Κέικ upside down με ξερά σύκα, κράνμπερις και καρύδια

Κέικ upside down με ξερά σύκα, κράνμπερις και καρύδια
Υλικά
2½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ.  ζάχαρη
1 φλ. γάλα
1 φλ. μαργαρίνη ή βούτυρο
5 αβγά
2 ½ κ.γ μπέικινγκ πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ τριμμένο μοσχοκάρυδο
½ κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
½ κ.γ. τριμμένη κανέλα
2 δόσεις βανιλίνη 
2 κ.σ. κράνμπερις
4 ξερά σύκα
3 κ.σ. βούτυρο
½ φλ. καστανή ζάχαρη
½ φλ. καρύδια χοντροκοπανισμένη καρυδόψιχα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 27 εκ. και βάθους 5 εκ., τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
Ετοιμάζουμε τα φρούτα: πλένουμε τα σύκα, αφαιρούμε το κοτσανάκι και τα κόβουμε σε τέταρτα. Πλένουμε και στραγγίζουμε τα κράνμπερις. Βάζουμε τα σύκα και τα κράνμπερις σε κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό, να φθάνει 2 πόντους πάνω από την επιφάνεια των φρούτων. Μόλις πάρουν βράση  χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε 15 λεπτά.  Στραγγίζουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε το βούτυρο και πασπαλίζουμε επάνω την καστανή ζάχαρη. Τακτοποιούμε τα φρούτα και σκορπίζουμε τα καρύδια στο ταψάκι. 
Ετοιμάζουμε τον χυλό του κέικ: κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, τη μπέικινγκ πάουντερ, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ και την κανέλα.  Χτυπάμε ξεχωριστά με το μίξερ τη μαργαρίνη ή το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη και όταν ασπρίσουν, προσθέτουμε ένα –ένα τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα, να φουσκώσει το μείγμα. Ρίχνουμε το γάλα λίγο-λίγο και δουλεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί. Μεταφέρουμε το μείγμα των αβγών στη λεκάνη με το αλεύρι και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη μέχρι να ενωθούν τα υλικά –δεν πειράζει αν υπάρχουν σβόλοι. Ρίχνουμε τον χυλό επάνω στα φρούτα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει το κέικ από τις άκρες. Ξεφουρνίζουμε, μεταφέρουμε σε σχάρα, χαλαρώνουμε το κέικ από τα τοιχώματα της φόρμας με μαχαίρι. Βάζουμε επάνω στη φόρμα την πιατέλα που θα σερβίρουμε το κέικ, πιάνουμε σφιχτά τη φόρμα και την πιατέλα μαζί και αναποδογυρίζουμε. Χτυπάμε με τη γροθιά μας το κάτω μέρος της φόρμας να ξεκολλήσει το κέικ και αφήνουμε 5 λεπτά. Μετά, ανασηκώνουμε τη φόρμα. Κόβουμε το κέικ αφού κρυώσει καλά.

Α.Τ.




Γράψε την άποψή σου
Γλυκό

Κατηγορίες

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος