Semifreddo με σοκολάτα

Semifreddo με σοκολάτα
Υλικά
5 κρόκοι από μεγάλα αβγά 
200 γρ. ζάχαρη
50 ml κρασί marsala ή άλλο γλυκό κρασί
2 δόσεις βανιλίνης
200 γρ. κουβερτούρα με 70% περιεκτικότητα σε κακάο
450ml κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά

Εκτέλεση

Στρώνουμε με μεμβράνη ένα ταψάκι 23 εκ.Χ8 εκ. αφήνοντάς την να περισσεύει αρκετά έξω από τα χείλη του ταψιού. Ετοιμάζουμε το ζαμπαγιόνε (zabaglione) σε μπεν μαρί: βάζουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε βαρύ πυρίμαχο ή μεταλλικό σκεύος και δουλεύουμε με το μίξερ χειρός μέχρι να πήξουν και να αποκτήσουν ελαφρύ κίτρινο χρώμα. Στερεώνουμε το σκεύος πάνω σε κατσαρολάκι με καυτό νερό (δεν αφήνουμε το νερό να κοχλάσει ούτε αφήνουμε το σκεύος να ακουμπάει το νερό). Δουλεύουμε με το μίξερ χειρός ρίχνοντας λίγο-λίγο το κρασί μέχρι να διπλασιασθεί το ζαμπαγιόνε σε όγκο. Είναι έτοιμο αν σύροντας ένα κουτάλι στον πάτο του σκεύους, αφήνει ένα καθαρό ίχνος πίσω του. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την εστία, αφήνοντας επάνω το ζαμπαγιόνε για να διατηρηθεί ζεστό. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί: την κόβουμε σε κομματάκια και τη βάζουμε σε πυρίμαχο ή μεταλλικό σκεύος. Στερεώνουμε το σκεύος πάνω σε κατσαρολάκι με καυτό νερό (δεν αφήνουμε το νερό να κοχλάσει ούτε αφήνουμε το σκεύος να ακουμπάει το νερό) και ανακατεύουμε πού και πού. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα να κρυώσει. Χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί -καλύτερα να  ξεκινήσουμε με υψηλή ταχύτητα και μόλις δούμε ότι αρχίζει να πήζει το μείγμα να χαμηλώσουμε ταχύτητα, διότι αλλιώς κινδυνεύει η κρέμα γάλακτος να γίνει βούτυρο. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τη λιωμένη κουβερτούρα στο ζαμπαγιόνε ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Προσθέτουμε το ⅓ της σαντιγί στο μείγμα σοκολάτας και ενσωματώνουμε ανακατεύοντας αργά με σπάτουλα. Συνεχίζουμε ενσωματώνοντας στο μείγμα σοκολάτας με τον ίδιο τρόπο και τα άλλα ⅔ της σαντιγί.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι που έχουμε ετοιμάσει και καλύπτουμε την επιφάνεια διπλώνοντας επάνω τη μεμβράνη που περισσεύει. Βάζουμε το ταψί στην κατάψυξη και αφήνουμε τουλάχιστον για 5 ώρες. Βγάζουμε από την κατάψυξη μισή ώρα πριν σερβίρουμε το γλυκό κομμένο σε χοντρές φέτες.

A.T.


Γράψε την άποψή σου
Γλυκό

Κατηγορίες

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος