Follow us

Κόλλυβα με γλυκό του κουταλιού κυδώνι

Κόλλυβα με γλυκό του κουταλιού κυδώνι

Υλικά

Υλικά (για 6-8 μερίδες)

200 γρ. σιτάρι για κόλλυβα

500 ml νερό

150 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο

100 γρ. αμύγδαλο περλέ* καβουρδισμένο

100 γρ. καρύδι καβουρδισμένο

100 γρ. φρυγανιά

2 πρέζες κανέλα τριμμένη

1 πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο

1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο

Σπόροι από 1 ρόδι

Αλάτι

Για το στόλισμα:

200 γρ. γλυκό κυδώνι χωρίς το σιρόπι του αλεσμένο σε μπλέντερ

Λίγο σιρόπι από το γλυκό κυδώνι

50 γρ κρυσταλλική ζάχαρη για το σερβίρισμα

6 κλωνάρια μαϊντανός (μόνο τα φύλλα)

Ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το σιτάρι, το στραγγίζουμε και στη συνέχεια το βράζουμε για 20 λεπτά σε αλατισμένο νερό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιτάρι μαζί με το νερό του να μείνει για 6-8 ώρες μέχρι να φουσκώσει, αλλά χωρίς να λιώσει.

Στραγγίζουμε και στεγνώνουμε σε καθαρό πανί ή σίτα.

Το αρωματίζουμε με το ξύσμα λεμονιού.

Αλέθουμε το σουσάμι, τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο.

Αλέθουμε ελαφρά τους ξηρούς καρπούς (σε μεγαλύτερα κομμάτια).

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά με το σιτάρι και προσθέτουμε τους σπόρους από το ρόδι και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Κρατάμε στην άκρη ένα “κενέλ”** από το αλεσμένο γλυκό κυδώνι για το στόλισμα.

Τοποθετούμε τα κόλλυβα σε φόρμα και ξεφορμάρουμε.

Πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη, στολίζουμε με λίγο ρόδι και γλυκό κυδώνι.

Τοποθετούμε στο πλάι το κενέλ και περιχύνουμε με λίγο σιρόπι από το γλυκό του κουταλιού.

*Αμύγδαλο περλέ είναι το αμύγδαλο χωρίς τη φλούδα.**”Κενέλ” είναι οποιοδήποτε μαλακό υλικό, αλμυρό ή γλυκό, φορμαρισμένο σε οβάλ σχήμα, συνήθως με τη βοήθεια ενός κουταλιού.Σημ.

η συνταγή είναι του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη από το εστιατόριο Χαρούπι.