Υλικά
1 φλ. άγλυκος χυμός μήλουΥλικά
1 δόση βανιλίνη
1 πρέζα αλάτι
1 ξερή πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
ξύσμα από 1 μέτριο πορτοκάλι
250 γρ. ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
1 φλ. ξερά βερίκοκα
½ φλ. ξερά κεράσια ή βύσσινα
1 κ.σ. τζίντζερ καραμελωμένο
1 σφηνάκι Grand Marnier
1 φλ. νερό
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε τα φρούτα.
Βάζουμε τον χυμό μήλου, το νερό, τη βανίλια, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο σε μεγάλη, πλατιά και ρηχή κατσαρόλα με βαρύ πάτο.
Μόλις το μείγμα πάρει βράση, προσθέτουμε τα φρούτα.
Ξαναφέρνουμε σε βράση, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν τα φρούτα.
Προσθέτουμε το τζίντζερ και το Grand Marnier, ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά.
Αφήνουμε την κατσαρόλα επάνω στην εστία μέχρι να κρυώσει η κομπόστα τελείως.
Μεταφέρουμε σε γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
Τη σερβίρουμε παγωμένη με σαντιγί ή γιαούρτι ή την ζεσταίνουμε ελαφρά και γαρνίρουμε ένα κέικ, το ριζόγαλο, ακόμα και το κουάκερ (χυλός από βρώμη).
Α.Τ.