16 ιδέες για τσίκνισμα στο σπίτι

Ένα "εύκολο" κάλεσμα που καταλήγει πάντα πετυχημένο

Ντίνα Γκρουμούτη Ντίνα Γκρουμούτη Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020

Το μεσοβδόμαδο φαγοπότι της Τσικνοπέμπτης υπήρξε πάντα από τα πιο χαρούμενα και καλοδεχούμενα έθιμα, γι' αυτό και άντεξε σχεδόν ανέπαφο στο χρόνο…

16 ιδέες για τσίκνισμα στο σπίτι

Διαπιστώνουμε, ότι το σπίτι γίνεται όλο και συχνότερα σκηνικό αυτής της κρεοφαγίας -και αυτό όχι μόνο για οικονομικούς λόγους.  Όλο και λιγότεροι νοσταλγούν το στρίμωγμα και την εκνευριστική αναμονή για να φας ένα κιλό παραψημένα παϊδάκια και να φύγεις με τα ρούχα ποτισμένα τσίκνα, υποσχόμενος στον εαυτό σου γι' άλλη μια φορά "δεν ξαναβγαίνω Τσικνοπέμπτη". Καλύτερα στο σπίτι...


Κάτι που, εδώ που τα λέμε, δεν απαιτεί ιδιαίτερη ασχολία, ενώ είναι και μια καλή ευκαιρία να πιούμε ένα ποτήρι με δυο φίλους. Για το κρέας έχουμε φυσικά φροντίσει από την προηγούμενη ή έστω από το πρωί, αγοράζοντάς το από αξιόπιστο κρεοπώλη, μια που θα είναι και ο πρωταγωνιστής της βραδιάς.

16 ιδέες για τσίκνισμα στο σπίτι

Φωνάζεις, λοιπόν, δυο ως τέσσερις φίλους -είναι και καθημερινή και περιορίζεις τη φασαρία- και "τσικνίζεις" με τον τρόπο που σε βολεύει: αν έχεις τζάκι το εκμεταλλεύεσαι για μπριζολάκια και άλλα κοψίδια στα κάρβουνα, αν δεν αντέχεις φασαρίες "της ώρας", πετάς νωρίτερα μια λαδόκολα στο φούρνο, αν σου αρέσει το τηγάνι φτιάχνεις μια συκωταριά ή σβήνεις μια χοιρινή πρασοτηγανιά με λεμόνι, να μοσχομυρίσει το σπίτι. Προσαρμόζεις το έθιμο στις ανάγκες και τα γούστα σου.

16 ιδέες για τσίκνισμα στο σπίτι

Το κρέας, βέβαια, έχει τον πρώτο λόγο και ο ρόλος του είναι να… τσικνίσει! Που σημαίνει, ότι αφήνουμε για άλλη περίσταση μοσχαράκια και φιλετάκια και στρεφόμαστε προς τα πιο "αμαρτωλά", δηλαδή κάπως λιπαρά, που έτσι κι αλλιώς δεν τα τρώμε καθημερινά: αρνάκι, κατσικάκι, προβατίνα, πανσέτα, χοιρινά μπριζολάκια από λαιμό, λουκάνικα, συκωτάκια. Εκτός κι αν ετοιμάσουμε ένα γκιούλμπασι στο χαρτί, που χρειάζεται πιο ψαχνό κρεατικό.

16 ιδέες για τσίκνισμα στο σπίτι

Βάζουμε τα υποψήφια ψητά αποβραδίς στη μαρινάδα και τα βγάζουμε από το ψυγείο τουλάχιστον μια ώρα πριν το ψήσιμο. Οι συνοδευτικές πατάτες μπορούν να ψήνονται ταυτόχρονα στο φούρνο ενώ και τα λαχανικά στο γκριλ είναι μια πολύ σωστή παρέα στο τραπέζι. Όπως και να είναι, η Τσικνοπέμπτη θα γιορταστεί και το νέφος από τα τζάκια θα μετατραπεί σε νέφος τσίκνας για ένα βράδυ -για να μην ξεχνάμε, όπως είπαμε, το πιο ευχάριστο έθιμο της χρονιάς.


 


Updated: 18/02/2020
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 15/2/2017


 Συνταγές

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος