Υλικά
2 φλ. γάλα με πλήρη λιπαρά Υλικά
140 γρ. ζάχαρη
130 γρ. μπισκότα αμαρέτι ή μακαρόν με γεύση πικραμύγδαλο ή μαστίχα
2 κ.σ. κακάο χωρίς ζάχαρη κοσκινισμένο
3 αβγά + 1 κρόκος αβγού
1 κ.σ. ρούμι
Για την καραμέλα
120 ml νερό
260 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε την καραμέλα: βράζουμε τα υλικά για την καραμέλα (την ζάχαρη και το νερό) σε κατσαρόλα επάνω σε μέτρια φωτιά και βράζουμε μέχρι να πάρει βαθύ καστανό χρώμα.
Τη ρίχνουμε σε μακρόστενη φόρμα που έχουμε βρέξει και τινάξει.
Την αφήνουμε να κρυώσει.
Φτιάχνουμε την κρέμα: χτυπάμε τα ολόκληρα αβγά και την ζάχαρη με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να πάρει απαλό κίτρινο χρώμα.
Ενσωματώνουμε το κακάο δουλεύοντας με το μίξερ και προσθέτουμε τα τριμμένα αμαρέτι ή τα μακαρόν και το ρούμι και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη.
Ζεσταίνουμε το γάλα (όχι να βράσει) και το ρίχνουμε λίγο –λίγο στο μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς με τον αβγοδάρτη. Αφήνουμε να χλιάνει λίγο και ρίχνουμε την κρέμα στη φόρμα με την καραμέλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C.
Βάζουμε τη φόρμα σε ταψί με καυτό νερό να φθάνει στη μέση της και ψήνουμε για 40 -50 λεπτά μέχρι το γλυκό να πήξει τελείως.
Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν το ξεφορμάρουμε.
Η γεύση είναι καλύτερη την επομένη ημέρα.
Σημ. πρόκειται για γλυκό από την κουζίνα της Ιταλίας (Πιεμόντε).
Α.Τ.