Υλικά
2 ¾ φ. αλεύρι για όλες τις χρήσειςΥλικά
2 κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
½ κ.γ. τριμμένο μπαχάρι
½ κ.γ. τριμμένη κανέλλα
½ κ.γ. τριμμένο τζίντζερ ξερό
1 γερή πρέζα αλάτι
1 φλ. ξερά σύκα πλυμένα και κομμένα σε κομματάκια
1 ⅓ φλ. ανθόμελο
1 φλ. τσάι earl grey
Ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
4 αβγά
¼ φλ. ελαιόλαδο απαλό ή σπορέλαιο
2 δόσεις βανιλίνη
1 φλ. ζάχαρη
200 γρ. κουβερτούρα τριμμένη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 27 εκ.
τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι να πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το τσάι και το ξύσμα του λεμονιού ή του πορτοκαλιού και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, τη μπέικινγκ πάουντερ, την κανέλα, τη σόδα, το τζίντζερ, το μπαχάρι και το αλάτι.
Ρίχνουμε μέσα τα σύκα και ανακατεύουμε.
Σε μεγάλο μπολ, χτυπάμε με το μίξερ τα αβγά μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 5 λεπτά.
Ρίχνουμε διαδοχικά το ελαιόλαδο, τη βανίλια και τη ζάχαρη συνεχίζοντας να δουλεύουμε, μέχρι να έχουμε ένα μείγμα κάπως πυκνό και φουσκωμένο.
Ρίχνουμε εναλλάξ στα αβγά το αλεύρι (σε τρεις δόσεις) και το μέλι (σε δυο δόσεις) δουλεύοντας συνέχεια.
Μεταφέρουμε τον χυλό στο ταψάκι.
Ψήνουμε 55 -70 λεπτά, ανάλογα με το βάθος του ταψιού και τη δύναμη του φούρνου.
Το κέικ είναι έτοιμο όταν βγει καθαρή η κοφτερή λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
Αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα για 30 λεπτά.
Με μαχαίρι, ξεκολλάμε το κέικ από τα πλαϊνά της φόρμας και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και περιχύνουμε το κέικ.
Α.Τ.