Υλικά
1 φλ. μαγειρεμένα μαύρα φασόλια (περίπου ½ φλ. ξερά)Υλικά
¼ φλ. βούτυρο καρύδας
1//2 κ.γ. αλάτι
1 δόση βανιλίνης
¼ φλ. μέλι βελανιδιάς ή σιρόπι σφενδάμου (maple syrup)
½ φλ. χουρμάδες ψιλοκομμένοι
¼ φλ.ζεστό νερό
⅓ φλ. κακάο
1 κ.σ. σπόροι τσία (chia) μουσκεμένοι σε 3 κ.σ. νερό
½ φλ. αλεύρι από αμύγδαλα
½ φλ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη ή δάκρυα σοκολάτας
Για τη γαρνιτούρα: χουρμάδες, σιρόπι καραμέλας ή μέλι
Εκτέλεση
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα τετράγωνο ταψάκι πλευράς 20 εκ..
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Βάζουμε σε μπολ τους χουρμάδες με το ¼ φλ.
καυτό νερό και αφήνουμε να μουλιάσουν για περίπου 30 λεπτά.
Αφού μαλακώσουν αρκετά, τους λιώνουμε μ’ ένα πιρούνι.
Βάζουμε στο μπλέντερ τα μαύρα φασόλια, το βούτυρο καρύδας, το αλάτι, το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου, τους χουρμάδες με το νερό τους, το κακάο κοσκινισμένο και τους σπόρους τσία.
Δουλεύουμε στην υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει το μείγμα λείο και να μην ξεχωρίζουν κομματάκια από φασόλια ή χουρμάδες. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι αμυγδάλου και την ψιλοκομμένη κουβερτούρα ή τα δάκρυα σοκολάτας και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψάκι που έχουμε ετοιμάσει και ψήνουμε για 40 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και κόβουμε σε κομμάτια.
Τα γαρνίρουμε με 1-2 ολόκληρους χουρμάδες και περιχύνουμε με σιρόπι καραμέλας ή μέλι.A.T.