά. Η καρδιά της μεσογειακής κουζίνας, στην καλοκαιρινή της έκδοση. Από τα πιο απλά, όπως τα αξεπέραστα αμπελοφάσουλα σαλάτα (με λίγο σκόρδο στο λαδολέμονό τους), το μπριάμ, το κοτόπουλο με μπάμιες, τα φρέσκα φασολάκια με σάλτσα ντομάτας, ως τα λίγο πιο σύνθετα, όπως οι μελιτζάνες παπουτσάκια ή ο μουσακάς (δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τη βαριά μπεσαμέλ με γιαούρτι χτυπημένο με αβγό, όπως τα ήθελε η παλιά σμυρναίικη συνταγή) ή τα τόσο γευστικά ψάρια του φούρνου...

20 κλασικά ελληνικά του καλοκαιριού

Κλασικές και οι επιλογές μας, για να κάνουμε μια «επανάληψη» στις αυθεντικές συνταγές. Φυσικά, αρκετές παίρνουν μια μικρή τροποποίηση, όσον αφορά τους συνδυασμούς. Όπως το ψάρι στο φούρνο, οι μπάμιες (δοκιμάστε τις με ροφό ή και με αρνάκι), όπως και τα άλλα λαχανικά. Κρατήστε αυτή τη συλλογή, θα σας συντροφέψει όλο το καλοκαίρι -καθε καλοκαίρι.

Updated: 22/05/2020
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 11/7/2017



Συνταγές

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος