Υλικά
2 κ. ώριμο σταφύλι σουλτανίνα καθαρισμένο, μόνο τις ρώγες (ώριμα για να έχουν περισσότερα σάκχαρα, συνήθως τα βρίσκουμε τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη)Υλικά
1 κ. ζάχαρη
5-6 φύλλα αρμπαρόριζα
2 δόσεις βανιλίνη
1 ποτήρι νερό
χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τις ρώγες του σταφυλιού και τις στραγγίζουμε.
Σε μία φαρδιά κατσαρόλα απλώνουμε διαδοχικά μία στρώση σταφύλι, μία στρώση ζάχαρη, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και η τελευταία στρώση να είναι ζάχαρη.
Αφήνουμε μία νύχτα την κατσαρόλα έτσι και το επόμενο πρωί προσθέτουμε το νερό και ξεκινάμε το βράσιμο.
Αρχικά σε μέτρια φωτιά, να πάρει βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε την αρμπαρόριζα.
Συνεχίζουμε το βρασμό σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει το σιρόπι και να πάρει ένα ωραίο σκούρο, κεχριμπαρένιο χρώμα.
Εάν βγάλει αφρό, ξαφρίζουμε το γλυκ,ό καθ’ όλη τη διάρκεια του βρασμού με μία τρυπητή κουτάλα.
Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε τη βανίλια και το λεμόνι και ανακατεύουμε.
Αφού κρυώσει, το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και το διατηρούμε εκτός ψυγείου, έως και ένα χρόνο.
Το σερβίρουμε με στραγγιστό γιαούρτι ως επιδόρπιο ή συνοδευτικό για τη ρακή.