Follow us

Kολοκυθόπιτα γλυκιά χωρίς φύλλο

Kολοκυθόπιτα γλυκιά χωρίς φύλλο

Υλικά

500 γρ. κολοκύθα πορτοκαλί σε πουρέ*
½ φλ. κορνφλάουρ
¾ φλ.ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. κανέλλα τριμμένη
½ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 δόσεις βανιλίνη
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
5 αβγά
3/4 φλ. γάλα εβαπορέ

Εκτέλεση


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Λαδώνουμε ελαφρά μια φόρμα με σούστα διαμέτρου 20 εκ.. Ρίχνουμε σε μπολ τα αβγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια και δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν πολύ καλά τα υλικά για 7 -8 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας, το μέλι, το ξύσμα πορτοακαλιού και τα μπαχαρικά και δουλεύουμε άλλα 5 -7 λεπτά. Προσθέτουμε εναλλάξ το γάλα και το κορνφλάουρ συνεχίζοντας να δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο και να ενωθούν καλά τα υλικά. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και καλύπτουμε χαλαρά με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμη βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του γλυκού –πρέπει να βγει καθαρή. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το γλυκό να μείνει για 5 λεπτά, ξεφορμάρουμε και μεταφέρουμε σε σχάρα. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως για 1 ώρα. Σερβίρουμε το γλυκό κομμένο σε τριγωνικά κομμάτια μαζί με γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας (πηγαίνει πολύ με πορτοκάλι με ή χωρίς το σιρόπι του) ή με σαντιγί.
*Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτιάξουμε τον πουρέ κολοκύθας είναι να την κόψουμε καθέτως στη μέση, να βγάλουμε τους σπόρους και τις ίνες από το κάθε μισό με ένα κουτάλι να την βάλουμε με τη φλούδα σε λαμαρίνα φούρνου σκεπασμένη με λαδόκολλα με το κομμένο μέρος προς τα κάτω και να την ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C. Θα είναι έτοιμη σε μια ώρα περίπου και θα έχουμε απαλλαγεί από το δύσκολο έργο να βγάλουμε με μαχαίρι την πολύ σκληρή φλούδα της. Θα τη μεταφέρουμε σε μια πιατέλα (τα υγρά να μείνουν στο ταψί) και αφού κρυώσει, θα βγάλουμε τη φλούδα τόσο εύκολα σαν ξεφλουδίζουμε μπανάνα. Για να είμαστε σίγουροι πως δεν θα βγάλει κι άλλο νερό θα τη βάλουμε σε μια κατσαρόλα που την έχουμε αφήσει να κάψει αδειανή και θα την στεγνώσουμε ανακατεύοντας γύρω στα 5 -7 λεπτά με ξύλινη κουτάλα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όση θέλουμε και να καταψύξουμε την υπόλοιπη σε μερίδες μέσα σε σακούλες ή τάπερς –διατηρείται καλά για ένα χρόνο.

Α.Τ.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.